VELIKI USPJEH

U samo jednom danu u KB Merkur spasili tri života transplantacijama jetre!

Tim dr. Jadrijevića na blagdan sv. Stjepana presadio je jetru 30-godišnjaku, a zatim i 70-godišnjakinji
 /Cropix

U manje od 24 sata u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur spašena su tri života hitnim transplantacijama jetre. Naime, nakon što je kasno navečer, na blagdan svetog Stjepana, jetra presađena 30-godišnjem mladiću, uslijedila je transplantacija 70-godišnjakinji, a potom još jednom hitnom pacijentu kojem je trebala nova jetra jer su mu život održavali aparati.

"Još traje operacija kojom će naša 70-godišnja pacijentica dobiti novu jetru, a večeras očekujemo novi organ iz Beča za još jednog našeg hitnog pacijenta", rekao nam je doc. dr. Stipislav Jadrijević, voditelj transplantacijskog tima i pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur, kojeg smo jučer zatekli na još jednoj transplantaciji samo koji sat nakon završetka prve.

Dodao je da je transplantirani mladić, koji je jetru dobio iz Njemačke, jako dobro, premda je operacija završena u utorak malo prije ponoći, skinut je s uređaja i s njim je već i razgovarao.

Prvi u Hrvatskoj

Naime, 30-godišnjak je hitno trebao jetru pa je stavljen na prioritetnu listu čekanja. Do pronalaska organa mladića su na životu održavali uređaji. U takvim se situacijama preko Eurotransplanta traži novi, podudarni, organ. S obzirom na to da se radi o spašavanju života, takvi pacijenti imaju prioritet.

Transplantacijski tim KB-a Merkur prvi je u Hrvatskoj transplantirao jetru, i to 1998., odnosno prije 25 godina. U toj se bolnici učini oko 90 posto svih transplantacija jetre u Hrvatskoj. Prema broju transplantacije bubrega, KB Merkur na drugome je mjestu, iza KBC-a Zagreb.

Dosad je u toj bolnici transplantirano 1755 jetri, ali i 150 gušterača, oko 1000 bubrega i tri tanka crijeva. Lani je uspješno učinjena i višestruka transplantacija kod jednog mladog pacijenta koji je istodobno dobio jetru, gušteraču i tanko crijevo, što pokazuje razinu stručnosti i izvrsne ishode te vrste liječenja u KB-u Merkur.

To, dakako, traži i vrhunske stručnjake različitih specijalnosti, od kirurga, anesteziologa, gastroenterologa i nefrologa do transfuziologa, citologa i patologa.

Naime, kvalitetno provođenje transplantacijskih programa podrazumijeva zajednički napor svih dijagnostičkih i kliničkih djelatnosti uz vrlo zahtjevnu logističku potporu i posjedovanje suvremene opreme.

Klinička bolnica Merkur postiže rezultate sukladne svjetskim standardima praćenja jednogodišnjeg ili petogodišnjeg preživljenja presatka ili pacijenata. Suvremena oprema i poboljšani uvjeti za rad medicinskog osoblja dodatno pridonose razvoju transplantacijskih programa i unapređuju kvalitetu skrbi za pacijente, objašnjavaju stručnjaci te ustanove.

Svjetski uspjeh

Na nedavnom obilježavanju 25. obljetnice prvog presađivanja jetre u KB-u Merkur bila je i mlada majka koja je poslije transplantacije jetre rodila zdravu bebu, što pokazuje važnost kvalitetnog transplantacijskog programa, posebno uznapredovalog ulaskom u Eurotransplantov sustav razmjene organa.

Uz dr. Branislava Kocmana, doc. dr. Stipislav Jadrijević jedan je od doajena vrlo uspješnog hrvatskog transplantacijskog programa.

image

Doc. dr. Stipislav Jadrijević

/Cropix

"Transplantirao sam gotovo polovicu od tih 1755 jetri i bio prvi asistent na oko 1200 operacija presađivanja organa. To je zahtjevan posao, ali kad se pacijent poslije operacije dobro oporavlja, kad mu spasimo život, onda ništa nije teško, pa ni rad na blagdane kao što se to dogodilo i ovaj put", kaže doc. dr. Jadrijević.

Naime, hrvatska transplantacijska medicina uspješna je u svjetskim razmjerima samo zato što okuplja najbolje od najboljih, odnosno one stručnjake kojima to nije samo posao, nego način života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:58