TURISTIČKI VAUČER

U PRIPREMI NOVO BUJANJE BIROKRACIJE, ZBOG CRO KARTICA DRŽAVA OSNIVA NOVU AGENCIJU? 'Poslovni subjekti morat će za njih ugraditi posebne uređaje'

 Goran Mehkek / CROPIX

Iako uvođenje Cro kartica za godišnje odmore domaćih radnika nije izgledno prije 2018., da bi one doista zaživjele, bit će potrebno oformiti posebnu državnu agenciju ili zaseban odjel na razini nadležnog ministarstva.

Potvrdili su nam to jučer u Ministarstvu turizma, iz kojeg poručuju da će uvođenje turističkih vaučera zahtijevati licenciranje poslovnih subjekata koji se odluče da će ih primati u svojem poslovanju primati.

Duga procedura

Cro kartica, naime, trebala bi izgledati poput klasične debitne ili kreditne kartice na koju će poslodavci uplaćivati novac, a radnici trošiti na smještaj, ugostiteljstvo te ostale turističke usluge.

- Da bi se kartice mogle koristiti, poslovni subjekti morat će za njih ugraditi posebne uređaje, a rukovanje tim uređajima i općenito karticama bit će podložno licenciranju. Možda nije nužno osnivati baš agenciju, može to biti na razini nekog odjela Ministarstva turizma, ali svakako će biti potrebno obučiti ljude koji će licenciranje provoditi - doznajemo u Ministarstvu, u kojem napominju da kartice na sličan način funkcioniraju i u Mađarskoj. Do konačnog uvođenja trebat će proći kompliciranu i dugotrajnu proceduru. Prvo treba vidjeti na razini Ministarstva financija kako bi se poslodavcima vraćao novac isplaćen na kartice s obzirom na to da je ideja bila da će to biti trošak države. Zatim s poslodavcima i sindikatima treba razgovarati o najboljem modelu uvođenja, što se zasad temelji na dvije varijante. Prema prvoj, ukinuo bi se regres od 2500 kuna, a poslodavci bi radnicima vaučerom uplaćivali 10.000 kuna godišnje. Druga varijanta podrazumijeva zadržavanje regresa, a iznos vaučera zadržao bi se na pet tisuća.

Uloga Fine

Da bi se poslodavcima ova praksa isplatila, potrebno je u poreznom sustavu pronaći model povrata tog novca, što znači da će ministar turizma Gari Cappelli o svemu prethodno morati razgovarati s ministrom Zdravkom Marićem. Bit će potrebno pronaći instituciju koja bi bila zadužena za izdavanje vaučera, a kao jedna od mogućih spominje se FINA. I dok se u sustavu još nije ni počeo tražiti model za uvođenje vaučera, konzultantska tvrtka Horwath HTL izradila je i prošlog mjeseca predstavila analizu opravdanosti uvođenja Cro kartica. Po njihovu izračunu, vaučer bi turizmu trebao generirati između dvije i četiri milijarde kuna direktnih prihoda.

Kartice bi trebale potaknuti domaće radnike da troše na domaću ponudu, a od ukupno uplaćenog iznosa, radnik bi na smještaj imao pravo potrošiti 50 posto iznosa te bi ostatak trošio na ugostiteljstvo i ostale usluge. S obzirom na to da je ideja vaučera potaknuti kontinentalni turizam, novac s kartice u vrijeme ljetne sezone neće biti moguće trošiti na Jadranu, što znači da će domaći radnici ljetovanje morati odrađivati - na kontinentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:46