SVEUČILIŠNA TVRTKA

U SAMO OSAM MJESECI ZARADILI PRVI MILIJUN 'Ugovor s farmaceutskim divom dokazuje da novac i znanost nisu smrtni neprijatelji'

Predstavnici fakulteta i sveučilišta danas ovjeravaju suradnju s Plivom
 Goran Mehkek/CROPIX

Tvrtku su osnovali u podrumu zgrade na zagrebačkom Marulićevu trgu, s početnim kapitalom od 20.000 kuna. Zaposlili su jednog djelatnika - znanstvenu novakinju Ninu Kopčić kojoj je prije upošljavanja u novoj tvrtki istekao ugovor na fakultetu. Nakon osam mjeseci rada, na korak su od iznosa od milijun kuna zarade. Imaju niz partnera, od kojih neke kompanije mjere prihode u desecima milijuna eura. Najzapaženije - sutra potpisuju ugovor o suradnji s farmaceutskim liderom Plivom.

Visoka tehnologija

Comprehensive Water Technology d.o.o. (CWT) prva je spin off tvrtka u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu (20 posto) i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (80 posto). Tvrtka se primarno bavi preradom otpadnih voda te radom na distribucijskim sustavima vode za piće. Orijentir CWT-a je visoka tehnologija obrade voda, pažnja na ekonomsku isplativost, tehnološku učinkovitost, pri čemu konačni proizvod ima ugrađenu ekološku prihvatljivost, ističe Tomislav Bolanča, prodekan za poslovanje fakulteta, ujedno predsjednik Uprave CWT-a.

“Dozvolu” za osnivanje dobili su jednoglasnom odlukom Senata Sveučilišta na čelu s rektorom Damirom Borasom, što je početkom ove godine zabilježeno kao prvi ozbiljan zaokret zagrebačkog univerziteta prema akademskom poduzetništvu.

- Znanost mora biti u funkciji rješavanja problema društva, a ne simbol ugodnog radnog mjesta na kojem se istražuje bez interesa za okolinu, društvo, državu u kojoj se živi i od koje se dobiva novac za znanstvena istraživanja - ističe Ernest Meštrović, viši direktor TAPI istraživanja i razvoja Plive.

Tromost kao neprijatelj

- Ključno je osvijestiti da novac i znanost nisu smrtni neprijatelji, kao i to da se na Sveučilištu događa renesansa, zahvaljujući novim kadrovskim potencijalima i njihovom mnogo širem pogledu na znanost - kaže Meštrović, zadovoljan jer se na Sveučilištu očito pojavljuju neki “novi klinci” s drukčijom vizijom znanosti.

Prevladala je spoznaja da je najveći neprijatelj napretka tromost, zaključuje direktor istraživanja i razvoja.

- Dobar dio fakulteta u sastavu Sveučilišta, posebice u području farmaceutske i kemijske industrije te prirodoslovlja, dugi niz godina prvenstveno je bio okrenut bazičnim istraživanjima i dosta se zaziralo od suradnje s industrijom, posebice od ideja koje je industrija donosila - kaže Meštrović. Do prije nekoliko godina, pojedini fakulteti ili znanstveni instituti sjetili bi ih se samo kada je trebalo prijaviti određeni znanstveni projekt zbog kojeg im je bilo važno navesti partnera iz industrije.

- Sada vidimo ozbiljan pristup industriji, čime dobivamo kvalitetne i motivirane partnere za dugoročnu suradnju - smatra Meštrović.

Sposobni ljudi

Sa spin off tvrtkom i FKIT-om u Plivi planiraju raditi na unapređenju procesa iz područja obrade otpadnih voda, razrade analitičkih metoda i postupaka unapređenja postojećih proizvodnih procesa. Ugovor o suradnji s CWT-om smatraju bitnim jer, objašnjava direktor - ako imamo kvalitetnog partnera u Hrvatskoj, tada možemo povlačiti složenije projekte i jačati vlastitu konkurentnost u svjetskim okvirima.

U CWT-u smatraju da su otvorili vrata drugim sveučilišnim tvrtkama, no pod uvjetom da političke elite predstave društvenu korist od ovakvih aktivnosti i ujedno sukreiraju pozitivno poslovno okruženje.

- Sada je potpuno jasno da u hrvatskoj akademskoj zajednici postoje ljudi koji su itekako sposobni transferirati inovacije u gospodarstvo. Našoj tvrtki tržište je potpuno otvoreno i naklono, no za postizanje ciljeva potrebne su najviše kompetencije, koje je u pravilu moguće pronaći samo u akademskoj zajednici - smatra prodekan Tomislav Bolanča.

Veliki značaj za razvoj privrede

Da je poslovni uspjeh CWT-a odličan primjer ostalim fakultetima s potencijalom komercijalizacije rezultata znanstveno-istraživačkog rada, smatra Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

- U postupku smo osnivanja tvrtke HighTechVests s Veterinarskim fakultetom, a slijedit će ga Fakultet prometnih znanosti. U ovom trenu razgovaram s još tri dekana o osnivanju tvrtki i nadam se nastavku takve prakse, obzirom da je akademsko poduzetništvo od ogromnog značaja za razvoj gospodarstva - kaže Šimpraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:06