NACIONALNI STOŽER

U protekla 24 sata 4.084 novozaraženih i 70 preminulih, oporavilo se 3.709 ljudi

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 24.495. U bolnicama je 2.514 pacijenata
 Boris Kovacev/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježena su 4.084 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24.495.

Među njima je 2.514 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata.

Preminulo je 70 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 147.454 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2.102 preminulo, ukupno se oporavilo 120.857 osoba od toga 3.709 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 60.581 osoba.

Do danas je ukupno testirano 801.545 osoba, od toga 10.662 u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju.

Na službenom profilu na Twitteru objavili su i podatke o broju zaraženih po županijama, koji se mogu razlikovati od izvješća lokalnih stožera zbog različitih termina uvida u brojke.

- Broj novozaraženih po županijama: Varaždinska (320), Grad Zagreb (675), Splitsko-dalmatinska (457), Primorsko-goranska (263), Sisačko-moslavačka (192), Međimurska (179), Zagrebačka (155), Osječko-baranjska (286), Karlovačka (104), Zadarska (173), Brodsko-posavska (169), Krapinsko-zagorska (201), Istarska (84), Bjelovarsko-bilogorska (70), Koprivničko-križevačka (185), Virovitičko-podravska (57), Dubrovačko-neretvanska (30), Ličko-senjska (49), Šibensko-kninska (169),Vukovarsko-srijemska (202), Požeško-slavonska (64).

Izvješća lokalnih stožera

U Sisačko-moslavačkoj županiji 176 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđeno je 176 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Kako stoji u dnevnom izvješću, riječ je o 66 osoba s područja Siska, 37 iz Kutine, 17 iz Petrinje, 16 s područja Novske, 13 iz Popovače, šest osoba s područja grada Hrvatska Kostajnica, po četiri iz općina Sunja, Lipovljani, Lekenik i Jasenovac, troje iz Gline te po jednoj osobi s područja općina Dvor i Velika Ludina.

U Istri 81 novozaraženi, u pulskoj bolnici umro 98-godišnjak

Na području Istarske županije potvrđen je 81 novi slučaj zaraze koronavirusom, najveći broj dolazi iz mjera samoizolacije ili je bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a u pulskoj bolnici umro je covid pozitivan 98-godišnjak, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 373 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 81 novozaraženih osoba s područja županije. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod pet osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to po dva s područja Rijeke i Italije te jedan slučaj iz Zagreba", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalazi 14 osoba.

Od petka je izliječeno 56 osoba, trenutno su u Istri 692 aktivne covid pozitivne osobe, od toga ih je 49 hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici dok je njih osmero u riječkome KBC-u. U mjerama samoizolacije nalazi se 1407 osoba dok je u pulskoj Općoj bolnici umro covid pozitivan 98-godišnjak s pridruženim kroničnim bolestima.

Načelnik Stožera Dino Kozlevac, komentirajući činjenicu da se Istra već nekoliko tjedana ne spušta ispod 70 novootkrivenih covid pozitivnih osoba dnevno, kazao je kako su se i u Istri građani malo previše opustili te kako većem i boljem širenju koronavirusa doprinosi i zima, kao i činjenica da sada svi uglavnom borave u zatvorenim prostorima, a pritom nije rijetkost da se i dalje održavaju obiteljska i prijateljska okupljanja.

"Stoga još jednom apeliram na građane da se suzdrže tih druženja, da vode brigu o distanci, higijeni i da svakako u zatvorenim prostorima gdje nije moguće zadržati distancu nose maskicu. Komplicirani su to dani za sve nas, moramo slijediti upute zdravstvenih institucija jer to je jedini način na koji se možemo učinkovito boriti protiv koronavirusa", poručio je Kozlevac.

Građani su, kaže, očito već preopterećeni ali "svi se malo moramo suzdržati od druženja, bilo kakvih, kako bi stabilizirali epidemiološku situaciju".

