AFERA JANAF

U Saboru zastupnici izglasali skidanje imuniteta HDZ-ovcu Barišiću i SDP-ovcu Grgiću

Obojica su se našli na udaru policije i USKOK-a zbog optužbi za primanje mita i namještanje poslova
Dražen Barišić, Vinko Grgić
 Cropix

U Hrvatskom saboru izglasano je skidanje imuniteta HDZ-ovom Draženu Barišiću i SDP-ovom Vinku Grgiću koji su se našli u središtu afere Janaf.

Od 122 zastupnika, 121 zastupnik glasao je za skidanje imuniteta, dok je jedan bio suzdržan.

U Saboru se glasalo i o zahtjevu DORH-a za lišenjem slobode i određivanju istražnog zatvora za Barišića i Grgića. Od 125 zastupnika, 123 glasovala su za, a 2 suzdržano. Također, zastupnici su u Saboru glasali i o stavljanju Barišićevog mandata u mirovanje, te je od 110 zastupnika njih 108 glasalo za, a dva su suzdržana. Mato Čičak koji mijenja Barišića u Saboru, prisegnuo je pred zastupnicima.

U Saboru je imunitet skinut i Darku Puljašiću, a 123 zastupnika glasalo je za, 2 su bila suzdržana.

Podsjetimo, saborski zastupnici te gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, HDZ-ovac Dražen Barišić i SDP-ovac Vinko Grgić, kao i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević našli su se na udaru policije i USKOK-a zbog optužbi za primanje mita i namještanje poslova teških oko 200 milijuna kuna.

Rezultat je to tajne akcije koju su istražitelji vodili već godinu dana, snimajući tajno telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći.

Puljašić, koji nema veze s aferom Janaf, ima na snazi potvrđenu optužnicu tužiteljstva od 15. srpnja ove godine. Protiv Puljašića istragu je počela još u studenom 2018. godine. Riječ je o nelogičnostima s projektom dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi vrijednim ukupno 12,7 milijuna kuna.

Ubrzo je otkriveno da je Grad za početak realizacije projekta uzeo novac Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Učinjeno je to, sumnja se, na osnovi ugovora što ga je Puljašić krivotvorio.

U Saboru prisegnuo Mato Čičak, zamjena Dražena Barišića

U Hrvatskom saboru u petak je prisegnuo HDZ-ov Mato Čičak, zamjena za Dražena Barišića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje i kojem je skinut imunitet zbog sumnji za upletenost u aferu vezanu uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek.

Čičak je prisegnuo da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona, poštovati pravni poredak.

Načelnik je općine Rugvica, a u prošlom saborskom sazivu također je bio zastupnik.

Sabor je, zapravo, pozitivno odgovorio na prijedlog svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da donese odluku o mirovanju Barišićeva mandata i početku Čičkove zastupničke dužnosti.

Barišić je uputio pisani zahtjev da mandat stavlja u mirovanje, a HDZ je umjesto njega za zastupnika odredila Matu Čička, rekao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34