HITNA PROCEDURA

U Saboru burna rasprava o GROBLJIMA: 'Mrtvačnice su između dva trgovačka centra pa povorka mora proći kroz blagajnu'

Da li Vlada ovaj zakon šalje u hitnu proceduru jer će izgradnja mrtvačnica pokrenuti investicijski ciklus i zapošljavanje investicije?, pitaju se u HDZ-u
Zagreb, 190412.Sabor.Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Izmjena jednog članka zakona o grobljima izazvala je vrlo oštru saborsku raspravu u kojoj su Laburisti čak optužili vladajuće da zakon mijenjaju samo zbog SDP-ovog zastupnika i gradonačelnika Jastrebarskog Mihaela Zmajlovića.

Vlada je naime, predložila izmjenu zakona o grobljima prema kojima će mrtvačnice ubuduće moći biti izgrađene i izvan ograđenog dijela groblja ako je to definirano prostornim planom grada ili općine. Time se, optužuju Laburisti, ustvari želi pogodovati pojedincima odnosno SDP-ovom gradonačelniku Jastrebarskog.

Naime, grad Jastrebarsko i gradonačelnik pokušavali su ishoditi dozovolu za gradnju mrtvačnice na trgu u Gorici Svetojanskoj na kojem se nalazi i Crkva Sv. Ane koja je spomenik kulture te objekt vatrogasnog društva. Inspektorat Ministarstva graditeljstva je 7. veljače dao nalaz u kojem stoji da bi mrtvačnica na Trgu mogla nepovoljno utjecati na ljude i okoliš te nije izdana dozvola za njezinu izgradnju.

Unatoč tome imam informacije da se u gradu Jastrebarskom mogu preuzeti uvjeti natječaja za izradnju mrtvačnice na glavnom trgu u Gorici Svetojanskoj i da se već zna da će Sabor donijeti ove izmjene zakona koje će ići na ruku Jastrebarskom - iznio je zastupnik Laburista Zlatko Tušak. Prozvani Zmajlović nije se želio osvrtati na optužbe Laburista koje su, kako kaže, utemeljene na političkom pamfletu. Tek je upozorio da se u Gorici Svetojanskoj 20 godina nije mogla izgraditi mrtvačnica.

Zastupnici vladajuće koalicije pozdravili su izmjene zakona jer, upozoravaju, pojedina stara naselja jednostavno nemaju mogućnost na ograđenom dijelu groblja izgraditi mrtvačnice. Ovom izmjenom biti će ustvari legalizirane sve one mrtvačnice koje su dosada bile izgrađene izvan groblja, a nove će legalno moći biti izgrađene izvan prostora groblja. No, oporba je kritizirala to što se zakonom precizno nedefinira na kojoj udaljenosti od groblja mrtvačnice mogu biti izgrađene.

- Jer mrtvačnice u nekim gradovima nalaze se između dva trgovačka centra pa onda povorka koja prati pokojnika mora proći kroz blagajnu - ironizirao je HDSSB-ovac Zoran Vinković. Još izravniji bio je Laburist Branko Vukšić.

- Sve ste podredili osobnim interesima pa ćete mrtvačnice graditi u središtima gradova, kraj disco klubova, pokraj birtija, uz matične urede pa i kazališta. Zato će pogrebi po receptu vladajuće koalicije izgledati kao u filmu „Ko to tamo peva“ - ocijenio je Vukšić. Osim toga oproba je negodovala jer je Vlada čak i izmjene zakona o grobljima poslala u hitnu proceduru.

- Da li Vlada ovaj zakon šalje u hitnu proceduru jer će izgradnja mrtvačnica pokrenuti investicijski ciklus i zapošljavanje investicije? - uputila je retoričko pitanje HDZ-ova Branka Juiričev Martinčev.

- Žuri se Vlada uredovati i s mrtvima jer su oni izgleda postali nestrpljivi ili je Vlada konačno razotkrili da je glavni krivac za krizu to što nismo imali na pravi način definirano uređenje groblja - dodao je Vukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:18