GDJE IDE NOVAC?

U SABORU ODBIJENI SVI OPORBENI AMANDMANI 'Tražili smo da tih 'pišljivih' 23 mil' kn uzmete od borbenih aviona, dajete za sve i svašta, ali za žene ne'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatski sabor u četvrtak je, nakon višesatnog izjašnjavanja o amandmanima, donio Državni proračun za iduću godinu, za ključni financijski dokument i proračunske projekcije za 2019. i 2020., glasovalo je 79 zastupnika, 34 su bila protiv.

Ukupni prihodi proračuna planirani su na razini od 129 milijardi kuna, odnosno za 6,1 posto su viši u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će, pak, 133,3 milijardi kuna ili pet milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili dvije milijarde kuna.

Saborski klubovi i zastupnici na proračun su podnijeli ukupno 147 amandmana, no 25 ih nije bilo podneseno ispravno, dakle sukladno zakonu o proračunu.

Nešto prije 16 sati prekinuo je izjašnjavanje o amandmanima na predloženi državni proračun za iduću godinu, jer su stanku zatražila četiri zastupnička kluba, Živog zida, Mosta, GLAS-a i HSS-a.

Sabor je to učinio dok se izjašnjavao o amandmanim podnijetim na razdjel Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade. Prije toga odbio je sve oporbene 'zdravstvene' amandmane, među njima i onaj Gordana Marasa (SDP) namijenjen Općoj bolnici u Bjelovaru. Pomogao mu nije ni Marasov poziv predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, podrijetlom Bjelovarcu, da "poentira", odnosno da glasuje za taj amandman i pokaže da nije zaboravio Bjelovar u kojem se "igrao, navijao za rukometni klub".

Ne liječite probleme građana porukom da ćete kupiti borbene avione, poručio je Maras predstavniku Ministarstva zdravstva. Koliko žena još mora biti ubijeno i pretučeno, upitao je SDP-ov Bojan Glavašević predstavnicu Ministarstva demografije Margaretu Mađerić nakon što je odbijen SDP-ov amandman da država za provedbu Istanbulske konvencije, odnosno unaprijeđenje zaštite žrtava nasilja u obitelji, izdvoji 23 milijuna kuna.

Novac ćete naći za niz drugih stvari, tražili smo da tih "pišljivih" 23 milijuna uzmete od borbenih aviona, dajete za sve i svašta, ali za žene ne, ustvrdio je Glavašević i podsjetio da je i jučer jedna žena ubijena. Na predloženi državni proračun podnijeto je 147 amandmana, no 25 ih nije bilo ispravno podneseno. Najveći dio amandmana odnosi se na ministarstva znanosti,  demografije, pravosuđa te mora, prometa i infrastrukture.

 

Zagreb 301117. 
Sabor je zajednickom izjavom svih parlamentarnih stranaka o presudi ICTY-a sestorici Hrvata iz BiH koju je procitao predsjednik Gordan Jandrokovic nastavio 6. sjednicu. 
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

 

'Ne' svim amandmanima u znanosti

Hrvatska Vlada, a potom i Sabor odbili su u četvrtak sve oporbene amandmane okrenute školstvu i znanosti, odnosno većim izdvajanjima države za njih. Na tome su posebno ustrajavali Živi zid i SDP, no predstavnik Ministarstva znanosti ponavljao je kako su iznosi osigurani u proračunu dovoljni. Sredstva nisu dovoljna i ne prate želju da do 2020. godine Hrvatska za znanost izdvaja 1, 4 posto proračuna, kazao je Željko Jovanović (SDP).

Izdvajanja za znanost umanjujete svake godine u postotku, predbacio je predstavniku Ministarstva Branimir Bunjac (ŽZ), ističući da se u europskim državama za znanost izdvajaju milijarde zbog svijesti da takva izdvajanja donose višestruko korist.