U Osječko-baranjskoj županiji 253 novozaražena, umrlo pet osoba

Tijekom protekla 24 sata u laboratorijima za mikrobiologiju KBC-a Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo na koronavirus su testirana 562 uzorka od kojih su 253 bila pozitivna dok je umrlo pet zaraženih osoba, izvijestio je u subotu osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Najviše novopozitivnih je na području Osijeka i prigradskih naselja, njih 138. Slijedi Đakovo sa 16 te Beli Manastir i Valpovo sa po deset novopozitivnih. U Našicama i Belišću ih je po devet, a u Donjem Miholjcu osam. Na području Čepina ih je deset, sedam u Đurđenovcu, po pet u Bizovcu i Bilju, te po troje u Antunovcu, Erdutu, Dražu, Satnici Đakovačkoj i Koški. Po dvoje ih je u Kneževim Vinogradima i Vuki te po jedna osoba na području općina Čeminac, Punitovci, Semeljci, Ernestinovo, Petrijevci, Viljevo i Vladislavci.

„Na bolničkom liječenju nalazi se 227 osoba. Njih 170 je u KBC-u, od kojih je 40 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 57 osoba. U zadnja 24 sata umrlo je pet osoba s područja Osječko-baranjske. Najstarija osoba rođena je 1933., a najmlađa 1962. godine. Uz covid-19 svi su imali i druge komorbiditete. Na području županije u samoizolaciji je 2.793 osobe“, stoji u priopćenju.

Policija je provela 50 provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi. Obavili su i 106 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Koprivničko-križevačka županija: 188 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 virus na području županije potvrđeno 188 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 1027 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravila je 131 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 85 osoba od kojih je dvanaest na respiratoru. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus (1942. i 1957. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 259 uzoraka sa sumnjom na SARS-CoV-2 virus, a od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije ukupno je testirano 12.376 osoba pri čemu je bolest COVID-19 potvrđena u 3510 slučajeva.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 242 novoboljela, dvije osobe umrle

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena su 242 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 43 osobe su iz Iloka, 41 iz Vinkovaca, 28 iz Vukovara, 16 iz Županje, 12 iz Borova, po šest osoba je iz Gradišta, Nuštra i Bapske, pet iz Štitara, po četiri osobe iz Bršadina, Cerića, Cerne, Marinaca i Negoslavaca, po tri iz Andrijaševaca, Ivankova, Privlake, Retkovaca, Starih Mikanovaca, Šarengrada i Vođinaca, po dvije iz Bobote, Gunje, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Nijemaca, Otoka, Petrovaca, Soljana, Vere i Starih Jankovaca, te po jedna osoba iz 17 drugih mjesta.

Od početka epidemije u županiji je oboljelo 5465 osoba, od kojih je 4543 izliječeno, a umrlo je 79 osoba.

Trenutno su 72 osobe hospitalizirane. U protekla 24 sata testirano je 366 osoba, te je do sada ukupno testirano njih 26551 dok se u samoizolaciji nalaze 1942 osobe, podaci su Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 64 nova slučaja zaraze, dvoje umrlih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

S područja Daruvara 21 je novozaražena osoba, osam je s područja Bjelovara, po šest novih slučajeva zaraze potvrđeno je na području gradova Garešnica i Grubišno Polje, pet novooboljelih je s područja Sirača, četiri s područja općine Dežanovac, po troje s područja Šandrovca i Končanice, po dvoje s područja općina Hercegovac, Đulovac i Ivanska, a po jedan novi slučaj zaraze zabilježen je na područjima Velike Pisanice i Velike Trnovitice.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 34 zaražena pacijenta, od kojih je pet na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 2049 osoba.

Umrle su dvije osobe s koronovirusom čime je ukupno 45 osoba umrlih od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija: 94 nova slučaja

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom (od toga 66 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 22 osobe iz Metkovića, 21 iz Dubrovnika, deset iz Korčule, devet iz Konavala (jedan korisnik Doma za starije osobe Konavle), osam iz Ploča, pet iz Opuzena, po tri iz Lumbarde i Župe dubrovačke, po dvije iz Dubrovačkog
primorja, Kule Norinske, Slivnog i Zažablja, po jednoj osobi iz Orebića i Pojezerja te tri osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

Ukupno je zaraženo 39 osoba muškog spola i 55 osoba ženskog spola, a za 62 osobe je utvrđena epidemiološka veza.

Zbog interesa javnosti Stožer CZ DNŽ izvještava kako su svi djelatnici Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković negativni na COVID-19.

Izliječeno je 36 osoba: 14 iz Metkovića, 12 iz Dubrovnika, četiri iz Ploča, dvije iz Župe dubrovačke te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Slivnog i Zažablja. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 50 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam pacijenata zahtijeva mintenzivnu skrb, četiri pacijenta su na invanzivnoj ventilaciji, tri pacijenta na neinvanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađen je 261 uzorak, a od početka pandemije analiziran je ukupno 26 641 uzorak. U samoizolaciji je 1614 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 104 slučaja kršenja samoizolacije.

