NACIONALNI STOŽER

U protekla 24 sata 2.919 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 57 ljudi umrlo, 3.373 se oporavilo

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 23.062. Među njima su 2.273 pacijenta na bolničkom liječenju
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.919 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.062

Među njima su 2.273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 260 pacijenata.

Preminulo je 57 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 126.612 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.712 preminulo, ukupno se oporavilo 101.838 osoba od toga 3.373 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 50.603 osobe.

Do danas je ukupno testirano 744.319 osoba, od toga 8.217 u posljednja 24 sata, zaključuje se u priopćenju.

Izvješća lokalnih stožera

Sisačko-moslavačka županija broji 167 novozaraženih koronavirusom

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 167 novozaraženih osoba koronavirusom.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera Civilne zaštite, riječ je o 65 osoba s područja Siska, 33 osobe s područja Petrinje, 16 osoba s područja Kutine, 12 osoba iz Novske, po 10 osoba iz Lipovljana i Hrvatske Kostajnice, devet osoba iz Gline, pet osoba iz Popovače, te po jednoj osobi s područja općina Martinska Ves, e Sunja, Gvozd, Hrvatska Dubica, Dvor, Lekenik i Topusko.

Stožer, kao i svakog dana, apelira na sve građane županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

U Istri novih 74 slučaja zaraze koronavirusom

U Istri je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 74 slučaja zaraze koronavirusom, a od toga je njih 58 iz mjera samoizolacije ili bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.

"Za 58 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, od toga se kod šest osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to tri s područja Zagreba, dva iz Rijeke te jedan iz Italije", izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite u priopćenju za javnost i dodao kako se u epidemiološkoj obradi nalazi deset osoba.

Od subote je izliječena 51 osoba, trenutno je u Istri 638 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok je u mjerama samoizolacije 988 osoba.

"U Istri nemamo nova žarišta, ali su nam očito problem obiteljska druženja, druženja u pojedinim organizacijama i udrugama, te pomalo nonšalantno poimanje simptoma. Apeliram na građane da budu odgovorni i da pokušaju izbjeći druženja i okupljanja jer je trenutno to svima u interesu. Zdravlje je na prvome mjestu", poručio je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Požeško-slavonska županija: 12 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 369 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 323 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 46 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalaze 702 osobe, a ukupno je testirano 17.219 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 163 uzorka, od kojih je 12 pozitivnih.

Zagrebačka županija: 388 novih slučajeva covida-19

U Zagrebačkoj županiji odnosu na podatke od jučer oboljelo je 388 osoba te su trenutno aktivna 3953 slučaja, objavio je Zavod za javno zdravstvo te županije.

Najviše novozaraženih u protekla 24 sata bilo je u Velikoj Gorici (111), Samoboru (49) i Zaprešiću (29).

Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola i učenicima dva razreda srednjih škola.

Od ponedjeljka, 30. studenoga do četvrtka, 24. prosinca, zbog trenutne epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava će se održavati online.

U Zagrebu 694 novozaraženih

Zagrebu je u nedjelju zabilježeno 694 novozaraženih koronavirusom pa je trenutno je 3.840 aktivnih slučajeva​​​​​​, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Broj potencijalno ozdravljenih je 24.222, što je 646 osoba više nego jučer.

Antigenskim testovima u protekla 24 sata testirano je 1014 osoba, a među njima je pozitivno bilo 414 osoba ili 40,8 posto.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 989 testiranja, od čega je 280 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 448 osoba a mjera samoizolacije izrečena je za 1417 osoba.

Od 448 obrađenih pozitivnih osoba: 131 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 174 osobe su kontakti covid+osoba, jedna je osoba doputovala iz Srbije. 61 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 21 osobu obrada je još u tijeku.

Kod osam osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a 19 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 29 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom obiteljskih druženja i okupljanja.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 57 korisnika i osam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 31 učenika i osam nastavnika osnovnih škola te 25 učenika i dva nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 724 učenika osnovnih te 563 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba je 28 osoba.

