OBLJETNICA ZLOČINA

U Prkosu Lasinjskom održana komemoracija za ubijene u ustaškom pokolju 1941.

Samo iz tog sela pobijene su 572 osobe, među kojima 226 djece u dobi do 14 godina

Eugen Jakovčić

 Darko Tomaš/Cropix

U organizaciji Srpskoga narodnog vijeća i u suradnji s udrugama antifašista u utorak je u Prkosu Lasinjskom održana komemoracija za 1496 osoba srpske nacionalnosti ubijenih u ustaškom pokolju koji je počeo 21. prosinca 1941. i koji je na tom dijelu Korduna trajao do pravoslavnog Božića 1942.

Mještanka Prkosa Lasinjskog Danica Mičić rekla je kod kosturnice ustaškog zločina u tom mjestu da su tada samo iz tog sela pobijene 572 osobe, među kojima 226 djece u dobi do 14 godina, a poubijani su i mještani iz srpskih sela Stipana, Dugog Sela, Trepče i Sjeničaka.

U spomen kosturnici u Prkosu su posmrtni ostaci 478 žrtava.

Načelnik Općine Lasinje Mario Perčić izrazio je žaljenje za počinjene zločine i nadu da se takvo što nikad neće ponoviti niti zaboraviti.

Karlovački dožupan i načelnik Općine Krnjaka Dejan Mihajlović rekao je da su na tom području „ljudi stradali od neljudi, od ljudskih zvijeri", te da je s današnje točke gledišta nemoguće shvatiti kako je takav čin uopće bio moguć.

Za spomen-kosturnicu je rekao da je to i učionica na otvorenome, u kojoj posebno mladi naraštaji mogu naučiti što je čovjek u stanju učiniti čovjeku.

"Naš sustav obrazovanja je, nažalost, zakazao, i ne uči djecu o tome što se događalo u Drugome svjetskom ratu. Zato imamo stanje da naši đaci ne znaju je li vojska NDH ili on antifašistička, to jest partizani, prava, oslobodilačka vojska", rekao je Mihajlović.

"Moramo širiti istinu, ali ne s namjerom da nekoga osuđujemo i mrzimo, istaknuo je i dodao: "Ako tako ne činimo, onda nam je uzalud ovamo dolaziti."

Zna se tko treba suditi i izvršavati presude, a to nisu vojska ni pojedinci, rekao je Mihajlović i dodao da je u tom i sličnim slučajevima svatko sebi "dao pravo da sudi i pritom donosi krive presude i njihovim izvršenjem osramoti čitav narod".

Da se prema djeci šire istine o takvim događanjima i da ih ona shvate, teško bi mnogima ili bilo kome, rekao je, mogao preko usta prijeći pozdrav: 'Za dom spremni!'

Na komemoraciji je trebao biti potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ali je, prema riječima Eugena Jakovčića, bio spriječen bolešću supruge, tako da su Srpsko narodno vijeće zastupali Jakovčić, Aneta Vladimirov i Dejan Mihajlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:11