U Zagrebu 675 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 675 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Tijekom jučerašnjeg dana brzim antigenskim testovima, provedenim u zagrebačkim Domovima zdravlja testirano je 1.170 osoba, od čega je pozitivno bilo 497 osoba (42,4 posto).

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1409 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 529 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 849 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1718 osoba.

Od 849 obrađenih pozitivnih osoba, njih 289 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 379 osoba su kontakti pozitivnih osoba, a kod tri je osobe moguća izloženost u zdravstvenim ustanovama. 33 su osobe štićenici ili djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 40 osoba obrada je još u tijeku.

Kod deset osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a 16 djece školske dobi obrađuju liječnici školske medicine. Liječnici obiteljske medicine završili su obradu za 67 osoba. Tri su osobe doputovale iz BiH, Rumunjske i Albanije.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 15 korisnika i devet djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 44 učenika i osam nastavnika osnovnih škola te 43 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 998 učenika osnovnih te 822 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji 278 novozaraženih, pet umrlih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 1275 uzoraka te je potvrđeno 278 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je pet osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Umrle su dvije žene (1930. i 1945.) i tri muškarca (1929.,1936. i 1959.).

Ozdravilo je 337 osoba, pa je sada u županiji aktivno 2912 slučajeva oboljelih od covida-19, 59 manje nego jučer.

U riječkoj bolnici liječi se 125 oboljelih od kojih je na respiratoru njih 16.

U Zagrebačkoj županiji 227 novooboljelih od covida-19

U Zagrebačkoj županiji je u posljednjih 24 sata 227 novooboljelih od covida-19, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite te županije.

Petnaest novooboljelih je u Samoboru, osam u Svetoj Nedelji, 17 u Zaprešiću, 14 u Jastrebarskom, 61 u Velikoj Gorici, 20 u Ivanić-Gradu, sedam u Dugom Selu, devet u Vrbovcu, pet u Svetom Ivanu Zelini.

Po šest novooboljelih su u općinama Brdovec i Bistra, po tri u općinama Jakovlje i Krašić, po jedna u općinama Luka, Klinča Sela, Kravarsko i Rugvica, po dvije u općinama Stupnik, Orle i Farkaševac, četiri u Pisarovini, pet u Kloštar Ivaniću, 14 u Križu, 12 u Dubravi i osam u općini Rakovec.

Izliječeno je 215 osoba, a tri su osobe umrle u Vrbovcu.

Samoizolacija je propisana učenicima devet razreda osnovnih škola i učenicima tri razreda srednjih škola.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije evidentirane su 10324 covid pozitivne osobe, izliječeno ih je 6544, a 38 osoba je umrlo. Trenutno su aktivna 3742 slučaja.

Od 30. studenoga do 24. prosinca zbog trenutne epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava se održava online.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

U Karlovačkoj županiji 175 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji je u posljednjih 24 sata potvrđeno 175 novih slučajeva zaraze koronavirusom i to 89 PCR testiranjem, a 86 brzim testom za detekciju antigena, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Novi su slučajevi registrirani u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu, Ozlju, Slunju, Generalskom Stolu, Josipdolu, Plaškom, Ribniku, Tounju, Vojniću, Žakanju i Cetingradu.

U Karlovačkoj županiji do sada je od covida-19 oboljelo 3845, a umrlo 98 ljudi.

U Međimurju 183 nova slučaja zaraze, umrla jedna osoba

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježena su 183 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju testirano je 350 osoba, a kod 170 utvrđena je zaraza. Testiranjima antigenskim brzim testovima zabilježen je jedan pozitivan slučaj, a epidemiolozi su na temelju kliničke slike, odnosno bez testiranja, dijagnosticirali covid-19 kod 12 osoba.

U protekla 24 sata oporavilo se 176 osoba. Trenutno je na području Međimurske županije pozitivno 1.676 osoba, a do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 25.321 uzorak, priopćili su iz Stožera.

Od pojave koronavirusa u Međimurskoj je županiji zabilježeno ukupno 7.011 slučajeva, a ozdravilo je 5.235 osoba.

