POČETAK GODINE

U povodu Dana Sveučilišta dodijeljena priznanja i spomen-medalje: ‘Vi ste temelj akademske zajednice‘

Uz prorektore, dekane i prodekane, svečanosti su nazočili brojni profesori i gosti.

Dan Sveučilišta

U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu danas je u svečanoj dvorani zgrade Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL održana svečanost dodjele priznanja profesorima u trajnom izboru i spomen-medalja umirovljenim nastavnicima.

Time je i službeno započeo Tjedan Sveučilišta u Zagrebu kojim, u razdoblju od 3. do 11. studenoga 2023., najveće i najstarije Sveučilište u Republici Hrvatskoj obilježava početak 355. akademske godine Program svečane dodjele započeo je govorom rektora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.

Podsjetivši se duge povijesti Sveučilišta, rektor je u svom obraćanju istaknuo kako je za akademsku godinu 2022./2023. Senat Sveučilišta potvrdio 91 profesora u trajnom izboru te da je obilježavanje Dana Sveučilišta prava prigoda da se ovim „vrhunskim stručnjacima u svojim područjima, s višegodišnjim iskustvom u nastavi, istraživanju, a mnogima i u stručnom radu“ dodijele priznanja.

„Profesori u trajnom izboru temelj su akademske zajednice, a njihova stručnost, predanost nastavi i istraživanju doprinosi izvrsnosti, inovacijama i razvoju novih tehnologija. Njihova je uloga ključna u oblikovanju ugleda i vidljivosti sveučilišta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.“, rekao je rektor.

U svome govoru, rektor je posebnu zahvalu uputio i umirovljenim nastavnicima Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2022./2023.

„Pored temeljne nastavničke uloge na Sveučilištu, njihovo iskustvo i stručnost pridonijelo je kontinuitetu i stabilnosti visokoobrazovnoga sustava. Bili su aktivni istraživači i mentori, kako studentima, tako i kolegama. Iako odlaze u mirovinu, vjerujemo da će i dalje biti vezani za svoje sastavnice i Sveučilište.“, istaknuo je rektor.

Na svečanosti je uslijedila svečana dodjela priznanja i spomen medalja. U ime profesora u trajnom izboru nazočnima na svečanosti obratio se prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zahvalivši na dodijeljenim priznanjima, profesor Opić se prisjetio svih koji su profesorima u trajnom izboru, tijekom njihovoga napredovanja, pomogli i bili im podrška.

image

Dan Sveučilišta

„Pozivam sve nove generacije da nas slijede na svome putu znanstvenoga napredovanja te da nastave razvijati Sveučilište u Zagrebu.“

U ime umirovljenih profesora skupu se obratio umirovljeni profesor Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravko Rogale.

„Osjećamo veliku zahvalnost što smo ovako lijepo ispraćeni u mirovinu. S radošću se prisjećamo početaka našega rada na Sveučilištu, svega onoga što smo radili i što smo učinili, kao i onoga što smo pružili našem Sveučilištu te svega što je Sveučilište pružilo nama.“, rekao je profesor Rogale.

Uz prorektore, dekane i prodekane, svečanosti su nazočili brojni profesori i gosti.

Podsjetimo, povijest Sveučilišta u Zagrebu počinje 23. rujna 1669. godine, kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I., priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na Saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga obilježava kao Dan Sveučilišta u Zagrebu.

Program Tjedna Sveučilišta nastavlja se različitim događanjima sve do 11. studenoga. Uz koncert Simfonijskoga orkestra HRT-a te studenata i alumna u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Sveučilišna idila, koji će se održati sutra u 19.30 sati u svečanoj dvorani SEECEL-a, u okviru manifestacije održat će se niz događanja – promocija knjige, niz panela, svečana Sjednica Senata, 28. Smotra Sveučilišta u Zagrebu te sveučilišna brucošijada (1. BruTZGa).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:01