ŠTO ĆE BITI S PENZIJAMA?

U SABORU BURNO Oporba prozivala Vladu zbog reforme mirovinskog sustava, Šuker uzvratio da je nitko još nije ni vidio

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Saborska oporba obrušila se u ponedjeljak na najavljenu mirovinsku reformu, pa dok je čelnik Mosta Božo Petrov poručivao da Vlada dozvoljava pljačku naroda, a SDP-ov Peđa Grbin sve nazivao ucjenom hrvatskih građana, HDZ-ovac Ivan Šuker im je uzvratio da govore o nečem imaginarnom što još nitko nije vidio.

"Problem koji je uznemirio građane tiče se njihovih mirovina, ali nije uznemirio Vladu da propita svoje postupke već optužuju medije i javnost da su građani krivo shvatili. U predizbornom programu HDZ-a jasno stoji povećanje ulaganja u 2. stup mirovinskog osiguranja, a danas predlažu demontažu 2. mirovinskog stupa”, rekao je Petrov u slobodnoj raspravi u Saboru.

Petrov: Vlada skriva stvari u pozadini

Posebno ga je, kaže, zabrinuo način na koji je resorni ministar Marko Pavić na konferenciji za novinare predstavio mirovinsku reformu i svoj izračun mirovina iz oba stupa.

"Jedina stvarna briga Vlade je kako zakrpati rupe i sakriti stvari koje se događaju u pozadini. Smislili su revolucionarnu reformu: 'Odrecite se svoje štednje, mi ćemo vama u budućnosti dati 27 posto. Tako ćemo prebiti dug, a vi ćete ostati bez štednje'", kaže Petrov.

Vladajućima je predložio smanjenje visoke naknade mirovinskim fondovima, povećanje transparentnosti procesa u mirovinskim fondovima i smanjenje tržišne koncentracije moći mirovinskih fondova, a najavljenu Pavićevu reformu nazvao "kompletnom demontažom originalne mirovinske reforme".

"Vlada dozvoljava pljačku naroda, a reforma mirovinskog sustava još je jedna njihova predstava", zaključio je Petrov.

Grbin: Vlada je ucijenila građane

SDP-ovac Peđa Grbin mirovinsku reformu je sublimirao riječima "radit ćete dulje, a dat ćemo vam prava ako nam vi predate svoju ušteđevinu".

"To što je Vlada predložila je ucjena građana Hrvatske da daju ono za što su radili i štedili, kako bi im država jednog dana dala dodatak od 27 posto. Možda Vlada misli da zbog svjetskog prvenstva i uspjeha sportaša ne vidimo što se događa", ustvrdio je Grbin.

Poručio je kako uz napad na mirovinski sustav, svjedočimo napadu na zdravstveni sustav. "Uz ovakav Zakon o zdravstvenoj zaštiti nitko neće ni doživjeti da može primati mirovine", rekao je Grbin.

Vladu je pozvao da povuče ono što je pušteno u javnost zadnjih dana te da se sastane sa socijalnim partnerima.

"Uputite u proceduru nešto što valja, a ako to niste sposobni onda se maknite", poručio je Grbin vladajućima.

Šuker: Reformu nitko nije vidio

HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je kako je još 2014. produžen radni vijek do 67 godina starosti.

"Nitko neće reći da ste tada uzeli 1,6 milijardi kuna iz drugog mirovinskog stupa, samo kako bi prikazali bolju sliku jer ste bili u mjerama prekomjernog deficita", odgovorio je Šuker SDP-ovcima.

Oporbi je poručio da govori o nečem imaginarnom što nitko nije ni vidio.

"Ja ne želim govoriti o mirovinskoj reformi jer je nisam ni vidio i nije je nitko vidio", poručio je Šuker.

Grbin: Neka ministar Pavić dođe u Sabor

Saborski Klub SDP-a u ponedjeljak je, nakon što je Sabor prešao na raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, zatražio stanku kako bi u parlament došao resorni ministar Marko Pavić.

Čekali smo da vidimo tko će u ime Vlade doći predstaviti zakon, nemalo smo iznenađeni što ministar danas nije ovdje, nakon što je prošli tjedan u javnost uputio prijedloge sveobuhvatne mirovisnke reforme, rekao je Peđa Grbin i u ime Kluba SDP-a zatražio stanku od 30 minuta.

Siguran sam da u tom roku ministar može doći iz bilo kojeg dijela Zagreba, rekao je, Grbin tumačeći kako Pavić, a ne državna tajnica Majda Burić, treba biti u sabornici i odgovarati na zastupnička pitanja.

Minisitru dajemo 13 minuta, određujemo stanku, poručio je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ).

U Ekvador izvoz skromnih 200 tisuća eura

Hrvatska je u 2016. s Ekvadorom ostvarila ukupnu robnu razmjenu od oko 16 milijuna eura, pri čemu je naš uvoz iznosio skromnih 200 tisuća eura, čulo se u ponedjeljak, prije zatražene stanke, u raspravi o prijedlogu da Sabor potvrdi Protokol o pristupanju uz Sporazum o trgovini između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Kolumbije i Perua, s druge, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Ekvadora.

Potvrđivanjem Protokola otvara se prostor za veći izvoz hrvatskih proizvoda u Ekvador uz niže carine i olakšani pristup tržištu čime će se ojačati i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, što je od velikog značaja za hrvatske gospodarstvenike koji s Ekvadorom žele ostvariti značajniju robnu razmjenu, prenio je stav Odbora za vanjsku politiku njegov predsjednik Miro Kovač (HDZ).

U Ekvadoru živi oko četiri tisuće Hrvata i njihovih potomaka, ovaj trgovinski sporazum može poslužiti za jačanje odnosa sa Hrvatima koji žive u toj latinoametričkoj zemlji, dodaje Ivan Ćelić (HDZ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:55