LUDO VRIJEME

U samo 24 sata temperatura će pasti za 15 stupnjeva, negdje će pasti i pola metra snijega!

Cijela zima će vjerojatno biti blaga, vlažna, ali i toplija od prosjeka, kaže Nikola Vikić Topić

Ilustrativna fotografija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Meteorolozi su za iduće dane najavili velike temperaturne oscilacije. U petak će biti iznadprosječno toplo pa će u nekim dijelovima zemlje biti i do 20 stupnjeva. U subotu će zatim temperatura pasti i za 15 stupnjeva.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić najavio je kakvo vrijeme možemo očekivati u idućim danima.

- Već su u četvrtak krenuli neki problemi. Mjestimice u Gorskoj i Središnjoj Hrvatskoj je bilo ledene kiše. Ona je opasna jer se smrzava u dodiru s tlom i stvara poledicu. Puše jako i olujno jugo, bura nabija more na obalu i moglo bi doći do poplavljivanja nekih riva, osobito u kombinaciji tlaka zraka. U petak će biti manji pritisak na more i automatski se more jače diže. Imamo i više kiše, u petak će je biti još. Kad se zbroje te količine od četvrtka i petka, vjerojatno će pasti više od 100 litara po četvornom metru. Ima puno kiše i u Sloveniji. Tako da će doći i do dizanja vodostaja rijeka, osobito Mrežnice, Kupe, Save, Dobre, ali i drugih, tako da su nam za vikend izgledne mjere obrane od poplava, rekao je Vikić Topić.

Osvrnuo se i na najave snijega, rekavši da su se prve prognoze sada ipak malo promijenile pa će zahladnjenje stići nešto kasnije. U unutrašnjosti će to biti u petak navečer, a nastavit će se tijekom subote, kada možemo očekivati i snijeg.

- Snijeg ćemo imati tek u subotu poslijepodne. Prvo, naravno, stiže u Gorski kotar, i tamo će ga pasti najviše. Od 30 do 50 centimetara. U Lici će ga biti manje. Od 10 do 20 centimetara. Navečer će ga biti i u središnjoj Hrvatskoj. Moguće je i u nizinama. Ne očekujem da će ga biti puno u Zagrebu. Međutim, Zagorje i Medvednica su druga priča, dodaje meteorolog Dnevnika Nove TV.

Ipak, cijela zima će vjerojatno biti blaga, vlažna, ali i toplija od prosjeka, kaže Nikola Vikić Topić.

Pojasnio je i da zima klimatološki počinje 1. prosinca.

- Astronomski zima počinje kada nastupi zimski solsticij, a to je između 20. i 23. prosinca. No, najčešće se to događa između 21. i 22. prosinca, zato smo učili to tako u školi. Zbog jednostavnosti. To je ono kad je noć najduža u godini. Klimatološki je druga priča. Zima počinje 1. prosinca. Tome je tako zbog jednostavnosti izračuna, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:24