SPLITSKI TRAG, ANTIKVAR TVRDI:

'U Sanaderovoj kućnoj galeriji su i umjetnine nestale iz Muzeja grada Splita'

Prije tri godine nudio sam vlastima svoja saznanja, no dobio sam prijetnje da ću biti uništen ako i dalje budem govorio. A budući da dobro znam Sanadera, mogu vam reći kako je 99 posto sigurno da se određeni dio tih umjetnina nalazi u njegovoj kolekciji, tvrdi splitski antikvar Zoran Bauk
 Jadran Babić/CROPIX

ZAGREB - Nakon što su iz vile Ive Sanadera, bivšeg premijera, u Kozarčevoj ulici u Zagrebu sudski ovršitelji i procjenitelji uz asistenciju istražitelja USKOK-a i policije odnijeli skupocjenu zbirku umjetnina koja će poslužiti kao jamstvo da će se država moći naplatiti dokaže li se da je Sanader 'isisavao' novac državnih tvrtki, sve više pozornost izaziva već pomalo zaboravljen slučaj nestanka umjetnina iz Muzeja grada Splita, piše Slobodna Dalmacija .

Podsjetimo, 2007. godine je revizijom poslovanja utvrđeno kako su iz Muzeja grada Splita tijekom više godina nestala 152 muzejska eksponata među kojima je bilo umjetničkih slika, kamenih skulptura, skupocjenog oružja...

Tada se u kuloarima pričalo da je dio tog opusa završio u privatnim kolekcijama u Zagrebu, a spominjalo se čak i Sanaderovo ime. No, službeno to nikada nije dokazano, jer istraga koja je pokrenuta nakon što je 'nestanak' procurio u javnost, do današnjeg dana nije okončana.

Poznati splitski antikvar Zoran Bauk, kojemu su dobro poznate kolekcionarske sklonosti bivšeg premijera za Slobodnu Dalmaciju tvrdi:

-Prije svega ta brojka od 152 umjetnine višestruko je veća jer su u knjigama pod kataloškim brojevima tih eksponata unesene daleko manje vrijedne, gotovo marginalne stvari. Nakon izbijanja afere, smijenjen je bivši ravnatelj, a na njegovo mjesto postavljena je bliska rođakinja Mirjane Sanader. Od tada je svaka ponuda za otkup umjetnina išla preko ruku ravnateljice te većina tih stvari nikada nije završila u muzeju - tvrdi Bauk.

Navodi i kako je prije tri godine vlastima nudio svoja saznanja, no dobio je prijetnje da će biti uništen ako i dalje bude govorio.

- Budući da dobro znam Sanadera, mogu vam reći kako je 99 posto sigurno da se određeni dio tih umjetnina nalazi u njegovoj kolekciji - zaključuje Bauk napomenuvši kako zaplijenjene umjetnine u Kozarčevoj nisu ni desetina onoga što Sanader posjeduje.

Na kraju dodaje kako je Sanader umjetnine dobivao 'u znak zahvalnosti što je netko došao na određenu poziciji' te da treba vidjeti gdje su završili i vredniji predmeti s nalazišta čija istraživanja je vodila Mirjana Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:15