Osječko-baranjska županija: 180 novozaraženih, umrle četiri osobe

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 180 je novozaraženih osoba koronavirusom, a od posljedica zaraze umrle su četiri osobe, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru umrli su 79-godišnjak iz Čepinskih Martinaca, 75-godišnjak iz Belišća i 56-godišnjakinja iz Valpova, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice umrla 64-godišnjakinja iz Satnice Đakovačke, priopćeno je iz Stožera.

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije u laboratorijima osječkog KBC-a županijskog i Zavoda za javno zdravstvo testirana su ukupno 402 uzorka, od kojih je 180 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše novopozitivnih osoba, njih 98, ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima te na području općine Čepin (12), a slijede Belišće sa sedam te Valpovo i Bizovac po šest, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih osoba.

Na bolničkom liječenju je ukupno 213 osoba oboljelih od COVID-19, i to 174 u KBC-u Osijek, od kojih je 46 na respiratoru, a 39 osoba hospitalizirano je u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, navode u Stožeru.

Na području Županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 2.198 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba.

Policija je provela 20 provjera osoba u samoizolaciji. U 19 samoinicijativnih provjera sve je zatekla na prijavljenoj adresi, međutim prilikom provjere dojave građanina iz Osijeka utvrđeno je kršenje mjere covid liječenja u kući, pa protiv te osobe slijedi kaznena prijava.

Policija je također obavila nadzor 202 ugostiteljska objekta te utvrdila jedno kršenje radnog vremena, u baranjskom mjestu Petlovcu, a o počinjenom prekršaju slijedi obavijest nadležnom inspektoratu.

Inspektori i službenici civilne zaštite u zadnja 24 sata obavili su 247 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, i to u 169 prodavaonica i trgovina, 64 ugostiteljska objekta, osam noćnih klubova i šest trgovačkih centara. U 21 slučaju utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje, ističu u županijskom Stožeru.

U Međimurskoj županiji 198 novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda obrađeno je 369 uzoraka od čega je evidentirano 198 pozitivnih slučajeva.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto ukupno 23.120 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, priopćio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o jednom pozitivnom slučaju, dok je epidemiološka služba na temelju kliničke slike, odnosno bez testiranja, dijagnosticirala covid-19 kod pet osoba.

Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji trenutno je 1.567.

Stožer je priopćio i da su u Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano 102 pacijenta pozitivnih na koronavirus, od toga je njih osam hospitalizirano unutar 24 sata.

Na respiratoru je 10 pacijenata.

Popunjenost bolnice za pacijente pozitivne na koronavirus u nedjelju je 78 posto.

U zdravstvenom sustavu na koronavirus je pozitivno sedam liječnika, 11 medicinskih sestara i dva bolničara, a u samoizolaciji su tri liječnika i 19 medicinskih sestara.

Šibensko-kninska županija danas sa 71 zaraženim, četvero na respratoru

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 71 osoba novozaražena je koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Trenutno je 242 aktivnih slučajeva oboljenja, a 31 osoba se liječi u šibenskoj bolnici, od kojih su četiri na respiratoru.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolaciji su 733 osobe.

U protekla 24 sata uzorkovano je 44 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus, priopćeno je.

Dubrovačko-neretvanska županija: 45 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom (15 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 12 osoba iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, sedam iz Vele Luke, po tri iz Konavala, Opuzena i Župe dubrovačke, dvije iz Smokvice te po jednoj iz Blata, Dubrovačkog primorja, s Lastova i iz Stona.

Ukupno su zaražene 24 osobe muškog spola i 21 ženska osoba, a za 18 osoba je utvrđena epidemiološka veza. Preminule su tri osobe: jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođena 1933.), te dvije muške osobe iz Konavala (rođene 1931. i 1933.).

Izliječene su 33 osobe: deset iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po četiri iz Blata, Ploča i Župe dubrovačke, po jedna iz Konavala, Kule Norinske, Opuzena i Vele Luke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 54 osobe pozitivne na koronavirus. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na kisiku, jedan je na neinvazivnoj ventilaciji, a tri su na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 208 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 25 033 uzorka. U samoizolaciji je 789 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 100 slučaja kršenja samoizolacije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 54 novozaraženih

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 54 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a za 117 testiranih osoba nalazi se još očekuju.

