BRELA PROTIV BAŠKE VODE

U RATU HDZ-ovaca PADAJU TEŠKE RIJEČI I UVREDE 'U stranci ima lopova i lažova'

 
Josko Roščić sa starim katastarskim kartama koje, tvrdi, dokazuju tko je u pravu
 Ivo Ravlić / Hanza Media

Odavno ne čusmo toliko vrijeđanja u hrvatskoj politici. A najluđe je od svega što se međusobno vrijeđaju pripadnici iste stranke. Pardon, nije to najluđe, još je, naime, luđe što jedan drugoga vrijeđaju članovi HDZ-a, i to prvi susjedi, načelnici općina koje jedna bez druge ne mogu postojati, piše Slobodna Dalmacija.

Ako ćemo pošteno, mnogi u Hrvatskoj i ne znaju da su to dvije općine, Brela i Baška Voda, praktički ih je nemoguće odvojeno izgovoriti. No, eto, u Hrvatskoj, zemlji s tisuću otoka i tek nešto manje općina, ničeg čudnog u tome nema. Da je normalno, ne bi valjalo.

U jednoj općini, Baškoj Vodi, načelnik je HDZ-ov Josko Roščić. A u drugoj, Brelima, načelnik je HDZ-ov Stipe Ursić. Roščiću je ovo sedmi mandat, a Ursiću drugi. Roščić je premazan svim mastima, a Ursić je zelen skoro poput guštera.

Predmet spora je granica između općina. Zapravo, to je nukleus, od granice sve počinje. Obojica tvrde da se granica odavno dobro znade. I to je jedna od dvije stvari u kojima se slažu. A druga je da i u HDZ-u ima lopova i lažova.

Što se ove prve stvari tiče, za Roščića je međuopćinska granica ucrtana 200 metara ispod Male Berulije prema zapadu, a za Ursića 200 metara ispod Male Berulije prema istoku. I obojica tvrde da imaju papire koji to dokazuju.

Problem postoji odavno, i u Zagrebu je pokrenuta arbitraža o ovom pitanju. I to još u prošlom tisućljeću. Ali kako tada, tako i danas. Pravorijeka nema. No, ne bi to došlo do novinara da načelnik Roščić koncem prošle godine nije odlučio "srediti" svoju plažu pod Malom Berulijom. I da načelnik Ursić nije to pokušao spriječiti svim mogućim legalnim sredstvima.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Zaštitno pero koje je premašilo sve gabarite

Pisala je "Slobodna" već o tome. Prije "korone". No, tada je to bio tek sukob, a sada je rat. U kojem, dok teška mehanizacija obavlja svoje, padaju teške riječi.

Jasno nam je da sada jedva čekate da ih navedemo, da citiramo dvojicu načelnika, no to vam zadovoljstvo ipak nećemo priuštiti.

Poenta ove priče, naime, nije u verbalnom deliktu, on je tek začin u kaosu koji samo pravna država Hrvatska može stvoriti.

Uostalom, sada ćete čuti što je sve načelnik jedne općine poduzeo kako bi dobio barem nekakvo institucionalno mišljenje o predmetu koji u konačnici može dovesti do milijunskih dubioza.

– Ovdje se ne radi o nekakvoj netrpeljivosti dvaju susjeda i njihove svađe oko nekakvog mejaša ili međe. Ovdje se radi o dvije općine koje bi se u svojem djelovanju trebale držati svih zakona RH – počinje Stipe Ursić.

Na njegov smo poziv i došli na Makarsku rivijeru. Da itko dođe, kad već nema turista.

– Nadahnuti kolega Roščić bez ikakve dozvole na našoj plaži gradi zaštitno pero dugo 30 metara, i to od materijala upitne kvalitete. Radi i nelegalnu šetnicu na kojoj postavlja naponski strujni kabel bez ikakva atesta. Što ako se tu dogodi nekakva tragedija, tko će odgovarati? Kako je ovakav scenarij uopće moguć u pravnoj državi? – pita se Ursić.

A kad se to pita načelnik, pripadnik stranke na nacionalnoj vlasti, dio slavne hrvatske vertikale, kakva tek pitanja postavlja mali čovjek, neznani junak hrvatskoga preživljavanja u utrobi birokratske nemani.

– Ništa tu stranka ne može. Josko Roščić je šerif kojemu nitko ne može stati na kraj – govori Ursić.

Prvi čovjek Brela tvrdi da je njegov baškovoški kolega uništio plažu koja je bila jadranski biser.

– Bila je sto posto prirodna i samoodrživa, uostalom, nije tek tako poviše njen izgrađen hotel od pet zvjezdica – veli Ursić.

Od Roščića, kaže, nije ništa drugo ni očekivao, ali čude ga tijela lokalne i državne uprave koja šutke promatraju uzurpaciju tuđeg teritorija, devastaciju prirode i rad na crno.

– Nerad odgovornih institucija šalje jasnu poruku svim potencijalnim nelegalnim investitorima da mogu uništavati našu bogomdanu prirodu i obalu i da im nitko ništa neće napraviti – grozi se Ursić i podastire nam sve prijave koje je zadnjih mjeseci podnio.

