PALJBA OPORBE

U Saboru kritike na rad Zlate Hrvoj Šipek: ‘Zašto nitko nije smijenjen zbog zataškavanja u slučaju Žalac?‘

Glavnu državnu odvjetnicu i DORH kritizirali su Raukar Gamulin i Bojan Glavašević, koji je rekao da "HDZ drži pravosuđe za gušu".

Bojan Glavašević

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska rasprava o izmjenama Zakona od državnom odvjetništvu u srijedu se prometnula u oporbene kritike rada glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, dok su vladajući pozdravili predložene sigurnosne provjere i stručno usavršavanje zaposlenih u državnom odvjetništvu.

Glavnu državnu odvjetnicu i DORH kritizirali su Urša Raukar Gamulin iz Zeleno-lijevog bloka i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, koji je rekao da "HDZ drži pravosuđe za gušu".

"Glavna državna odvjetnica opterećena je velikom aferom pokušaja prikrivanja činjenica u slučaju Žalac. Po tom pitanju lagala je i u ovom Saboru i javnosti, da bi na koncu vladajući HDZ prihvatio njezino izvješće", istaknula je Raukar Gamulin tijekom objedinjene rasprave o izmjenama zakona o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima državnih odvjetništava

Posebno je oštar prema DORH-u bio Glavašević primijetivši da nije bilo nijedne smjene niti ostavke zbog zataškavanja sumnjivih radnji bivše ministrice Gabrijele Žalac.

SDP-ov Arsen Bauk otvorio je pak političko pitanje javnog poziva za izbor glavnog državnog odvjetnika, te podsjetio je da je Hrvoj Šipek priznala da je obavila razgovor s ministrom pravosuđa prije nego što se javila na poziv. "To znači da je bila u povlaštenom položaju, da je taj javni poziv bio farsa, a sadašnja glavna državna odvjetnica izabrana je u kontaminiranom postupku, na namještenom javnom pozivu, što je i sama priznala", istaknuo je Bauk.

Reagirala je Marija Jelkovac (HDZ) upozorivši da tema rasprave nije izvješće glavne državne odvjetnice, na što je Glavašević uzvratio da je jedina tema, kada se raspravlja o DORH-u, činjenica da je "HDZ zarobio državu, a pravosuđe i sudstvo ne funkcioniraju".

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić rekao je da se zakonskim izmjenama preciznije određuje postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika, propisuje se obavezno periodično obnavljanje sigurnosne provjere državnoodvjetničkih dužnosnika svakih pet godina, te unaprjeđuje sustav njihova obaveznog usavršavanja. Od 1. travnja uvodi se i obaveza polaganja posebnog stručnog ispita za službenike u državnim odvjetništvima. Salapić je objasnio da tu obavezu neće imati oni koji već rade u sustavu i koji su položili dosadašnji ispit, već samo oni koji tek ulaze u sustav. Dodao je i da će trošak obaveznog stručnog usavršavanja snositi Ministarstvo pravosuđa.

Nedoumice Ružice Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) oko retroaktivne primjene zakonskih izmjena od 1. siječnja ove godine otklonio je Salapić rekavši da će stupiti na snagu 1. ožujka.

Željko Sačić rekao je da će Klub Hrvatskih suverenista podržati zakonske izmjene i sigurnosne provjere kako se ne bi ponovno dogodilo da se u vrh državnog odvjetništva provuče deklarirani mason, aludirajući na Dražena Jelenića.

Podržat će ih i Klub HDZ-a, rekla je Marija Jelkovac koja je također podržala periodične sigurnosne provjere dužnosnika čiji mandati traju dvadeset i više godina.

Predloženim izmjenama Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dijeli se na Općinsko građansko državno odvjetništvo i Općinsko kazneno državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 21:13