Iz Stožera ističu kako su u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana 132 pacijenta oboljela od covida-19, od toga je njih 21 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 9 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 10 covid pozitivnih pacijenata, a u protekla je 24 sata umrla jedna osoba s posljedicom zaraze koronavirusom, 76-godišnji muškarac.

U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 16 pacijenata.

U zdravstvenom sustavu na novi koronavirus pozitivno je osam liječnika, 26 medicinskih sestara i bolničar. U samoizolaciji je petero liječnika i 16 medicinskih sestara.

Šibensko-kninska županija: Zaraženo 66 osoba, dvoje umrlih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe starije dobi, izvijestili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na koronavirus je, ističu, pozitivno još devet osoba koje nemaju prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji, a trenutno borave na tom području.

Trenutno je 517 aktivnih slučajeva na području županije.

U šibenskoj bolnici se liječe 33 osobe, od kojih su tri na respiratoru, a u kninskoj bolnici je 21 zaražena osoba.

Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je 2000 osoba.

U posljednja 24 sata testirana su 383 uzorka.

Varaždinska županija: 319 novih slučajeva, 9 preminulih

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 319 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 765 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1972 novih slučajeva, a broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je visokih 1170.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 52%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 42%.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 262 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 120 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 21 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 20 na respiratoru, 73 ih je u Klenovniku i 48 u Novom Marofu.

Preminulo je 9 osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno su do sada evidentirane 132 preminule osobe pozitivne na COVID-19, od kojih 28 tijekom prva četiri dana ovog mjeseca.

S kućnog liječenja otpuštene su 263 osobe.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 9986. Na liječenju kod kuće nalazi se 2217 osoba.

Ličko-senjska županija: 50 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 50 je novooboljelih osoba od COVID-19, izliječene su 43 osobe te preminulo 5 osoba.

21 oboljela osoba je s područja Gospića, 9 s područja Otočca, 7 s područja Senja, 6 s područja Brinja, po dvije oboljele osobe područja Plitvičkih Jezera, Karlobaga i Perušića te jedna oboljela osoba s područja Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminulo je 5 osoba od kojih su dvije (70 i 86 godina) iz Gospića, a 3 preminule osobe (57, 60 i 74 godine) su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1780 osoba od čega je 553 aktivnih slučaja, 52 osobe su preminule te je izliječeno ukupno 1175 osoba.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 112 osoba.

Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1546 osoba.

U Zadarskoj županiji rekordnih 215 slučajeva zaraze, umrle tri osobe

U Zadarskoj županiji 215 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka epidemije, a u zadarskoj bolnici su od posljedica covida-19 umrla dvojica muškarca u dobi od 79 i 87 godina te 89-godišnja žena.

Koronavirus ušao je u još jedan privatni dom za stare i nemoćne na području Zadra, gdje je pozitivno 14 štićenika i jedna djelatnica. To je osmi dom za stare i nemoćne u Zadarskoj županiji u kojem je došlo do proboja i trenutačno je zaraženo 178 korisnika.

U Domu za stare i nemoćne osobe Zadar pozitivno je još 17 štićenika i jedan djelatnik, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaražen je još jedan pacijent.

"Ovo je najveći broj zaraženih od početka epidemije na našem području i on je, prema riječima epidemiologa, očekivan", komentirao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Ističe da su svi zaraženi u domovima za stare i nemoćne stabilno i s blažim simptomima, a povoljnije rezultate epidemioloških mjera koje su na snazi možemo očekivati tek za dva do tri tjedna.

"Nadamo se da će tada broj novozaraženih biti manji te da će se i broj hospitaliziranih u našim bolnicama smanjiti. Današnji broj još je jedno upozorenje svima da smo u razdoblju kada je epidemija na vrhuncu i da pojačano moramo paziti na sebe i druge. Zato molim sve da se pridržavaju propisanih mjera jer samo o nama i našem ponašanju ovisi razvoj epidemiološke situacije", poručio je Vicković.

Jučer je testirano 520 uzoraka, a pod aktivnim su nadzorom 2484 stanovnika.

