STATIČARI VRŠE PROCJENU

U POTRESIMA TEŠKO OŠTEĆENA ZGRADA HRVATSKOG SABORA, STRADALA I VLADA I CRKVA SVETOG MARKA Jandroković: 'Do daljnjega nećemo ondje zasjedati'

 
 Jutarnji list

Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresima koji su u nedjelju pogodili Zagreb.

Zgrada ima znatna oštećenja, urušio se dio krova, oštećeni su dimnjaci, potvrdili su iz Hrvatskog sabora ističući da u zgradu nitko ne može ući dok to ne odobre statičari.

U zgradi su isključeni struja, voda i plin.

Matija Boltižar

Zbog činjenice da je vikend i da Sabor ne zasjeda, u zgradi je vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže.

Tijekom večeri je objavljeno kako će Sabor nastaviti sjednicu u srijedu, 25. ožujka 2020., ali na novoj lokaciji. "S obzirom na to da je zgrada Hrvatskoga sabora znatno oštećena u potresu, Sabor će nastaviti zasjedati u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Rezultat je to dogovora predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i tajnika Sabora Davora Orlovića s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem te predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Dragom Prgometom", priopćeno je iz Jandrokovićeva ureda.

Oštećena je, inače, i zgrada Crkve svetog Marka, a HRT je izvijesio da zbog izvanrednih okolnosti nije prenosio svetu misu.

Matija Boltižar

Fotogalerija: Trg svetog Marka nakon potresa

Oštećeni su i Banski dvori, to jest zgrada u kojoj zasjeda hrvatska Vlada.

Jutarnji
zgrada Vlade
Jutarnji
zgrada Vlade
Jutarnji
zgrada Vlade
Jutarnji
zgrada Vlade
Jutarnji
zgrada Vlade

Jandroković: U Saboru se zbog oštećenja neće zasjedati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako stanje u potresom oštećenoj zgradi Hrvatskog sabora nije dobro, pa se u njoj do daljnjega neće zasjedati.

Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresu, u zgradi su isključeni struja, voda i plin.

"Oštećenja su dosta velika, na drugom katu ima popucalih zidova, stepeništa, krovište je na jednom dijelu uništeno. Dvorišna zgrada Sabora više je stradala nego ona prema vani", rekao je Jandroković novinarima.

Budući da je vikend i da Sabor nije zasjedao, u zgradi je u vrijeme potresa bilo vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže.

"Vidjet ćemo kakve su štete. Međutim, to nije prioritet ovoga trenutka ,već pomoći našim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom", poručio je Jandroković. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:50