KONFERENCIJA

U Rijeci predstavljeni rezultati istraživanja o siromaštvu djece u gradu

Stubbs smatra kako problem siromaštva djece treba biti više u fokusu hrvatskog društva i politike

Paul Stubbs

 Davor Pongračić/Cropix

Rezultati istraživanja o siromaštvu djece na području Rijeke i Gospića pokazali su da su samohrani roditelji, roditelji s nižim stupnjem izobrazbe, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većoj opasnosti od siromaštva.

Rečeno je to na konferenciji "Urbano dječje siromaštvo na području Rijeke i Gospića", održanoj u srijedu u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Organizator je Centar za kulturu dijaloga u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“, a rezultate istraživanja predstavili su Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Gordana Šimunković s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Stubbs je rekao da roditelji iz obitelji na rubu siromaštva imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, često su prostori u kojima stanuju neodgovarajući za djecu, a ima i slučajeva da članovi obitelji gladuju.

"U toj situaciji ulogu igra i sustav socijalne zaštite, koji nije uvijek usklađen s realnim potrebama obitelji, tako da to ispadne začarani krug. Na situaciju je utjecala i pandemija i dodatno pogoršala situaciju, ljudi su ostajali bez posla pa imam dojam da se kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva", istaknuo je.

Stubbs smatra kako problem siromaštva djece treba biti više u fokusu hrvatskog društva i politike.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako se nastoji da gradski socijalni programi budu iznad državnog standarda, posebice oni koji se odnose na djecu i mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:45