Među novooboljelima 134 ih je s područja Zadra, 11 iz Benkovca, sedmero u Sukošanu, po šestero u Lišanima Ostrovičkim i Posedarju, petero u Poličniku, po četvero u Bibinjama, Kalima i Preku, po troje novozaraženih potvrđeno je u Obrovcu, Novigradu, Pakoštanima, Povljani, Ražancu i Sv. Filipu i Jakovu, po dvoje u Biogradu, Jasenicama, Ninu i Škabrnji te po jedna osoba u Galovcu, Pašmanu, Privlaci, Salima, Stankovcima, Tkonu, Vrsima i Zemuniku Donjem.
Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 56 bolesnika, od kojih je 11 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se 26 pacijenata s blažom kliničkom slikom.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

U Požeško-slavonskoj županiji rekordnih 73 novooboljelih, u Brodsko-posavskoj 175

U Požeško-slavonskoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđen najveći broj pozitivnih nalaza na koronavirus od početka epidemije - njih 73, a u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji novooboljelih je 175.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je u subotu i da je 65 osoba na bolničkom liječenju, a u samoizolaciji 1.113 ljudi.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije priopćio je da je 169 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno PCR testom, a šest antigenskim testom. U slavonskobrodskoj bolnici umrla je jedna osoba u dobi od 75 godina.

Na bolničkom liječenju u toj županiji trenutno je 75 osoba, od kojih je 12 na respiratoru.

Od izbijanja epidemije u Brodsko-posavskoj županiji pozitivne nalaze na koronavirus imala je 4.901 osoba. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 1.897 osoba.

Krapinsko-zagorska županija s 201 novim slučajem i četiri umrle osobe

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježen je 201 novi slučaj zaraze koronavirusom, a četiri su osobe umrle, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše je novozaraženih s područja gradova Krapine, Oroslavja i Zaboka te općina Bedekovčine, Đurmanca, Lobora i Velikog Trgovišća.

Oporavile su se još 132 osobe pa je trenutno u županiji aktivan 1.641 slučaj zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalaze 1.323 osobe.

Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 36 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom, dok je na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 11 pacijenta, izvijestili su iz Stožera.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana liječi se 61 pacijent pozitivan na SARS CoV-2, od kojih je 10 na respiratoru.

Umrle su četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Split: U županiji 457 zaraženih, šestero umrlo

Splitsko-dalmatinska županija u posljednja je 24 sata zabilježila je 457 novooboljelih osoba, a pet muškaraca i jedna žena umrli su u bolnici, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od ukupnog broja novooboljelih 248 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 3258 osoba, a na bolničkom liječenju u KBC-u Split su 184 osobe oboljele od covida-19, od kojih je 14 na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrlo je šest osoba, petorica muškaraca u dobi od 49, 83, 72, 79 i 88 godina te 72-godišnja žena. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju, napomenuli su u Stožeru.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1359 obrađenih testova danas je 457 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 231, Sinja 33, Omiša 25, Imotskog 11, Kaštela 30, Solina 20, Trilja 15, Podstrane 14, te Dugog Rata deset.

U Dugopolju je sedam novozaraženih, Cisti Provo šest, Trogiru, Otoku i Vrlici po pet, Klisu i Starom Gradu po četiri, dok ih je u Vrgorcu, Podbablju i Muću po troje, a u Makarskoj, Hrvacama, Jelsi, a u Lokvičićima po dvoje. Komiža, Brela, Dicmo, Gradac, Okrug, Postira, Primorski Dolac, Pučišća, Runovići, Seget, Selca, Šestanovac, Šolta, Zagvozd i Zmijavci broje po jednog zaraženog.

Vukovarsko-srijemska: 242 nvozaraženih, od toga u iločkom Domu 97

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u subotu su registrirane 242 novozaražene osobe od kojih je je najveći broj pojedinačno, njih 43, na području grada Iloka, gdje se u Dom za starije i nemoćne proširila zaraza i sada ih je ukupno 97.

Najveći broj osoba zaraženih koronavirusom u tome gradu je u Domu za starije i nemoćne u kojem su do sada zaražena 74 korisnika doma i 23 zaposlenika.

"Od kako se virus probio u Dom, a to se dogodilo krajem prošloga mjeseca, bilo je neizbježno da se dogodi nešto ovako. Provodili smo sve mjere zaštite i sve do tada smo izdržali i onda se virus probio. Najgore što ne znamo kako jer se on odjednom proširio. Najteže je pogođen odjel pojačane njege gdje je na relativno malom prostoru više korisnika“, rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ilok Darija Nikolić.

Po njezinim riječima, od 61 zaposlenika na koronavirus pozitivno je njih 23, dok je među korisnicima kojih je 176, pozitivno 74.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2021 19:13