Najviše novozaraženih osoba, njih 41, s područja je Bjelovara, tri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, po dvije novozaražene osobe s područja su Garešnice i općina Berek, Hercegovac i Ivanska, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Nova Rača i Velika Pisanica, priopćili su u nedjelju iz Županijskog stožera Civilne zaštite

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 34 pacijenata oboljela od koronavirusa, od kojih je njih šest na respiratoru.

U samoizolaciji je 1808 osoba.

Ličko-senjska županija broji 43 nova slučaja, najviše u Senju

Ličko-senjska županija ima 43 novooboljelih od covida-19, što je ukupno 1456, a od kojih su 443 slučaja još aktivna, priopćio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima je 19 iz Senja, 16 iz Gospića, po tri iz Otočca i iz Korenice i dva iz Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je izliječeno 975 osoba od kojih 23 pacijenta u zadnja 24 sata.

Testiranje je u protekla 24 sata provedeno nad 73 osobe. Pod aktivnim nadzorom je 1171 osoba.

Policija je utvrdila dva kršenja samoizolacije.

Primorsko-goranska županija sa 338 novozaraženih, tri osobe umrle

Na području Primorsko-goranske županije u nedjelju je 338 novozaraženih osoba koronavirusom, a tri osobe su umrle u riječkom KBC-u, javio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Ozdravilo je 196, a aktivnih slučajeva je 2727.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka na liječenju je 117 oboljelih od covida-19, od kojih 12 na respiratoru.

Zadarska županija sa 157 novooboljelih

U Zadarskoj županiji u nedjelju je zabilježeno 157 osoba oboljelih od covida-19, a u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica infekcije koronavirusom i prijašnjih teških kroničnih bolesti preminuo je 66-godišnji muškarac.

Jučer je od posljedica ranijih bolesti preminula i 79-godišnja žena kojoj je pri zaprimanju na hitni prijem ustanovljena i infekcija koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 406 uzoraka, pod nadzorom je 2512 stanovnika, a aktivno je 1868 slučajeva zaraze.

Testiranja u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar potvrdila su da je na koronavirus pozitivno još sedmero korisnika.

Među novozaraženima 81 osoba je s područja Zadra, devetero ih je u Bibinajma, sedmero u Kalima, po šestero u Benkovcu i Biogradu, po petero u Poličniku i Zemuniku Donjem, četvero u Škabrnji, po troje u Kukljici, Obrovcu, Posedarju, Preku i Ražancu.

Po dvije novozaražene osobe zabilježene su u Pakoštanima, Pašmanu, Polači, Povljani, Stankovcima i Sukošanu, a po jedna u Galovcu, Gračacu, Jasenicama, Privlaci, Salima, Starigradu i Sv. Filipu i Jakovu.

Na svim covid odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 58 bolesnika, od kojih je petero na respiratoru, a Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se 13 pacijenata.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 341 novooboljelih, tri osobe umrle

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 886 obrađenih testova u nedjelju je 341 novooboljela osoba pozitivna na koronavirus, a tri su osobe umrle.

Prema izvješću splitskog KBC-a u protekla 24 sata umrla su tri muškarca od 87, 71 i 77 godina, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na koronavirus, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Među 341 novooboljelih, 155 osoba je iz Splita, 35 iz Kaštela, 22 iz Imotskog, 21 iz Solina, 19 iz Omiša, po 14 iz Dugog Rata i Podstrane,devet iz Podbablja, šest iz Trogira, po pet iz Vrgorca i Gradca, četiri iz Trilja, po tri iz Makarske, Sinja i Prološca, po dvije iz Dugopolja, Lovreća, Marine, Runovića, Tučepa i Ciste Provo, te po jedna iz Komiže, Starog Grada, Brela, Jelse, Klisa, Lećevice, Okruga, Podgore, Segeta, Šestanovca i Zmijavaca.

Od ukupnog broja novooboljelih 151 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2637 osoba je u samoizolaciji.

