NOVAC NA RAČUNIMA

U prva dva mjeseca poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna potpora

Također su realizirane isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje

Marija Vučković

 Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je u prva dva mjeseca ove godine hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno 1,4 milijarde kuna potpora.

Kako se navodi u priopćenju, samo u prva dva mjeseca ove godine iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj isplaćeno je više od 601 milijuna kuna, odnosno 333 milijuna kuna kroz IAKS mjere te 268 milijuna kuna kroz non-IAKS mjere, dok je u okviru izravnih potpora isplaćeno više od 640 milijuna kuna, uz ostale potpore.

Također su realizirane isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, potpora za mlade poljoprivrednike, duhan te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima.

Iz Ministarstva ističu kako će se na račune više od 100.000 poljoprivrednika kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini.

Napominju i kako je počela isplata potpore za dobrobit životinja kroz koju će se poljoprivrednicima isplatiti iznos od 250 milijuna kuna, a tijekom ožujka i travnja započet će isplata i za proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina, zatim za mjeru poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, ekološki uzgoj te proizvodno vezanu potporu za tov junadi kao i potporu za rasplodne krmače.

Također, u završnom dijelu odobravanja je isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore, pri čemu je planirana isplata u iznosu oko 400 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 19:52