ZAMJENIK VESNE PUSIĆ

U POTRAZI ZA NOVOM KARIJEROM Nakon Kotromanovića i Lalovca, još jedan utjecajni SDP-ovac ne želi oporbeni život provoditi u Saboru

Zagreb, 020413.Hrvatska gospodarska komora, Roosseveltov trg 2.Konferencija za medije u povodu najave trecg Brown Foruma 2013 koji ce se ove godine odrzati u Zadru odnosno u Petrcanima 8. i 9. travnja.Na fotografiji: Josko Klisovic, zamjenik ministrice vanjskihi europskih poslova.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

Joško Klisović, još uvijek aktualni zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, profesionalnu karijeru bi nakon što mu završi mandat mogao nastaviti u Europskoj komisiji, doznali smo od izvora u SDP-u.

Navodno je Klisović zainteresiran za posao kod Violete Bulc, slovenske povjerenice za mobilnost i promet u Europskoj komisiji (DG MOVE), a što bi tamo točno radio, nije nam poznato.

SDP-ovac Joško Klisović na proteklim parlamentarnim izborima izabran je kao sedmi na listi koalicije Hrvatska raste u prvoj izbornoj jedinici, pa bi u slučaju da se zaputi u Bruxelles na njegovo mjesto u Sabor došla Melita Mulić, dosadašnja zastupnica koja je u prvom mandatu od 2011. u Hrvatski sabor ušla kao zamjena predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

Lalovac i Kotromanović

Svoj odlazak iz Sabora ranije su najavila dva SDP-ovca, dosadašnji ministar financija Boris Lalovac, kojemu je biznis draži od politike pa bi karijeru nastavio u nekoj privatnoj tvrtki, dok se za ministra obrane Antu Kotromanovića najavljivao odlazak u SAD gdje bi radio kao savjetnik u odvjetničko-lobističkoj tvrtki Patton Boggs.

Joško Klisović bi bio treći istaknuti član bivše SDP-ove Vlade koji bi mogao otići iz Sabora iako je izabran na listi svoje stranke u Zagrebu.

Sam Klisović potvrdio nam je da razmišlja o nastavku diplomatske karijere ili u Europskoj komisiji, ili u nekoj od međunarodnih organizacija poput, primjerice, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). No, još uvijek nije donio odluku što će raditi nakon što mu prestane mandat zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova.

- To nije nešto što bi se dogovorilo. Riječ je o natječajima, a jedino mjesto u EK koje se dogovara jest ono povjerenika. Zasad sam saborski zastupnik, nisam se još uvijek javljao na natječaje, moram tek vidjeti što se nudi - rekao nam je Klisović.

Potvrdio je da se vidio u Europskoj komisiji, ali da ne može još ništa reći jer odluku nije donio.

Nije laka odluka

- Nije baš jednostavno donijeti takvu odluku ni profesionalno niti privatno jer ja sam već kao diplomat radio u nekim predstavništvima, i to svakako uzima danak i u obiteljskom životu - smatra Klisović.

Ovaj karijerni diplomat, od 2012. je zamjenik ministrice Pusić, a prije toga bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Ive Josipovića. Ranije je godinu dana proveo kao generalni tajnik Atlantic Grupe, a u vrijeme bivše HDZ-ove Vlade bio je ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a prije i savjetnik ministra te tajnik kabineta.

Školovan na Harvardu

U diplomaciji je još od 1994., jedno vrijeme proveo je i u New Yorku kao savjetnik u misiji, a 2004. bio je i zamjenik veleposlanika u Misiji pri NATO-u 2004. u Bruxellesu. Klisović je obrazovan i uspješan diplomat, završio je poslijediplomski studij iz međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 2011. se školovao i na slavnom Harvardu.

Pokrenuo gospodarsku diplomaciju

Klisovićev glavni zadatak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bio je konačna uspostava gospodarske diplomacije, u čemu je relativno uspio.

Od uspostave tog sustava u listopadu 2013. do sredine 2015. godine pomoć je od Ministarstva zatražilo 1700 domaćih izvoznika, a njima je na 116 tržišta pruženo 6000 različitih vrsta usluga.

Uspostavljena je diplomatska mreža koja je domaćim poduzetnicima pomogla u realizaciji oko 2000 izvoznih prilika. U Vladi je sredinom 2015. predstavljen i izvozni portal gdje se na jednom mjestu prikupljaju sve relevantne informacije o izvozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:19