CIJEPLJENJE U ISTRI

U Puli se prvi cijepio djelatnik s covid odjela: ‘Saznao sam 10-ak minuta prije‘

U Istru je stiglo prvih 400 doza cjepiva, a osim djelatnika OB Pula, 350 doza je rezervirano za domove za starije i nemoćne osobe
Deni Belušić
 Goran Sebelic/Cropix

Pulski 47-godišnji anesteziolog Deni Belušić prvi je koji je danas u Istri u 14 sati primio cjepivo protiv koronavirusa. Cijepljen je na covid odjelu pulske Opće bolnice kao i 29 njegovih kolega koji su prvi primili ovo cjepivo, a da će biti prvi saznao je 10 minuta prije cijepljenja.

- Dobro se osjećam i cjepivo kao cjepivo. Moje je osobno mišljenje da se treba cijepiti. Cijepio sam se i protiv gripe tako da nema nikakvih razlika. To ne boli. Po meni je to sigurno cjepivo. Vjerujem da kao i svako drugo cjepivo, i ovo ima određene nuspojave. No, ne očekujem neke posebne posljedice. Prvi sam u županiji slučajnim odabirom. Saznao sam 10-ak minuta ranije, ali zaista nije bitno tko je prvi ili zadnji. Bitno je da se procijepimo i da konačno krenemo s nekakvom borbom protiv te pandemije. Imamo sreće da je cjepivo došlo nešto ranije nego je najavljeno, kazao nam je doktor Belušić nakon cijepljenja. On radi na pulskom covid odjelu zadnja tri tjedna, a iduću dozu cjepiva primit će 21. siječnja.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Duga je zima i pitanje je do kada će to trajati. Situacija je u Istarskoj županiji relativno pod kontrolom, međutim mi koji se bavimo ovim najtežim pacijentima na trncima smo u iščekivanju nekog novog vala. Ali za to smo spremi - i što se tiče opreme i ljudstva. Skupili smo neka određena iskustva i znamo što treba raditi, ali radije bismo, naravno, da ne radimo. Zato apeliramo prema ljudima i za vrijeme blagdana neka razmisle o cijepljenju. Ja sam se cijepio, kolege su mi se cijepili, kazao je pulski anesteziolog. Za njega cijepljenje znači neku vrstu olakšanja jer je svaki dan u izravnom kontaktu s pozitivnim osobama budući da radi u respiracijskom centru s najtežim slučajevima, no ipak nije opušten.

- Nikad nije lakše raditi. To što smo cijepljeni danas, znači da smo imuni idućih mjesec dana do druge doze. No, to je tek početak. Moramo dati primjer drugima. Nitko nas nije na to prisilio. No, to što sam se cijepio, ne znači da se i dalje neću paziti i da neću se oblačiti kada idem kod pacijenata. Hoću li se opustiti - to sigurno ne, kazao je Belušić.

Inače, u nedjelju je u Istru stiglo prvih 400 doza cjepiva, a osim djelatnika Opće bolnice Pula, u prvom valu cijepit će se, uz 30 djelatnika pulske bolnice, i 20 djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, 350 doza je rezervirano za domove za starije i nemoćne osobe gdje će cijepljenje biti od ponedjeljka do srijede. Cijepljenje će se organizirati u domu Alfredo Štiglić i Svetom Polikarpu u Puli, domu u Raši, Domenicu Pergolisu u Puli i u domu u Poreču. Sljedeće doze bit će dostupne do kraja godine, dakle tokom idućeg tjedna, a u siječnju se u Istri očekuje više od 4 tisuće doza cjepiva. Cjepivo će stizati svakih tjedan dana.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Počinjemo s novom fazom borbe protiv koronavirusa, možda nešto ranije nego smo očekivali prije 20-ak dana. Cjepivo je stiglo oko 12.15 u pulski Zavod za javno zdravstvo, a danas će se cijepiti djelatnici u Općoj bolnici Pula na covid odjelu i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu. Kada cjepivo dobiju svi zdravstveni djelatnici i domovi za starije i nemoćne osobe, kreće se s cijepljenjem rizičnih osoba, a to su osobe starije od 65 godina, odnosno osobe s određenim kroničnim bolestima, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović koji je apelirao da se i drugi odazovu cijepljenju. Očekuje da će cijepljenje trajati nekoliko mjeseci, a svo to vrijeme vrijedit će mjere za očuvanje epidemiološke sigurnosti.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je da je u bolnici trenutno hospitalizirano 80 osoba koji su zaraženi ovim virusom.

- Teško je i anesteziolozi su u 24-satnim smjenama. Imamo sve manje i manje dostupnih liječnika, ali još uvijek smo u situaciji da pristojno samo sa sobom funkcioniramo. Danas su nam se iz bolnice u Varaždinu vratila dva internista, a za tjedan dana se vraća i treći anesteziolog, kazala je Hrstić.

Dodala je da nitko od zaraženog medicinskog osoblja u Puli srećom nije imao težu kliničku sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:15