TOTALNI LOCKDOWN

U Primorsko-goranskoj županiji gotovo sve se zatvara, predstavnik ugostitelja: ‘Ovo nema smisla‘

Na dva tjedna zatvaraju se ugostiteljski objekati i trgovina odjeće i obuće, kao i kasina i kladionice
 Teo Kamov/Cropix

Stožer za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije donio je odluku o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i trgovina odjeće i obuće, kao i kasina i kladionica, na dva tjedna, a totalni lockdown, usporediv s onim lanjskim, trebao bi stupiti na snagu od ponedjeljka.

Također, škole u županiji prelaze na takozvani C model nastave, online, osim nižih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Grad Rijeka, a kako je objasnio glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, lockdown neće obuhvatiti dječje vrtiće, s obzirom da bi to dodatno ugrozilo gospodarstvo, jer roditeljima koji rade nema tko čuvati djecu.

Lockdown za radne organizacije Stožer PGŽ-a nije proglasio, no izdali su preporuku da se, gdje god je to moguće, organizira rad od kuće, a da se u tvrtkama gdje to nije moguće provode sve propisane epidemiološke mjere.

Dobrica Rončević je rekao da vrtići nisu toliki problem jer je riječ o malom broju slučajeva koji ostaju u "mjehurićima", a nakon što je većina škola već ranije prešla na online nastavu, udio školaraca među zaraženima je u opadanju te je najveći u radno aktivnoj populaciji.

- Trenutačno, kada bi se krenulo u izvedbu nastave uživo, bilo bi 27 razreda u samoizolaciji. Ipak je znatno smanjen broj i zaraženih učenika i nastavnika, što znači da ta mjera nastave bez fizičkog kontakta ipak donosi određene rezultate, i to solidne - rekao je Rončević. Dodao je i da je situacija u domovima za starije povoljna iako se dogodilo da imaju dva korisnika pozitivno na covid.

Stroge mjere

- To je dokaz učinkovitosti cijepljenja, jer podsjećam da je u domovima procijepljeno više od 80 posto korisnika i više od 50 posto djelatnika, što znači da je riječ o sporadičnim slučajevima - rekao je epidemiolog.

Prema Rončevićevim riječima, pratit će se incidencija i opterećenje bolnice.

- Prvenstveno ćemo se bazirati na tome da zdravstveni sustav ostane održiv i da epidemiju dovedemo do onih granica koje bi nam omogućile barem neki period u kojem ne bismo trebali očekivati neki sljedeći val ili porast, pogotovo u svjetlu dolaska turističke sezone. Tajming je takav da epidemiju moramo svesti na najmanju moguću mjeru kako bismo ostvarili određenu rezervu za eventualni blagi porast prilikom otvaranja vezanih uz gospodarske motive - kazao je Rončević.

Šef županijskog Stožera civilne zaštite, vatrogasac Mladen Šćulac, dodao je da su ovo jako stroge mjere i jako slične onima iz prošle godine, ali smatraju da je to jedini način da se smanji širenje epidemije.

Prema njegovim riječima, odlukom Stožera zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, obustavlja se rad trgovina koje prodaju odjeću i obuću, a u drugim trgovinama radno vrijeme se ograničava od 6 do 19 sati te će maksimalni broj kupaca biti do 10 ljudi na sto četvornih metara. Ugostiteljski objekti, kako je dodao Šćulac, hranu i piće moći će ipak izdavati na ulaznim vratima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, kao i putem dostave.

PGŽ je, inače, prošli tjedan zabranio izvedbe i programe u kulturnim ustanovama, tako da je otpala većina programa u sklopu zatvaranja Europske prijestolnice kulture, a ugostiteljski objekti mogli su raditi samo do 19 sati. Lockdown nastupa 12. i trajat će do 26. travnja, s time da će se sljedeći petak Stožer opet sastati i odlučivati o novim mjerama, a za škole će online nastava trajati do 16. travnja.

