NOVO DOVA

U Sabor upućen novi Zakon o autorskom i srodnim pravima, ‘prilagođen digitalnom dobu‘

Cilj je prilagoditi postojeći pravni okvir tehnološkom razvoju koji je izmijenio način stvaranja i distribucije autorskih djela
Nina Obuljen Koržinek
 Tom Dubravec/Cropix

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se to područje, sukladno dvjema direktivama EU-a, prilagođava digitalnom dobu.

Cilj je izmjena prilagoditi postojeći pravni okvir tehnološkom razvoju koji je izmijenio način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja autorskih djela i predmeta zaštite srodnih prava.

Važeći zakon je iz 2003. godine i tijekom godina doživio je veliki broj izmjena, a novim se zakonom, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obiljen Koržinek, želi postići djelotvornija zaštita stvaratelja kreativnog, kulturnog i medijskog sadržaja na internetu.

Uvode se iznimke i ograničenja autorskog i srodnih prava, prilagođavaju se digitalnom i prekograničnom okruženju, kao i nove mjere za olakšavanje licenciranja za korištenja djela zaštićenih autorskim i srodnim pravima kako bi se osigurao širi pristup zaštićenim sadržajima, istaknula je.

Prijedlogom novog zakona utvrđuju se i pravila kojima se olakšava prekogranična distribucija televizijskih i radijskih programa te se uvodi mehanizam kojim se olakšava licenciranje u slučaju reemitiranja programa iz drugih država članica EU-a, kao i jasna pravila u situacijama prijenosa programskih signala putem tzv. izravnog protoka.

"Posebno važnim smatramo da će se donošenjem predloženog zakona osigurati bolji položaj dionicima nacionalne kulturne, kreativne i medijske industrije, a u odnosu na internetske platforme, što je posebno značajno u aktualnom kontekstu smanjenog prihodovanja tih industrija koje su uzrokovane epidemijom koronavirusa", kazala je Obuljen Koržinek.

Predloženim će se zakonom osigurati i jasan pravni okvir i olakšati korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava u digitalnoj i internetskoj nastavi te učenju na daljinu što je, dodala je ministrica, još jedna tema koja u ovim okolnostima postaje posebno aktualna.

Predloženim zakonom uređuje se i autorsko-pravna pitanja za potrebe korištenja audiovizualnih djela koja se nalaze u arhivi HRT-a, a nastala su prije 1990. godine, što će u kontekstu povećane digitalizacije, rekla je Obuljen Koržinek, dovesti do veće dostupnosti kvalitetnih hrvatskih audiovizualnih sadržaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:26