Alarmirao je sve i svakoga, od Makarske preko Splita do Zagreba, poslao je desetak prijava i tužbi, ali do dana današnjega niti jedan jedini odgovor nije dobio. Šuti Općinski sud, šuti Općinsko državno odvjetništvo, šuti Državni inspektorat, šuti Građevinska inspekcija, šuti Lučka uprava, šuti Županija, šuti Ministarstvo graditeljstva, šuti Ministarstvo turizma... Nitko da prihvati navode Breljana, niti da ih odbaci.

– Cijela ova stvar za mene je vrlo jednostavna. Činjenica je da je Općina Baška Voda napravila zaštitno pero na pomorskom dobru bez valjane građevinske ili lokacijske dozvole. Roščić se vadi da za nasipavanje nije potrebna dozvola, i tu je u pravu, samo što on nije nasipao, nego je izmijenio prirodnu liniju plaže. Dakle, nelegalna gradnja na pomorskom dobru, nepovratno uništavanje prirodne plaže i sporost državnih inspekcija, to je srž problema – zaključuje Ursić.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Zamjenik načelnika Viktor Puljak i načelnik općine Brela Stipe Ursić oboružani 'svojim kartama'

Što se granice tiče, za njega je sve jasno.

– Roščić se poziva na katastarsku granicu, a mi na teritorijalnu. Katastarska granica, ukratko, u ovom slučaju ne znači ništa, dok je teritorijalna usklađena s jedinom mjerodavnom institucijom za razgraničenja općina i gradova, Državnom geodetskom upravom. Naša je granica i u skladu sa Županijskim prostornim planom, a nalazi se i u registru razgraničenja općina RH. Uostalom, svi znaju da je 2012. godine, kada je donesen Prostorni plan općine Baška Voda, i to četiri godine nakon općine Brela, cijeli slučaj završio na Državnom odvjetništvu, gdje je ustanovljeno da je došlo do manipulacija pri donošenju tog plana – kaže Ursić.

U pozadini svega, tvrdi načelnik Brela, krije se Roščićev plan da na "spornom" dijelu dopusti stambenu gradnju, dok je u planu Općine Brela jedino moguća izgradnja hotela visoke kategorije.

– Strašno sam isfrustriran cijelom situacijom, no jamčim vam da neću stati dok se sve ne vrati u prvobitno stanje, ako je uopće to više i moguće – napominje Stipe Ursić.

Za kraj dodaje i dopis zamjenika ministra graditeljstva upućen hotelima Brela pri ishođenju građevinske dozvole za hotel "Beruliju" u kojem stoji: "Uvidom u registar prostornih jedinica vidljivo je da granica Općine Baška Voda nije u skladu s navedenim registrom te da se navedeni zahvat nadogradnje hotela nalazi u Općini Brela."

Upravo su, naime, ispred tog hotela niknuli nova plaža, šetnica i golemo zaštitno pero, piše Slobodna Dalmacija.

Roščić: Ni svi uskoci i poskoci meni ne mogu ništa

Josko Roščić jedva je dočekao porazgovarati s novinarima. Primio nas je u novoj "općinskoj" zgradi, uočljivu zdanju na samoj obali, oko koje, unatoč tome što je odavno otvorena, i dalje traju građevinski radovi.

- To su sitnice, sve je to gotovo - uvjerava baškovoški načelnik, pa po stolu razgrće katastarske karte.

Požutjeli su to dokazi, tako barem on kaže, koji bi Breljanima trebali začepiti usta u priči oko granica.

- Mali Stipe...

- Rekli smo da nema vrijeđanja - prekidamo ga.

- Nije to vrijeđanje, to ja njemu od dragosti, i zato vas molim da svaki put kad njegovo ime iz mojih usta spomenete obavezno naglasite da je mali - govori.

Vadi potom jedan za drugim dokument, sve potvrdu za potvrdom da ničeg ilegalnog u zbivanjima na plaži pred Malom Berulijom nema.

- Puno njih željelo bi me skratiti za glavu, ali ne ide im. Pogledajte me, skačem salto naprijed, salto natrag, ni svi uskoci i poskoci ništa mi ne mogu, sve prijave protiv mene su odbačene - slikovito će Roščić.

Čvrsto se drži katastarskog razgraničenja i ništa što dopire od "maloga Stipe" ne zanima ga.

- Bio je i on ovdje, evo, baš za ovim stolom, i kad sam mu pokazao sve ove karte, samo je zinuo, nije mogao vjerovati odakle mi svi ovi papiri - ističe Roščić.

Po njemu je jasno da su cijela Mala Berulija i jedan dio Velike Berulije u Baškoj Vodi. A jasno je i da se na plaži ne izvode radovi koji bi zahtijevali ikakve dozvole. I da plažu dohranjuje zdrobljenim kamenom, također je jasno.

Zemlju koja izviruje ispod žala pravi se da ne primjećuje. A za zaštitno pero ipak priznaje da je "možda malo preveliko".

- Sve je čisto, da nije, zar bi nam za ove radove Ministarstvo turizma dalo 400.000 kuna i Županija još 250.000 za sanaciju oštećenja nastalih prošle jeseni za velikog juga - objašnjava.

Za njega je sve ovo što se događa između dvije susjedne općine tek dalmatinski folklor.

- Teško je u Dalmaciji naći kuću u kojoj se dva brata nisu posvadila, to je kod nas normalno - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:58