Prema riječima Vladimira Mićovića, ravnatelja NZZJZ PGŽ, epidemiološka situacija u županiji je iznimno zahtjevna, a od četvrtka do petka ujutro zabilježena su nova 382 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, udio pozitivnih je 32 posto.

- To su konstantne brojke koje se protežu posljednjih tjedana i naravno da je to bio okidač za poduzimanje ovako zahtjevnih i oštrih mjera - rekao je. Dodao je i da su proteklog tjedna procijepili oko 7000 građana, a masovno cijepljenje u Centru Zamet nastavlja se u subotu, kad će se podijeliti oko 1000 doza cjepiva.

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, rekao je da je u bolnici hospitalizirano 188 pacijenata, a tome treba pridodati i postcovid-odjel koji ima desetak pacijenata i dodatno širi svoje kapacitete. Ukupno 32 pacijenta su u respiratornom centru, a od njih je 21 na respiratoru.

U sekundarnom covid-centru u Thalassotherapiji u Opatiji je dodatnih 12 pacijenata, tako da je ukupna brojka 200. Udio hospitaliziranih među potvrđeno zaraženima je konstantan i kreće se između 5 i 6 posto, a Ružić kaže da kapaciteta, opreme, lijekova i kadra ima dovoljno. Trenutačno su kapaciteti 250 pacijenata, no oni se mogu proširivati.

- Moram pohvaliti naše djelatnike koji konstantno rade pod velikim psihičkim i fizičkim stresom. O tome dovoljno govori podatak da je u posljednjih 24 sata preminulo sedam osoba. To je dosad najviše u jednom danu - rekao je Ružić.

"Zombi firme"

Riječki ugostitelj Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre koja broji 227 članova, na pitanje da prokomentira novo zatvaranje odgovorio nam je: "Nadam se da znaju što rade".

- Osobno smatram da ovakav lockdown nema smisla jer postoji gomila istraživanja koja pokazuju da je mogućnost zaraze na otvorenom minimalna. Pokazalo se da lockdown svuda u Europi ne radi. Brojke ionako padaju, a posljedice za ekonomiju bit će strašne - rekao je Jakominić, a "pohvalio" je županijski Stožer jer su ih ovaj put "barem kontaktirali i obavijestili što namjeravaju napraviti".

Jakominić nam je rekao da su ugostitelji na Kvarneru, od otvaranja u ožujku, radili s prosječno 30 posto prometa u odnosu na godinu prije korone.

- Najnovije podatke nemamo, ali prema onima od prije pola godine, trajno se zatvorilo 250 objekata. Mnogi još rade kao 'zombi firme', samo da bi mogli isplatiti te 4000 kuna svojim zaposlenicima. Kad iz ovoga izađemo, bojim se da ćemo imati problem s promjenom navika kupaca i očekuje nas teška borba. Sada su se ugostiteljstvom počeli baviti svi, od željezarija do prodavaonica parfema, koji ljudima prodaju kavu - rekao je Jakominić.

Dvotjedni lockdown

Nove mjere od 12. do 26. travnja:

- Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja.

- Zabrana rada svih ugostiteljskih objekata te pružanja ugostiteljskih usluga na

OPG-ovima. Dopuštena je samo isporuka hrane i pića preuzimanjem pred ulazom ili dostavom.

- Zabrana rada trgovina s obućom i odjećom te ograničeno radno vrijeme ostalih trgovina od 6 do 19 sati.

- Maksimalan broj kupaca u trgovinama je deset na 100 četvornih metara, a u trgovinama manjim od 10 četvornih metara smije biti samo jedan kupac.

- Hoteli, kampovi, učenički ili studentski domovi mogu usluživati u otvorenim i zatvorenim prostorima isključivo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.

- Zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne, a poslodavcima se preporučuje smjenski rad i rad od kuće.

- Škole od 12. do 16. travnja prelaze na C model online nastave, osim nižih razreda u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:41