APSURD

U RALJAMA BIROKRACIJE Školskoj kuhinji zabranili da kuha za vrtić, pa zbog hrane svaki dan moraju prijeći 38 kilometara

Kalnički dječji vrtić hrani se u Križevcima, iako susjedna škola ima kuhinju
Mladen Kešer (u krugu)
 CROPIX

U školskoj kuhinji Osnovne škole Kalnik svakoga dana priprema se topli obrok za osamdesetak tamošnjih školaraca, a za pedesetak manje djece, one koja u susjednoj zgradi pohađaju dječji vrtić Kalnički jaglac, rezervirani su hladni obroci koji se dopremaju iz 19 kilometara udaljenih Križevaca. Školske kuharice mogle bi bez problema pripremiti još pedeset porcija hrane, ali im je to zabranila lokalna politika, točnije koprivničko-križevački župan Darko Koren.

- Osnovna škola Kalnik nije registrirana za usluge pripreme hrane i čišćenja i stoga ne postoji mogućnost da bi tražene djelatnosti obavljali djelatnici škole ili da bi se za to koristila školska kuhinja - stoji u dopisu župana Korena iz veljače ove godine kojim je odbio zahtjev načelnika općine Kalnik, SDP-ovca Mladena Kešera, da dječji vrtić Kalnički jaglac i OŠ Kalnik sklope ugovor prema kojem bi se u kuhinji osnovne škole pripremali obroci i za vrtićku djecu, a školske čistačice pomele i vrtićke hodnike.

Odbijena molba

Kešer je u siječnju ove godine županu poslao dopis u kojem dječji vrtić Kalnički jaglac traži suglasnost Osnovne škole Kalnik za sklapanje ugovora. Uvodno obavještava župana da je Općina Kalnik osnovala trgovačko društvo Life Kalnik d.o.o. za usluge čiji je predmet poslovanja pretežito socijalna djelatnost, što uključuje dječji vrtić, domove za stare i nemoćne osobe, zdravstvenu skrb te druge djelatnosti koje uključuju društveno socijalnu djelatnost.

- Life Kalnik d.o.o. osniva ustanovu Dječji vrtić Kalnički jaglac, čiji se rad organizira u zgradi koja je sagrađena u sklopu Osnovne škole Kalnik. S obzirom da zgrada nema prostor i uvjete za kuhanje, a kuhinja u Osnovnoj školi Kalnik zadovoljava zakonske kriterije, molimo da razmotrite mogućnost i date suglasnost Osnovnoj školi Kalnik za sklapanje ugovorne obveze između Dječjeg vrtića Kalnički jaglac i Osnovne škole Kalnik, poput usluge pripreme hrane zaposlenog školskog osoblja u školskoj kuhinji. Na isti način tražimo od školskog osoblja uslugu čišćenja prostorija Dječjeg vrtića Kalnički jaglac - naveo je Kešer, zaključujući dopis molbom da Županija kao osnivač škole i Općina Kalnik kao osnivač dječjeg vrtića nađu zajedničko najbolje rješenje na dobrobit obiju ustanova, a prije svega djece.

Županov je odgovor stigao brzo, a doslovno glasi: “Sukladno vašem upitu od 26. siječnja 2019. godine, izvještavamo vas da Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi predviđa da djelatnost osnovne škole obuhvaća opće obrazovanje te druge oblike obrazovanja djece i mladih. Sukladno navedenom, Osnovna škola Kalnik nije registrirana za usluge pripreme hrane i čišćenja i ne postoji mogućnost da bi tražene usluge obavljali djelatnici škole ili da bi se za isto koristila školska kuhinja”.

Veliki trošak

Načelnik Kešer, kaže, nakon odbijenice prisiljen je voziti hranu iz Križevaca.

- Svaki dan moramo napraviti 38 kilometara, imati čovjeka koji će voziti hranu, moramo kupiti vozilo, tako da nam je to veliki trošak. U Općini Kalnik imamo dva restorana, no jedan radi svaki radni dan od 13 sati, a drugi je moje vlasništvo i bio bih u sukobu interesa da pripremam hranu za dječji vrtić - kaže načelnik Općine Kalnik.

Navodi da je tu zapravo riječ o hrvatskom apsurdu, a ne samo o kalničkom problemu.

- Svim političarima puna su usta demografije i mladih, no kad pokušaš nešto napraviti, krenu problemi, sputavanje i ostale nedaće. Otvaranje vrtića u malim općinama poput Kalnika, a takvih ima više od 300 u Hrvatskoj, doslovno je teret koji vrlo vjerojatno 70 posto načelnika ne želi nositi i neće se uhvatiti u koštac s njim - kaže Kešer i objašnjava da je kalnički vrtić sagrađen za 50 djece, da je napravljen tik uz osnovnu školu i nije se gradila kuhinja jer bi investicija bila za milijun kuna skuplja, što si Općina nije mogla priuštiti.

Računali su da će se hrana za vrtićku djecu pripremati u postojećoj školskoj kuhinji koja hrani samo 80 djece.

Stav Ministarstva

Razgovarali smo i sa županom Korenom (bivši HSS-ovac koji je napustio stranku nakon što joj je na čelo došao Krešo Beljak) koji također smatra apsurdnim da se u školskoj kuhinji ne može kuhati i za vrtićku djecu. No kaže kako je njegova odbijenica zahtjeva načelnika Kešera rezultat stajališta Ministarstva obrazovanja. Od nadležnog ministarstva dobio je odgovor da se u školi ne može kuhati za potrebe vrtićke djece.

- Neovisno o tome što mislim o takvim propisima, ne kršim pravila i poštujem zakone - zaključio je župan Koren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:45