SPECIJALNA OPERACIJA

U Rijeci pronađena mina iz Drugog svjetskog rata, morat će evakuirati centar grada i obustaviti sav promet

Točnu lokaciju pronalaska mine nisu željeli otkriti, zbog sigurnosti građana, no otkrili su da sadrži dosta eksploziva

Ilustracija: Riječka luka i protubrodska mina

 Tea Cimas/Cropix/Cropix

Na području Riječke luke u samom središtu grada nedavno je pronađena protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Načelnik Stožera Hinko Mance rekao je da je riječ o mini koja dosad, unatoč brojnim pretraživanjima Riječke luke nakon rata, nije bila uočena jer je dobrim dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog lokacije na kojoj je pronađena i zbog karakteristika mine, nije ju moguće uništiti na mjestu pronalaska, s obzirom na to da je to blizu centra Rijeke, pa je izrađen plan njezina izmještanja i neutralizacije, koji će, kako je istaknuto, uključivati privremenu evakuaciju stanovništva i gospodarskih objekata iz dijela gradskog središta, kao i obustavu cestovnog, željezničkog i zračnog prometa te obustavu svih gospodarskih aktivnosti, dakle rada kafića, trgovina i slično. U deaktivaciji će sudjelovati više stotina ljudi iz policije, Stožera i drugih službi.

Hinko Mance kazao je da se predviđa da će postupak izmještanja i neutralizacije mine trajati više sati, a provest će se u ožujku tijekom neradnog dana, kada su aktivnosti u centru Rijeke minimalne. Datum akcije ovisit će o vremenu, budući da more treba biti mirno tijekom izvlačenja mine, tako da će javnost biti izviještena nekoliko dana prije. Za one koji na dan deaktivacije mine nemaju kamo otići, Stožer će organizirati prihvatni centar.

- Zbog zahtjevnosti čitave operacije pozivaju se svi građani, a pogotovo oni koji žive ili rade u zoni opasnosti da surađuju s nadležnim službama, prate upute i objave Stožera za civilnu zaštitu Grada Rijeke imajući na umu da je cilj cjelokupne akcije upravo zaštita sigurnosti građana - rekao je Mance.

Točnu lokaciju pronalaska mine, kao ni o kojoj se vrsti mine radi, nisu željeli otkriti, zbog sigurnosti građana, no otkrili su da sadrži dosta eksploziva. Prema Manceovim riječima, budući da je mina na istom mjestu još od Drugog svjetskog rata, ona u ovom trenutku ne predstavlja neposrednu opasnost za Riječane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:03