U splitskom KBC-u na bolničkom liječenju je 159 covid-pozitivnih osoba od kojih je 19 na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

Krapinsko-zagorska županija sa 83 novozaraženih, 11 na respiratoru

U protekla 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježene su 83 nove osobe pozitivne na koronavirus, a preminulo je troje ljudi, priopćio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Oporavila se 21 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja ove županije 1.490.

U samoizolaciji je 1.680 osoba.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice trenutno je 38 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, izvijestio je Stožer.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 81 pozitivan pacijent, od kojih je 11 na respiratoru.

U Koprivničko-križevačkoj županiji 32 novozaraženih, ozdravilo njih 75

Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata zabilježena su 32 nova slučaja zaraženih koronavirusom, a ozdravilo 75 ljudi.

U koprivničkoj Općoj bolnici preminulo je petero ljudi pozitivnih na koronavirus u dobi od 94, 87, i 85 godine te dvije osobe stare 77 godina koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

U ovoj je županiji trenutno aktivno 857 slučajeva koronavirusa, a 71 osoba je na bolničkom liječenju.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa u Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježeno je 2689 slučajeva.

Brodsko-posavska županija: Rekordni tjedan po dnevnom prosjeku zaraženih

U Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su 124 nova slučaja zaraze koronavirusom, a protekli tjedan Županijski stožer civilne zaštite zabilježio je najveći dnevni prosjek od 123 novooboljele osobe, ukupno 861.

Na bolničkom liječenju trenutno je 71 osoba pozitivna na koronavirus, 10 osoba pri liječenju treba potporu respiratora.

U slavonskobrodskoj bolnici preminule su dvije osobe, od 80 i 55 godina, pozitivne na koronavirus.

Od početka pandemije preminule su ukupno 52 osobe pozitivne na koronavirus, s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji.

Prema podacima Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije od početka pandemije u ovoj županiji na koronavirus bilo je pozitivno ukupno 4.297 osoba.

Pod mjerom samoizolacije u ovoj županiji u nedjelju je bila 1.831 osoba.

Rekordan broj novozaraženih u Varaždinskoj županiji - 429

Varaždinska županija u nedjelju bilježi rekordan broj novozaraženih – u protekla 24 sata evidentirano je 429 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednjih tjedan dana u ovoj je županiji zabilježeno 2095 novih slučajeva, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika dostigao je 1240.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao je brojku 8443. Aktivna su 2642 slučaja, a na liječenju kod kuće je 2419 osoba.

Od jučer, testirano je rekordnih 963 uzoraka.

Udio pozitivnih na covid-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, u subotu je iznosio 54 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 45 posto.

Iz Stožera su izvijestili i da su na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici trenutno 223 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga su 62 osobe na odjelu infektologije, a 14 na ostalim odjelima u Varaždinu, 20 ih je u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je 19 na respiratoru. U bolnici u Klenovniku je 75 osoba, a 52 u Novom Marofu.

Preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus, što broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 89. Ukupno su do sada od početka ožujka evidentirane 92 preminule osobe.

S kućnog liječenja otpuštena je 291 osoba.

U Karlovačkoj županiji 138 novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u nedjelju je 138 novoozaraženih pa je u toj županiji sada 3.200 oboljelih od covida-19.

Umrle su dvije žene (86 i 87 godina), što znači da je, prema podacima Županijskog stožera Civilne zaštite, do sada od covida-19 umrlo 82 ljudi s boravištem u toj županiji. Na bolničkom je liječenju 81 osoba, u Karlovcu 56 i u Ogulinu 25, od kojih su na respiratoru dva pacijenta.

Od 138 novooboljelih 40 je korisnika i 8 djelatnika iz ustanova u sustavu socijalne skrbi.

Od ostalih 90 iz Karlovaca ih je 20, Ogulina 39, Duge Rese osam, Josipdola pet, Generalskog Stola četiri, Slunja tri, iz Ozlja, Vojnića i Plaškog po dvije osobe, te po jedna u Draganiću, Tounju, Žakanju, Ribniku i Saborskom.

U samoizolaciji je 767 osoba, od kojih je 62-je djelatnika karlovačke i 54 djelatnika ogulinske Opće bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34