UGROŽENE ŽIVOTINJE

Marvin otplivao u slobodu: Na Svjetski dan morskih kornjača u more puštena oporavljena glavata želva

Morska kornjača nazvana Marvin, stara je oko pet godina, a pronađena je u teškom stanju, s ozljedama vrata i iza prednje peraje.
Glavata želva Marvin
 Medulin Fm

U povodu Svjetskog dana morskih kornjača u utorak su na plaži Ambrela na Verudeli djelatnici pulskog Aquariuma, nakon oporavka, u more pustili mladu glavatu želvu, koja je kratko zaplivala među kupačima, a onda se otisnuo u morsku dubinu.
Morska kornjača kojoj su nadjenuli ime Marvin, starosti je oko pet godina, a pronađena je u studenom kod rta Kamenjak u Premanturi u teškom stanju, s ozljedama vrata i iza prednje peraje, nastalih vjerojatno od mreže stajačice.

U slobodu je danas puštena nakon osam mjeseci i to potpuno zacijeljenih ozljeda i uhranjena.

Osim toga, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača Aquarium Pula i njegov Centar za oporavak morskih kornjača predstavili su još dvije spašene glavate želve. To su veliki Opat pronađen u mreži plivarici kod Dugog otoka s udicom u jednjaku, koji nakon liječenja ide na oporavak u veliki bazen, dok je mladi Free Wings, pronađen u Marini Veruda, s djelomično amputiranom stražnjom perajom, pušten u veliki središnji akvarij.

Pulski Centar za oporavak morskih kornjača u proteklih dvadeset godina spasio je više od 160 kornjača.

Prvu kornjaču spasili su 2000 godine a dvije, tri godine kasnije zaživio je i Centar kroz koje su prošle mnoge ozljeđene i spašene morske kornjače.

Na Svjetski dan zaštite morskih kornjača brojnim je gostima s djecom i posvojiteljima kornjača, predstavljena i brošura Aquariuma Pula pod nazivom "Spasi. Oporavi. Oslobodi". Urednica brošure vlasnica je i direktorica pulskoga Akvarijuma Verudela, Milena Mičić.

'Brošura opisuje sve ono što radimo od početne do završne faze, uz puno informacija o samom procesu oporavka i spašavanja morskih kornjača', rekla je Mičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:11