BURAN DAN

U Saboru ‘letjelo perje‘: Desničari napadali nacionalnost nove potpredsjednice Vlade, ostali ‘udarili‘ po rekonstrukciji

Sjednica je i počela i završila burno, s teškim riječima. Uoči glasanja, gotovo su svi klubovi tražili stanku

Sjednica Sabora

 Damjan Tadic/Cropix

Uz napad Hrvatskih suverenista na nacionalnost Anje Šimprage, generalnu ocjenu oporbe da se ne radi ni o kakvoj rekonstrukciji nego "dekriminalizaciji Vlade i šminkanju mrtvaca", kako je rekao Mostov Nino Raspudić, teška verbalna šamaranja pozicije i opozicije, danas je Sabor blagoslovio izbor troje novih ministara.

Vladajuća većina sa 77 glasova, 50, 51 protiv i 25 kronično odsutnih opozicijskih zastupnika potvrdili su nove ministre: Anju Šimpragu za potpredsjednicu Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, Marina Piletića za ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Davora Filipovića za ministra gospodarstva i održivog razvoja. Budući da i Šimpraga i Piletić u Vladu prelaze iz saborskih klupa - u izglasavanju povjerenja novim ministrima njih su dvoje glasali sami za sebe, a Piletić je umjesto da samo kaže prisežem, tekst proširio svojim dodatkom: "Tako mi pomogao sveti Josip radnik - prisežem!"

Sjednica je i počela i završila burno, s teškim riječima. Uoči glasanja, gotovo su svi klubovi tražili stanku. Dalija Orešković u ime Centra i Glasa, da još jednom upozori kako je stalna rekonstrukcija Vlade udar na ustavni poredak zemlje, potkopavanje države i demokracije samo zato da bi se na vlasti održao kriminal. Mostov Nino Raspudić čestitao je svome kolegi Nikoli Grmoji na uspješnoj rekonstrukciji Vlade, podsjećajući da je Most pokrenuo opoziv ministara, Josipa Aladrovića, Tomislava Ćorića i Borisa Miloševića. "Andy Warhol tvrdio je da će svatko dočekati svojih 15 minuta slave, a ovim ritmom Andreja Plenkovića svaki građanin će uskoro imati priliku biti ministar. Nije problem u kandidatima, to su mladi ljudi, nego u Vladi koja je trebala pasti 19. veljače kad je bivši ministar Darko Horvat uhićen", pojasnio je Raspudić zašto će glasati protiv.

Marijan Pavliček, HS, rekao je da ovakav izbor, Anje Šimprage koja negira Oluju i Domovinski rat, nije zabilježen u povijesti hrvatske demokracije i apelirao na branitelje da joj ne daju svoj glas jer se nakon njezinog izbora Franjo Tuđman okreće u grobu. U zaštitu joj je stao SDP-ov Peđa Grbin: "Stotinu je razloga za prigovor ovoj Vladi, ali ovo nije jedan od njih. Jedino što iz vas progovara je mržnja po nacionalnoj osnovi."

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zamolio ih je da ne ulaze u takve rasprave. Uzalud. Javio se Željko Sačić, HS, i napao Grbina da je grubo povrijedio zastupnika Pavličeka, da je "pun predrasuda i mržnje prema drugačijima" i da je upravo on u sukobu s Ustavom. Reagirao je i prozvani Pavliček rekavši Grbinu da ga može biti sram jer negira temelje hrvatskog Ustava. HDZ-ov Branko Bačić pokušao je smiriti tenzije podsjetivši da je Anja Šimpraga još prije dvije godine prisegnula na Ustav u kojemu piše da Hrvatska počiva na Domovinskom ratu i time izrazila poštivanje države. SDSS-ov Milorad Pupovac nazvao je napad na svoju kolegicu besprizornim i ponovio da je već prisegnula, a sad je osporavaju isti oni koji su se bunili kad je Boris Milošević otišao u Knin.

