VEĆI TROŠKOVI

U Rijec računi za vodu rastu za 30%: ‘Mjera je privremena, vrijedit će do 31. prosinca‘

Takva odluka donesena "zbog znatno povećanih troškova cijene električne energije".

Centar Rijeke

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Na kolegiju gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića objavljeno je da u Rijeci, od 1. studenoga do kraja prosinca, privremeno rastu računi za vodu za građane, i to 30 posto. Navedeno je da je takva odluka donesena "zbog znatno povećanih troškova cijene električne energije, koji imaju utjecaj na troškove Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija".

Kako je pojasnio direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini, zbog poremećaja na tržištu energije, koji se odrazio na poslovanje KD-a ViK u kolovozu i rujnu 2022. godine, došlo je do znatnog rasta troška električne energije, s 9,6 milijuna kuna na 19 milijuna kuna, odnosno za 9,4 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Direktor je naveo da je, uvažavajući značajne poremećaje na tržištu električne energije, Vlada RH donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koji se primjenjuje od 1. listopada 2022. godine, do 31. ožujka 2023. godine.

Tom uredbom, međutim, nije pokriveno razdoblje kolovoza i rujna, pa će stoga doći do privremenog povećanja cijena vodnih usluga u razdoblju od dva mjeseca, kako bi se nadoknadilo povećanje troškova električne energije, za razdoblje koje nije obuhvaćeno Vladinim mjerama, pojasnio je direktor ViK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:31