Povučen je amandman Kluba HDZ-a da se iznos namijenjen znanstvenim centrima izvrsnosti s društveno humanističkog područja poveća za 1,1 milijun kuna, sa 900 tisuća na dva milijuna kuna, pa se o njemu Sabor nije ni očitovao. Vlada, a potom ni Sabor nisu prihvatili jedni 'mirovinski' amandman, onaj SDP-ova Gordana Marasa, koji je tražio da se sredstva za isplatu invalidskih mirovina povećaju sa 3,7 milijardi na četiri milijarde kuna.

Osiguranih 3, 7 milijardi je dostatno za redovnu isplatu invalidskih mirovina, rekla je predstavnica Ministarstva rada Majda Burić. Vaša je Vlada dužnosnicima dignula mirovine za deset posto, dakle onima koji imaju po pet, šest tisuća kuna mjesečno dala je još po 500, odnosno 600 kuna, dajte sada sto kuna invalidima rada koji u prosjeku imaju mirovinu od 1900 kuna, a ne kupujte borbene avione, poručio je Maras.

Pernar: Sizif je gurao kamen koji se vraćao nazad, tako i mi amandmane
Zagreb, 231117. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Ivan Vilibor Sincic, predsjednik Zivog zida i Ivan Pernar, zastupnik Zivog zida.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
 

Kako je glasovanje u Saboru o amandmanima na državni proračun za 2018. u četvrtak odmicalo, oporba je sve glasnije izražavala negodovanje njihovim odbijanjem, a Ivan Pernar (Živi zid) revoltirano je poručio predstavnicima Vlade: "Sizif je gurao kamen, ali kamen bi se uvijek vraćao nazad, tako i mi stalno dajemo amandmane, a vi to stalno odbijate".

"Molim gospodu iz HDZ-a da više ne govori da nismo konstruktivna oporba jer odbija sve što mi predložimo", poručio je Pernar nakon što je odbijen amandman za povećanje sredstava za plaće pomoćnicima u nastavi djeci s poteškoćama.

Most: Tolušić je ministar samo svoje županije

Mostovac Tomislav Panenić prozvao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da je ministar samo jedne županije, a nezadovoljan šturim načinom na koji predstavnici Vlade obrazlažu "odbijenice" dva je puta tražio stanku. Panenić je upozorio na razdjel Ministarstva poljoprivrede, u kome, kaže, upravo strši jedna stavka - pet milijuna kuna za Centar za razvoj i kompetencije, i to baš u županiji iz koje dolazi ministar poljoprivrede. "Mislio sam da imamo ministre koji su ministri svih građana Hrvatske", poručio je Panenić.

Mostovci Panenić i Božo Petrov tražili su povećanje sredstava za centre za istraživanje i razvoj u sektoru voća i povrća za po deset milijuna kuna. "Podržavam da Virovitica dobije Centar za razvoj i kompetencije, ali bih volio znati zašto i dolina Neretve ne može dobiti Centar za agrume, kada nekoliko stotina obitelji živi od proizvodnje mandarina", zamjerao je Petrov.

Nije prihvaćen ni amandman SDP-ova Dražena Tomića, koji je tražio dva milijuna kuna za Državnu ergelu Đakovo – Lipik, na što je uzvratio kako time vladajući idu protiv vlastite politike razvoja Slavonije kao turističke destinacije.SDP-ovci Marko Vešligaj i Siniša Hajdaš Dončić tražili su da se na poziciji razvoja potpomognutih područja iznos od 60 milijuna kuna podigne na 70 milijuna, a da se sredstva namaknu s pozicija SOA-e.

"Potrebna sredstva za razvoj potpomognutih područja, koja se odnose na male kapitalne projekte, osim na poziciji Razvoj potpomognutih područja u iznosu od 50 milijuna kuna u značajnom dijelu osigurana su i na poziciji Fond za regionalni razvoj, koji je planiran ukupno u iznosu od 90 milijuna kuna", pojašnjavala je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klarić. Prolaz nije dobio niti jedan od amandmana IDS/PGS/RI u resoru mora, prometa i infrastrukture.