- Smirimo se! Vrijeđate dignitet osobe. Stanite malo, ovo ni na ljudskoj razini nije u redu. Kolega Pavliček, može?! - apelirao je Gordan Jandroković. Ali nije moglo. Pavliček je nastavio: "Očekujem da Anja Šimpraga poštuje državu u kojoj živi, ništa više i ništa manje." I zaradio opomenu. U pomoć mu je uskočio Marko Milanović Litre nazvavši prozivke na njih nemoralnima: "Šimpraga je imala priliku reći što je bio Domovinski rat." Iako je rekao da ga ne zanima prošlost, Miroslav Škoro, Za pravednu Hrvatsku, još je malo naložio vatru: "Kolegica je na ispitivanju na saborskim odborima ponosno isticala svoju nacionalnu pripadnost. Mi to ne radimo. Možda joj je to zanimanje?!"

SDSS-ova Dragana Jeckov upozorila je da Šimpraga poštuje ustavni poredak i zapitala: "Koji to ustavno-pravni poredak poštuje Pavliček kad pjeva na svadbi Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana?" Na to se nadovezao Jandroković: "Nisam bio na svadbi pa ne mogu procijeniti", rekao je i izazvao smijeh u sabornici. Željko Sačić ustrajao je na tome da se radi o uvredljivim ispadima, ali ne na Šimpragu nego na Pavličeka.

Sandra Benčić, ZLB, smatra da je Vlada odavno propala i da otvara etapu smjena kao na kolodvoru. "Nismo čuli zašto Ćorić odlazi, premijer ga je hvalio pa nije jasno zašto ga pušta u HNB. Paladina je dokazano izvlačio nekretnine iz IGH u vrijednosti od 60 milijuna kuna. Nakon toga stiže Filipović, neću se spuštati na nisu razinu i govoriti o tome kakav rejting ima, ali povjerenje nema". Stipo Mlinarić, Domovinski pokret, ironično je rekao da su o Filipoviću sve rekli građani Zagreba, izrazio nadu da će sada s njegovim cjepivom za rak gospodarstvo jako napredovati. "Čak 403 hrvatske djece nije preživjelo rat, a vi ste zasjeli na mjesto potpredsjednice Vlade i dalje vam je sporna Oluja", rekao je Mlinarić novoj potpredsjednici Vlade i preporučio HDZ-u da izaberu osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina za hrvatskog ministra obrane.

Peđa Grbin smatra da Ćorić odlazi zbog kriminala, kao što su morali i drugi, a da Filipović koji nije mogao nadzirati ni Hrvatske šume sada dobiva jedan od najvažnijih resora.

Uoči glasanja o povjerenju Piletiću zastupnici su se međusobno častili uvredama i izvlačili jedni drugima prljavo rublje. Katarina Peović, RF, napala je HDZ zbog lošeg izbora ministra rada kojemu će poslati njihov nacrt Zakona o radu za razliku od tajnog HDZ-ovog koji kreše prava očeva. Zaradila je tri povrede Poslovnika od HDZ-ovaca, najprije Nade Murganić koja joj je prigovorila da govori neistinu jer takav dokument ne postoji, Marka Pavića kojemu je "žao što laže", a najoštrija je bila Marijana Petir koja je Peović optužila da vodi totalitarni džihad, nazvala ju zastupnicom "apsurda i licemjerja" jer HSS s kojim sjedi u Klubu u Novskoj podržava HDZ.

I nakon toga se zastupnici više nisu mogli obuzdati; Peović je Pavića prozvala zbog kupovanja parfema i poklona na račun Ministarstva, Paladina zbog toga što više vremena troši na obnovu svoje imovine nego države; Dalija Orešković predložila je za ministricu rada Majdu Burić jer se u svakom svom govoru ulaganje premijeru i počinje ga ovako: "Uspjeh Vlade Andreja Plenkovića"; na što se nadovezala i Peović zamijetivši da Burić ne bi ni bila u Sabora da nije na listi HDZ-a.

Krešo Beljak provocirao je Petir, ustvrdivši da joj je žao što ona nije predložena za ministricu, na što je Petir skočila i opisala ga "ljubiteljem kazića i automobila" te rekla da je ona bolje branila interese HSS-a negoli što će Beljak za života: "Beljak laže i kleveće! To je čovjek koji je krao trenirke. Kako je moguće da sjedi danas u Saboru. Kako je gradio kuće u Samoboru???" Ni Majda Burić nije ostala dužna svojim kritičarkama, nazvavši ih Janafovim odvjetnicama i političarkama s rejtingom manjim od dva posto koje žuljaju uspjesi Andreja Plenkovića".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:29