PLAN ZA ŠKOLE

U Rijeci počeli cijepiti djecu od 12 do 16 godina, cilj je cijepiti što više učenika prije jeseni

U tijeku je priprema sustavnog cijepljenja u suradnji sa školskom medicinom i liječnicima
 Joško Ponoš/Cropix

U Rijeci je počelo cijepljenje djece u dobi od 12 do 16 godina, a cilj je, kako nam je rekao Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Primorsko-goranskoj županiji, cijepiti što je više djece moguće do jeseni, odnosno do početka školske godine.

- Zasad se radi o pojedinačnim slučajevima djece, prije svega s kroničnim bolestima, čiji su roditelji zatražili cijepljenje. Sada se sve priprema za sustavno cijepljenje - rekao je. Dodaje da će, u suradnji s ambulantama školske i studentske medicine te obiteljskim liječnicima, uskoro krenuti kampanja prema roditeljima, gdje će pozivati djecu na cijepljenje, a prioritet će biti djeca s kroničnim bolestima.

- Nakon toga idu sva ostala djeca, a cilj nam je cijepiti tu populaciju do početka iduće školske godine - rekao je Mićović.

Europska, a nakon nje i Hrvatska agencija za lijekove objavile su krajem svibnja da je Pfizerovo cjepivo odobreno i za primjenu kod djece u dobi između 12 i 16 godina. - Prema smjernicama koje imamo, možemo cijepiti djecu od 12 godina i stariju Pfizerom.

Dijete, prema smjernicama, mora biti u prisutnosti roditelja ili samo, ali s pisanom roditeljskom privolom. Do sada smo imali cijepljenih 16-godišnjaka koji su došli s roditeljima, a još nismo cijepili nikoga mlađeg od 16 godina. Za sada se neće ići u sustavno provođenje cijepljenja djece, nego je to stvar volje roditelja: ako netko od njih dođe s djetetom i izrazi želju da se dijete cijepi, cijepit ćemo ga - kaže ravnatelj ZZJZ-a Karlovačke županije Branko Zoretić.

Strategija na nacionalnoj razini još nije poznata, osim što je HZJZ objavio spomenute smjernice. Bez ozbiljne kampanje, teško je očekivati veći odaziv djece na cijepljenje: sudeći prema iskustvu drugih zemalja, interes za cijepljenje adolescenata iskazuje manje od pola roditelja. Argument protivnika najčešće je sljedeći: bolest je prilično bezopasna za djecu, ne znamo kakve će posljedice cjepivo imati na adolescente, a ipak bismo ih trebali cijepiti kako bismo zaštitili odrasle koji se ne žele cijepiti?!?

U svojim smjernicama HZJZ ističe da će se prvo cijepiti djeca s kroničnim oboljenjima koja uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:55