INCIDENT NA DOLCU

U SABORU OSUDE NAPADA NA PUPOVCA 'Primitivan, prostački i anticivilizacijski čin! Oni koji to rade su kukavice i hulje, beskičmenjaci!'

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov.
 Damjan Tadić / CROPIX

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov podsjetila je u srijedu u Hrvatskom saboru na nedavni napad na njezine stranačke kolege Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, nazvavši takav čin "primitivnim i kukavičkim", a pridružio se zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin nazvavši počinitelje "huljama".

"Primitivan, prostački i anticivilizacijski, nadasve kukavički čin bacanja hrane na ljude samo je nastavak kampanje koja poprima elemente histerije prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i SDSS-u", kazala je Jeckov tijekom iznošenja stajališta.

Posebno zabrinjava, dodala je, da nitko nije vidio napadača i nitko nije htio svjedočiti.

"Zar baš nitko nije bio spreman svojevoljno dati iskaz institucijama o tom nemilom događaju. To je najdublji problem, odsustvo osjećaja da treba pomoći ljudima u nevolji. Okrenuti glavu i praviti se da se ništa nije dogodilo gotovo je jednako kao i učestvovati u tome", rekla je Jeckov.

Ne smijemo smatrati normalnim da se ljude pljuje po ulici, da ih se gađa hranom samo zato što su pripadnici nacionalne manjine ili misle drugačije, poručila je.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također je osudio napad na Pupovca i Miloševića.

"Kukavice i hulje su oni koju dižu ruku, pa makar simbolički, bacajući hranu, i onda se sakriju u gomili. Primitivni beskičmenjaci su oni koji verbalno napadaju na ulici i onda kada kreneš prema njima redovito ubrzaju hod i bježe", kazao je Radin.

"Huljama" je nazvao i one koji u kolumnama potiču na nasilje, kao i televizijske voditelje emisija "u kojima se ne zna tko je gost, a tko voditelj, i koji su najčešće agitatori niskih strasti".

"Takva etnički motivirana agresija je Balkan, endemički gen, i stigao je u centar Zagreba. Klub nacionalnih manjina osuđuje čin agresije, prezire one koji ga potiču i one koji ga komentiraju likujući", rekao je Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 15:50