PROSVJED OTOČANA

U RAT ZBOG SMILJA Pažani najavljuju: 'Bit će krvi! Oružjem ćemo braniti svoje pašnjake! Voda je došla do grla'

Pag, 231114.Oko 200 stanovnika, vlasnika velikih paskih pasnjaka i clanova ovcarskih udruga otoka Paga, okupilo se tocno u podne u nedjelju na prosvjedu na Paskom mostu protiv nekontroliranog branja smilja na ovom otoku. Prosvjed je uslijedio nakon napada nekolicine beraca smilja na jednog mjestanina Kolana, koji ih je pokusao sprijeciti u berbi na svojoj parceli. Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2013

PAG - Bit će krvi! Oružjem ćemo braniti svoje pašnjake! Voda je došla do grla i moramo poduzeti nešto da spasimo ovaj otok od uništenja - ogorčeno je poručilo u nedjelju sa Paškog mosta oko 200 stanovnika, vlasnika velikih paških pašnjaka i članova ovčarskih udruga otoka Paga, koji su na skupu "Pet minuta do podne" prosvjedovali protiv nekontroliranog branja smilja na ovom otoku, javlja Zadarski.hr.

Iako je prosvjed još ranije najavljen kao podrška udrugama i stanovnicima otoka Krka u naporima za zaustavljanje bespravnog i nekontroliranog branja smilja, te upoznavanja javnosti s istim problemom na Pagu, prosvjed je potaknuo incident u petak tijekom kojeg su ilegalni berači smilja teško pretukli 66-godišnjeg mještanina Mladena Tauzera. Naoružani parolama "Policijo! Brani oštećene, a ne samo puniš proračun!", Zmajloviću! Zašto je kumov interes jači od javnog interesa!", Poštujemo tuđe, ne damo svoje!"- bijesni su se Pažani okupili na mostu kako bi rekli "dosta anarhiji".

-U ovom trenutku na otoku Pagu postoje pašnjačke površine koje su uništene do neprepoznatljivosti, odnosno obnovljanje smilja dugo godina neće biti moguće. Na velikom dijelu otoka gdje su te površine već dosta narušene, obnova će biti moguća ali samo uz hitnu intervenciju. Upravo zbog toga krenuli smo uzimati stvar u svoje ruke – kazao je Borislav Palčić, predsjednik pčelarske Udruge "Kadulja" s otoka Paga pojasnivši kako će se, ukoliko ih država nastavi zapostavljati i tzv. beračima smilja davati veća prava nego lokalnom stanovništvu koje brani svoje vlasništvo, morati početi naoružavati.

- Morat ćemo sam fizički braniti svoje parcele. Štete su jako velike, a da ne govorim o štetama pri uništavanju zidova i žica. Ono što je puno gore, zbog toga i dolazi do prometnih nesreća, jer ovce izlaze na prometnice, a vlasnik odgovara za štetu. Ne daj Bože da dođe do smrtnog slučaja. Problem je daleko veći nego što to netko može pojmiti, navodi Palčić.

Iako je od 1. listopada stupila na snagu odredba Ministarstva zaštite okoliša o zabrani branja smilja na zaštićenim područjima, prosvjednici tvrde da je taj "posao" napravljen polovično i aljkavo. Pojašnjavaju kako postoji odluka o zabrani branja smilja, ali ne i zakon koji to brani. Dakle, kako tvrde, ne postoji kazna za berače smilja, niti, tvrde, išta slično tome.

- Osobno ću morati zatražiti dozvolu za nošenje oružja jer imam 46 hektara pašnjaka i više ne znam jesam li siguran otići tamo. Krajni je trenutak da se nešto poduzme jer ovo ovo neće dobro završiti – poručio je Dubravko Pernjak, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce "Kolan" navodeći kako dnevno oko stotinu berača smilja boravi na otoku Pagu i radi ogromne štete. Iako policija dođe i odradi svoj "posao", vlasnik može samo podignuti privatnu tužbu protiv ilegalnih berača.

- Strpljenje koje smo mi, otočani, dosad pokazivali u toleriranju nedozvoljenog branja smilja, uglavnom na privatnim parcelama primaklo se kraju - zaključili su prosvjednici poručivši kako će spriječiti pljačku i devastaciju otoka svim raspoloživim sredstvima ukoliko u narednim danima predstavnici nadležnih državnih tijela ne poduzmu mjere sukladne zakonu, navodi Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 02:57