EVAKUACIJA I BLOKADE

U Rijeci u nedjelju velika akcija uklanjanja mine: Objavljena karta, evo svih detalja

U periodu trajanja akcije, u zoni opasnosti neće biti cestovnog, željezničkog ni zračnog prometa

Crvena zona - zona neposredne opasnosti (evakuirat će se)
Žuta zona - građanima se preporučuje da ne borave na otvorenom, da ne borave kraj staklenih površina, a oni kojima prozori gledaju na luku, da otvore stakla i spuste škure

Akcija vađenja i neutralizacije protubrodske mine, zaostale iz Drugog svjetskog rata, u riječkoj luci započet će u nedjelju ujutro, izvijestio je Stožer za civilnu zaštitu.

U subotu navečer kreću pripreme koje uključuju evakuaciju stanovništva iz takozvane "crvene zone", koja uključuje dijelove Adamićeve ulice (kućni brojevi 1, 3, 5, 7 i 13), Demetrove ulice 16, Ulice Ignazia Henckea 1, Ulice Ivana Zajca 7, 20 i 24, Krešimirove ulice 1, Ulice Riva 4, 20 i 22, Ulice Riva Boduli 3, 5 i 7, Splitske ulice 2, Trpimirove ulice 3 i 5, Uljarske ulice 2 i 4, Ulice Vatroslava Lisinskog 2, 4, 6 i 8, Verdijeve ulice 6, 8 i 17, Zagrebačke ulice 16, 18, 19, 19a i 21, Zanonove ulice 1 te Žabice 2 i 5. Početak akcije oglasiti će sirena za uzbunu, a njen završetak, koji se očekuje u nedjelju u poslijepodnevnim satima, sirena za prestanak uzbune. U periodu trajanja akcije, u zoni opasnosti neće biti cestovnog, željezničkog ni zračnog prometa, a biti će zatvoreni i kafići te drugi gospodarski objekti.

Za takozvanu "žutu zonu" izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. Ona obuhvaća dio Rijeke omeđen ulicama Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva. Stanari te zone pozvani su da ne borave na otvorenom niti pored staklenih površinama te da na prozorima spuste rolete, odnosno škure. Prozore je najbolje otvoriti, kako u slučaju eksplozije stakla ne bi popucala.

U Stožeru kažu da će, ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta, akcija biti odgođena, no prema trenutno dostupnim podacima, očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno.

Protubrodska mina je u samoj riječkoj luci, unutar lugobrana, a bila je prekrivena muljem te je pronađena tijekom provođenja infrastrukturnih radova. Radi se o velikoj mini punoj eksploziva, koja je bila namijenjena uništenju lučke infrastrukture, tako da njeno izvlačenje prati cijeli niz predostrožnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

Za stanare "crvene zone", koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.

Stožer za civilnu zaštitu Grada Rijeke pozvao je sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti. Autobus će krenuti s autobusne stanice na Žabici u smjeru Trsata u subotu, u 21 sat, uz zaustavljanje i ukrcavanje putnika i na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca.

Cestovni promet zatvorit će se već u subotu u 22 sata, uljučujući i dostavna vozila. Alternativno, promet će se odvijati sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma. Budući da je i KBC Rijeka jednim dijelomd u crvenoj (zgrada Ravnateljstva, zgrada Klinike za dentalnu medicinu, praonica rublja i prostori ljekarne), a većim u žutoj zoni, bolnica će internom procedurom prilagoditi rad svojih klinika, zavoda, kliničkih zavoda i službi privremenim okolnostima i sukladno uputama Stožera CZ Grada Rijeke. U Stožeru ističu da je KBC Rijeka u potpunosti isplanirao sve preventivne mjere za djelatnike i bolesnike te osigurao funkcioniranje, kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite u svim segmentima i lokalitetima tijekom planirane akcije. Promet unutar bolničkog kruga odvijat će se prema redovnom režimu, samo je dolazak do rampe glavnog ulaza, umjesto iz Cambierijeve ulice, u nedjelju omogućen smjerom iz Tesline ulice, sukladno dogovoru s Rijeka plusom. Ulaz na Potpinjol iz Vukovarske bit će otvoren. Posjete su za nedjelju zabranjene na oba lokaliteta KBC-a, zbog organizacijskih prilagodbi bolničkog sustava mjerama zaštite.

‘U Rijeci je bilo i težih slučajeva zaostalih mina‘

Prema planu, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, protubrodska mina iz Drugoga svjetskog rata premjestit će se s morskog dana riječke luke i neutralizirati 19. ožujka, rečeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako vjeruje da će sve proći u najboljem redu te je pozvao građane da ne paničare. "U Rijeci je bilo i težih slučajeva zaostalih mina, pa su se akcije izmještanja obavile uspješno", istaknuo je, dodajući da su angažirani najbolji stručnjaci.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da su plan uklanjanja i neutraliziranja mine izradili stručnjaci MUP-a radi što veće sigurnosti i učinkovitosti. Akcija će početi u subotu navečer evakuacijom svih stanara iz zgrada u neposrednoj opasnosti u slučaju aktiviranja mine tijekom njezina premještanja.

Riječ je o ulicama oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku. Iz tog pojasa, nazvanog crvenom zonom, evakuirat će se oko 500 stanara do nedjelje popodne ili navečer, kad akcija završi. Osim toga, u toj zoni će se prekinuti sve gospodarske, ugostiteljske i druge aktivnosti. Prekinut će se sav cestovni, željeznički, pomorski i zračni promet u tom dijelu grada.

U nešto širem pojasu oko gradskog središta, nazvanom žutom zonom, građanima se preporučuje da ne borave na otvorenome tijekom akcije i da ne budu uz prozore okrenute moru.

Hinko Mance je istaknuo da mina nije opasna dok se ne počne njome manipulirati. Svaka aktivnost tada je rizik i zato je trebalo poduzeti sve preventivne aktivnosti, istaknuo je.

Početak i kraj akcije označit će se sirenama opće opasnosti.

Uklanjanje mine počet u nedjelju rano ujutro. Prevest će se plovilom na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Mina je na morskome dnu djelomično ukopana gotovo 80 godina i dosad nije bila uočena unatoč mnogim pretraživanjima luke. Ravnatelj riječke Lučke uprave Denis Vukorepa podsjetio je da je mina pronađena tijekom infrastrukturnih radova u riječkoj luci krajem lipnja. Obaviještene su sve mjerodavne službe, a akcija njezina premještanja i neutralizacije počela se pripremati prije nekoliko mjeseci.

Sva plovila s putničke obale i marine za jahte premjestit će se na drugu lokaciju, a u cijelom Riječkom zaljevu bit će zabranjeno kretanje plovila tijekom akcije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:04