PODIJELJENI ZASTUPNICI

U Saboru raspravljen prijedlog izmjena Zakon o strancima, oporba tvrdi: ‘Smanjit će cijene rada‘

Sandra Benčić ustvrdila je da je Vlada RH iz slovenskog modela preuzela ono što joj odgovara, ali ne i odredbe o zaštiti radnika
Sandra Benčić
 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnici raspravili su u srijedu Konačni prijedlog zakona o strancima za koji oporba tvrdi da će pridonijeti padu cijene rada, smanjiti broj raspoloživih radnih mjesta za domaću radnu snagu te narušiti demografsku strukturu stanovništva Hrvatske.

Vesna Vučemilović (Klub Domovinskog pokreta) najavila je kako neće podržati zakonski prijedlog, ustvrdivši kako Hrvatska postaje useljenička zemlja i da se mijenja demografska struktura stanovništva, što postaje sve veći problem kada se zna da dolazi niskokvalificiran radna snaga iz Nepala, Pakistana i Bangladeša.

Uglavnom, poslodavcima je prepušteno da vode useljeničku politiku dok se država iz toga izuzela, ocijenila je Vučemilović založivši se za izradu strategije povratka iseljenika i vođenje selektivne imigracijske politike.

Davor Ivo Stier (Klub HDZ-a) najavivši potporu zakonskom prijedlogu rekao je da se njima rješavaju pitanja koja do sada nisu riješena, kao što je primjerice uvođenje dugotrajne vize; usklađuje se s pravnim standardima EU i odredbama Schengenskog sporazuma, što je bilo nužno s obzirom na to da je Hrvatska jedna od najsigurnijih svjetskih destinacija,  kazao je.

Zakonskim se prijedlogom također propisuju povoljniji uvjeti za pripadnike hrvatskog naroda koji nemaju hrvatsko državljanstvo, pa se umjesto dosadašnjih 5 utvrđuju 3 godine boravka u Hrvatskoj i oslobađaju se obveze polaganja testa hrvatskog jezika.

Hrvatskim gospodarstvenicima se omogućuje da učinkovitije i na legalan način osiguraju potrebnu radnu snagu, uzimajući u obzir demografske i društvene okolnosti, dodao je Stier.

Zvonimir Troskot (Klub Mosta) rekao je da ne može podržati predloženi zakon, jer, kako smatra, nije dobro napisan, budući u fokusu nisu hrvatski građani.

Koliko je domaćih radnika ostalo bez posla i neisplaćenih plaća i naknada, a mi uvozimo strance, upitao je Troskot, ocijenivši kako je to ugroza radnih ljudi u Hrvatskoj. Upozorio je i na problem demografske strukture stanovništva.

Poruka vlasti građanima je  - snađite se sami, ako zbog stranaca izgubite posao, ustvrdio je Troskot. Manjak radne snage treba regulirati povećanjem plaća domaćim radnicima kako ne bi odlazili u inozemstvo u potrazi za boljim primanjima, dodao je.

Sandra Benčić (Klub Zeleno-lijevog bloka) ustvrdila je da je Vlada RH iz slovenskog modela preuzela ono što joj odgovara, ali ne i odredbe o zaštiti radnika. Smatra da se stranim radnicima često krše ljudska i radna prava. Založila se za ukidanje dozvole za uvoz radne snage poduzetnicima koji ne isplaćuju plaću ili ju isplaćuju neredovito, odnosno strane radnike stavljaju u nepovoljniji položaj.

Marijana Puljak (Klub SSIP, Pametno, Glas) rekla je kako imigracijska politika ne može biti parcijalna, nego treba biti sveobuhvatna kao rezultat razvojne strategije, a ne temeljna na dva članka predloženog zakona. Pozdravila je uvođenje dozvole za visokokvalificirane "digitalne nomade" i IT stručnjake  koji rade na daljinu te olakšavanje procedura zapošljavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2020 22:13