SAV JE U INOKSU

U Rovinju se dovršava novi bazen, koštao je 60 milijuna kuna: ‘Ovakvog nema u državi‘

Uz gradnju novog bazena počinje i uređenje povijesne šetnice koja od zaštićenog parka rovinjske bolnice vodi kilometar oko poluotoka Muccia

Radovi na uređenju dijela parka na poluotoku Muccia smještenom sjeverno od grada Rovinja, a u sklopu koje se nalazi Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat.

 Dusko Marusic/Cropix

Već se itekako nazire kako će izgledati budući gradski bazen u Rovinju čija je investicija teška čak 60 milijuna kuna. Najveće je to ulaganje turističkog rekordera u 2022. godini, a posebnost rovinjskog bazena je to što će sav biti u inoksu. Jedini takav u državi. Pohvalio se time direktor rovinjske javne tvrtke Valbruna Sport Branko Rajko s kojim smo i obišli veliko gradilište u bolničkom kompleksu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. Dr. Martin Horvat".

image

Radovi na uređenju dijela parka na poluotoku Muccia smještenom sjeverno od grada Rovinja, a u sklopu koje se nalazi Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat.

Dusko Marusic/Cropix

Bazen se gradi na temeljima nekadašnjega koji je srušen, a novi kompleks bit će specifičan po tome što će imati dva bazena - jedan za sportaše i rekreativce, a drugi manji za sve one koji se liječe u rovinjskoj bolnici. Financijski će veliku investiciju pokriti Valbruna Sport koja je u 100-postotnom vlasništvu Grada Rovinja, i to kreditom za koji će jamčiti Grad.

- Bazen će s glavnim radovima biti gotov do lipnja. Trenutačno se ugrađuje bazenska tehnika i dnevno je na gradilištu tridesetak djelatnika. Otvorenje se planira u rujnu. To nam je najveća investicija u sportsku infrastrukturu, a i uz komunalnu luku te odvodnju, ovo je financijski najveći infrastrukturni projekt Rovinja - kaže nam Rajko koji se kao i Rovinjani veseli otvaranju javnog gradskog bazena u istarskom gradu. Veličina mu je poput onoga u Puli, a zadovoljavat će sve potrebne uvjete za treniranje njihovih vaterpolista, plivača i ostalih sportaša, a bit će otvoren i za građanstvo.

- Oko 300 sportaša dolazit će na novi bazen, a vjerujem da i puno građana u slobodno vrijeme, i to ne samo iz Rovinja. Cijena će biti 30 kuna, a bit će tu povoljne mjesečne karte. Vjerujem da će na bazen dolaziti i Porečani i Pazinjani te čitava okolica - ističe Branko Rajko. Osim što će imati idealne uvjete za trening i rekreaciju, u bazenu će itekako uživati jer ima spektakularan pogled na more. To je ono, kaže Rajko, što je krasilo i prijašnji bazen. No, nove staklene stijene pružit će bolji vidik na more i terapijski plažu podno bolnice.

image

Radovi na uređenju dijela parka na poluotoku Muccia smještenom sjeverno od grada Rovinja, a u sklopu koje se nalazi Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat.

Dusko Marusic/Cropix

- Bazen će biti prikladan i za natjecanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Nažalost, ne za više, jer nemamo velike tribine. Bazen može primiti do 300 gledatelja. Razlog je to što smo se morali prilagoditi konzervatorskim uvjetima jer je ovaj bolnički kompleks pod konzervatorskom zaštitom pa se nismo mogli širiti - ističe Rajko. Kaže da je gradnja bila izazovna. Kako je bazen do samog mora, pri kopanju temelja podzemnih prostorija, gdje se smjestila bazenska tehnika, u bazen je prodrlo more. Bio je to bazen unutar bazena - kroz šalu će Branko Rajko.

Za pacijente će se urediti manji rehabilitacijski bazen veličine 12,60 puta 6 metra i on će imati poseban ulaz, tako da će biti odvojeni od sportaša i rekreativaca za koji će se sagraditi bazen veličine 25 puta 33,33 metra. Veliki bazen za sportaše i rekreativce imat će pomično dno u širini od 7,5 x 25 metara, odnosno tri plivačke staze s mogućnošću reguliranja dubine od 0 do -2 metra, a imat će slatku vodu. Rehabilitacijski će pak imati morsku vodu, a uz bazen će se urediti i dvorane za vježbanje, hidroterapiju i elektroterapiju. Bazenski će kompleks s bolnicom biti povezan toplom vezom, a između će biti uređen vrt s mediteranskim biljem. Tu će se moći odvijati vježbe na otvorenom. Također, gradi se novi odjel fizikalne terapije i hidroterapije koji će omogućavati širok spektar terapija osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Tako gradnjom novog kompleksa, uz postojeću terapijsku plažu, rovinjska bolnica dobiva bespresedansku razvojnu mogućnost kojom se može pozicionirati kao lider na tržištu talasoterapijskih lječilišta, u kojima se, među ostalom, iskorištava blagotvoran učinak mora u svrhe liječenja i rehabilitacije pacijenata.

image

Radovi na uređenju dijela parka na poluotoku Muccia smještenom sjeverno od grada Rovinja, a u sklopu koje se nalazi Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat.

Dusko Marusic/Cropix

Uz gradnju novog bazena počinje i uređenje povijesne šetnice koja od zaštićenog parka rovinjske bolnice vodi kilometar oko poluotoka Muccia. Ta je šetnica dotrajala, ali je bez obzira na to i dalje atraktivna. Ide uz samo more i s nje se pružaju vidici na Rovinj jer je preko puta. S mjerenjem je već danas počela tvrtka Benčić iz Rovinja, a radove je naručila županijska Javna ustanova Natura Histrica iz Pule. Zasad će se urediti samo trećina staze, a vrijednost radova je 1,1 milijun kuna.

- Imamo dokumentaciju za uređenje čitave staze koja je duga jedan kilometar i to će se raditi u fazama. Postojeća staza proširit će se i asfaltirati, postavit će se koševi za smeće i klupice te informativne ploče. Kad izađu novi natječaji, odmah ćemo se javiti jer nam je cilj obnoviti cijelu šetnicu. Posebno nam je to važno kako bi se njome mogli šetati slabije pokretljivi pacijenti bolnice i osobe u kolicima. Sada im je to zbog grbave postojeće staze prilično teško - ističe ravnateljica te ustanove Silvia Buttignoni. Staza će biti gotova za pet mjeseci.

Inače, kompleks Specijalne bolnice "Martin Horvat" ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, nepokretno kulturno pojedinačno dobro, a poluotok Muccia prema Upisniku zaštićenih područja značajni je krajobraz "Rovinjski otoci i priobalno područje" kojim se obuhvaćaju svi naseljeni i nenaseljeni otoci, kao i uže priobalno područje. Ovim investicijama konačno će se dignuti i kvaliteta usluge u samoj bolnici koja pruža i usluge medicinskog turizma u koju se u posljednjih nekoliko godina konačno znatnije ulaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:51