Nije prošlo financiranje lučke infrastrukture na području Istre

"Podnijeli smo nekoliko amandmana za financiranje i izgradnju lučke infrastrukture na području Istre jer je iza nas kvalitetna turistička godina, značajan dio prihoda od turizma stigao je u proračun, pa bi se taj dio sredstava trebao vratiti tamo gdje je dodana vrijednost i nastala", poručio je šef IDS-a Boris Miletić. Tako su "odbijenicu" dobili izgradnja lukobrana sv. Marina u Taru-Vabrigi od 15 milijuna kuna, kao i lučka uprava Poreč za dogradnju ribarskog mola u Vrsaru od 3 milijuna kuna.

"Za projekte gradnje u svim lukama u okviru ministarstva je osigurano 60 milijuna kuna pa pozivam na natječaj koji će biti u veljači 2018.", ponavljao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sabor će od podnesenih 147 amandmana na proračun glasovati samo o njih 122 jer 25 amandmana nije podneseno u skladu sa Zakonom o proračunu, dok je jedan povučen. Odbijen je amandman Kluba zastupnika Mosta težak 200 milijuna kuna za upravljanje geodetskim evidencijama, kao i onaj Kluba Živog zida i SNAGA-e o milijun kuna više za navodnjavanje. "Hrvatske vlade provode katastrofalne, čak i zločinačke politike u vezi elementarnih katastrofa", ustvrdio je Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) .

Oporba je vladi predbacivala da su joj prioritet borbeni zrakoplovi, a ne obrazovanje. Za "prekrajanje" proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja pristiglo je 27 amandmana, koji su redom tražili uzimanje sredstava sa stavki SOA-e i nabave borbenih aviona. Nije prihvaćen amandman SDP-ovaca Željka Jovanovića i Dražena Tomića koji su tražili pola milijuna kuna za prevenciju nasilja u školama, pa je Jovanović poručio vladajućima da bolje u potpunosti ukinu tu stavku jer je podcjenjujuće izdvajati samo 700.000 kuna za nasilje u školama, kada je svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja.

Prolaz nije dobio ni SDP-ov amandman od četiri milijuna kuna za poticanje rada s darovitom djecom, kao i milijun kuna za pomoćnike u nastavi. Sabina Glasovac nije prihvatila Vladino obrazloženje o četverogodišnjem povlačenju 360 milijuna kuna iz europskih fondova za tu namjenu, jer kada bi to držalo vodu, onda ne bismo svake godine imali problem s asistentima u nastavi.

Nema besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola

Odbačen je i zahtjev Mire Bulja (Most) da se svim učenicima osnovnih i srednjih škola osiguraju besplatni udžbenici. "Besplatne udžbenike moraju imati svi učenici, a ne samo oni u bogatim krajevima. U osnovnim školama imamo 68.000 manje djece u zadnjih deset godina, a govorimo o demografskoj obnovi. Zašto nisu sva djeca ista i zašto se krši Ustav", pitao je Bulj. Nakon što im je odbijen amandman da se za dva milijuna kuna povećaju sredstva za stručno usavršavanje nastavnika, Sabina Glasovac (SDP) poručila je vladajućima da ne mogu obećati provođenje cjelovite kurikularne reforme ako nisu u stanju značajno povećati sredstva.

Nakon odbijanja zahtjeva da se dodijeli 25 milijuna kuna za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, Stjepan Kovač (SDP) morao je smirivati žamor u dvorani, poručivši kolegama "budite toliko kulturni da slušate, ne pričam o ustašama i partizanima nego o djeci s posebnim potrebama".

Prijedlogom proračuna za iduću godinu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na originalni proračun za ovu godinu. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2021 05:12