HLOVERKA O BAGI

‘U posljednje vrijeme bismo se čuli. Samo je o jednoj stvari pričao, to mu je bila strast...‘

‘Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom‘

MIslav Bago i Hloverka Novak Srzić

 Davor Matota/cropix/

Raditi za druge s mjesta gdje rijetki mogu biti i dočarati im taj doživljaj najbolje je što se dobrom novinaru može dogoditi. A ja još uvijek, kao i prvog dana, u tome uživam - jednom je prigodom rekao Mislav Bago, jedan od naših najboljih novinara, izvjestitelja i intervjuista kojeg, nažalost, više nećemo imati prilike vidjeti u programu Nove TV, gdje je radio posljednjih petnaest godina. Jer, zauvijek je otišao novinar koji novinarstvo nije radio, nego živio. Mislav Bago napustio nas je ovog četvrtka u Zagrebu u svojoj 49. godini.

Ta je vijest šokirala sve koji su ga poznavali, voljeli i družili se s njim, kao i one koji su ga pratili putem televizijskih ekrana.

Kad bi se u kadru pojavio Bago, svi smo znali da će se na televiziji zbiti nešto zanimljivo, napeto, jer on svoj posao nije obavljao površno. Za svoj je rad višestruko nagrađivan. HND-ovu Nagradu "Marija Jurić Zagorka" dobio je 1998. za najbolju reportažu te 2003. i 2006. za najbolji intervju, Nagradu Novinar godine 2006. primio je za seriju intervjua s bivšim premijerima Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom. Ipak, najveće je nagrade dobivao svakodnevno od publike koja ga je davnih dana zavoljela kao novinara koji se svojim sugovornicima ne libi postavljati jasna pitanja, kao novinara koji inzistira na konkretnim odgovorima...

image

Andrija Jarak, Ivana Petrović i Mislav Bago

Biljana Gaurina/Cropix/

- Ja se samo trudim slušati sugovornika, i to je prvi korak za dobar intervju. Jesam li najbolji, procijenit će najbolje drugi, no za mene kao novinara koji želi doći do odgovora izrazito je važno pratiti svaki pokret, kao i riječ koju izgovori sugovornik, a potom pokušam protupitanjem kontrirati, odnosno postavljam protupitanja dok ne uspijem dobiti konkretan odgovor. Naravno da to ne dolazi preko noći i da su tu godine i desetljeća upornog rada, pa i poznavanja tih osoba na javnoj sceni. Važno ih je slušati i ne dati im da oni preuzmu tvoj prostor. Kao u boksu - govorio je Bago, koji nas je napustio nekoliko tjedana prije svog 49. rođendana, koji je trebao proslaviti 13. rujna.

- Ne možemo vjerovati da ga više nema. Ovo je strašno! - kroz suze neutješno govore novinari koji su radili i družili se s Mislavom Bagom.

- Zašto? Kako? - pitaju dok se utvrđuju okolnosti koje su prouzročile njegovu smrt.

- Mislav je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom novinarstvu, ali i u našoj redakciji. Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas - kaže direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum o preminulom novinaru, reporteru i političkom komentatoru koji je svoj profesionalni put započeo 1994. godine, kad ga je HTV-ov urednik Branimir Bilić angažirao da radi novinarske priloge za emisiju "Parlament".

image

Mislav Bago ispred središnjice HDZ-a

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Godinu dana poslije počeo je raditi priloge za HTV-ove redakcije informativnog programa i religijskog programa te pratiti stranački život i Hrvatski sabor. Specijalizirao se u unutarnjoj politici za rad Vlade i Hrvatskoga sabora. Od 1995. godine sudjelovao je u stvaranju svih izbornih emisija i aktivno pratio sve procese vezane uz izbore; 2001. godine prvi je put autor izbornog projekta, te je nastavio taj posao veoma uspješno raditi za sve izbore u Republici Hrvatskoj. Mislav Bago na HTV-u je bio i urednik emisije "Otvoreno" od 2006. do 2008., a godinu poslije postao je urednik i novinar na Novoj TV.

Na toj je televiziji sudjelovao u svim važnim projektima informativnog programa, od predsjedničkih, parlamentarnih, lokalnih izbora do izbora za Europski parlament. Pratio je sve velike događaje, političke afere, ali i druga zbivanja poput poplava u Slavoniji. Jedan od zadnjih njegovih izvještaja bio je onaj s nedavnog otvorenja Pelješkog mosta.

Mislava Bagu televizijski su gledatelji, kao i njegovi kolege, doživljavali kao instituciju hrvatskog novinarstva, a njegov iznenadni odlazak za sobom će ostaviti veliku prazninu. Puno veću i težu od one prikazane na zadnjoj Baginoj objavi na njegovu Facebook profilu, koji je sada prepun tužnih poruka njegovih kolega i prijatelja koji se opraštaju od prekaljenog novinara.

image

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Srdjan Vrancic/Cropix/

Jer Bagina zadnja objava na ovoj društvenoj mreži datira iz 13. kolovoza i prikazuje fotografiju praznog televizijskog studija Nove TV. Uz fotografiju je Bago zafrkantski napisao:

- A kaj vi delate subotom?

- Pratimo kaj ti delaš - napisala mu je njegova urednica Ksenija Kardum.

Hloverka: ‘Iz blizine sam pratila Baginu karijeru‘

Mislav Bago karijeru je započeo kao novinar/istraživač na HRT-u u redakciji "TV Parlamenta". Godinu poslije radio je i priloge za redakcije informativnog i religijskog programa te se specijalizirao u unutarnjoj politici za rad Vlade i Hrvatskog sabora. Od 1995. godine sudjelovao je u stvaranju svih izbornih emisija. Njegovi počeci vezani su uz kolegicu Hloverku Novak Srzić, koju je njegova smrt duboko potresla.

"Velika tragedija i žalost danas je za hrvatsko novinarstvo. Ja sam iz blizine pratila Baginu karijeru, same novinarske početke, i mogu reći da je doslovce živio za novinarstvo. Prvi je dolazio u redakciju, zadnji je izlazio. Uvijek se puno pripremao. Bio je veliki profesionalac i dragi kolega. I u posljednje vrijeme bismo se čuli telefonom, porukama. S Bagom nije moglo bez politike nikad, to mu je bila strast. Bio je jedinstven, svoj i čvrsto je branio svoja uvjerenja. Poseban čovjek", rekla nam je Novak Srzić. (Lada Novak Starčević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 03:18