UNUTARSTRANAČKI IZBORI

U SDP-ovom bastionu slijedi završni čin bitke Grbinove i Bernardićeve struje

- Ako smo dobili 30.000 glasova manje, to znači da je podrška SDP-u pala za 40 posto što je veliki broj i iz toga moramo povući pouke

Peđa Grbin/Davor Bernardić

 Damjan Tadic/Cropix

U jednom od zadnjih SDP-ovih bastiona - Primorsko-goranskoj županiji (SDP ima župana i gradonačelnika Rijeke) na unutarstranačkim izborima u subotu, 27. studenog, odigrat će se završni čin bitke između dviju struja - one bivšeg predsjednika Davora Bernardića i pristaša aktualnog, Peđe Grbina.

Sukob ove dvije struje rezultirao je obračunom u Saboru i doveo do raskola Kluba zastupnika SDP-a. Primorsko goranski SDP također spada u organizacije koje su duboko podijeljene po ovoj osnovi, a u Rijeci, kao i ostalim gradovima i općinama u županiji, vodi se žestoka unutarstranačka kampanja između pripadnika dviju struja. Međutim, neovisno o ishodu izbora, ova organizacija mogla bi biti jedna od rijetkih kojoj ne prijete nikakvi potresi nakon izbora.

Za predsjednika se natječu Vojko Braut kojega podržava župan Zlatko Komadina (Braut je zamjenik župana), te privatni poduzetnik i bivši gradonačelnik Kastva, Ivica Lukanović, pobornik aktualnog vodstva.

U čemu se razlikuju? - Ključno je što mislim da se moramo promijeniti jer kontinuitet ne vodi u dobrom pravcu. Ne želim kritizirati, ali je prije svakog novog projekta nužna analiza. Ona pokazuje da gubimo birače i članove, a iz prošlosti se mora izvući pouka - kaže Lukanović.

Navodi kako je SDP na lokalnim izborima 2019. godine dobio oko 70.000 glasova i imao 14 mandata u županijskoj skupštini, a na zadnjim izborima je dobio oko 40.000 glasova i svega 8 mandata u skupštini, te po prvi puta nema većinu.

- Ako smo dobili 30.000 glasova manje, to znači da je podrška SDP-u pala za 40 posto što je veliki broj i iz toga moramo povući pouke. Teško je to čuti oponentima, ali je to ishodište i analiza iz koje treba izvući pouku. Moj je slogan promjena. Na prvom mjestu moraju biti građani, a moramo isključiti vlastite sukobe i podjelu fotelja. Moramo se baviti izvrsnošću i dovesti do toga da se za pozicije natječu kvalitetni ljudi - kaže Lukanović napominjući kako je iza njega puno projekata koje je realizirao kroz biznis i javni sektor.

- Ako ne omasovimo SDP, nećemo dobiti ni novu kvalitetu. Cilj mi je 10 posto više članova koji bi rezultirali s 20 posto više vijećničkih mjesta, te načelničkih i gradonačelničkih mandata. Moj program je koncipiran tako da se trendovi okrenu, da više ne gubimo birače i članove, da okrenemo smisao politike, i bavimo se potrebama građana i birača. Problem je što politika više ne polazi iz tog ishodišta, a programe treba formirati prema tome što građane zanima - kaže Lukanović.

- Nije baš da ništa ne valja - kaže protukandidat Braut i navodi da je SDP na vlasti u županiji, te sam ili s koalicijskim partnerima još u 14 jedinica lokalne samouprave u kojima živi oko 210.000 ljudi, što je više od dvije trećine županije, a u njima je više od tri četvrtine proračunskog novca županije. - Nije da smo loši, ali može bolje - konstatirao je Braut.

Kao svoje prednosti Braut ističe da je mlađi, da je zamjenik župana, ima snage i volje voditi Primorsko goransku županijsku organizaciju SDP-a. Braut predstavlja upravo onu smjenu generacija o kojoj je govorio aktualni predsjednik organizacije i župan Zlatko Komadina najavljujući odlazak u političku mirovinu.

I u njegovom je planu programska obnova i osuvremenjivanje SDP-a, konsenzus oko projekata na županijskoj razini i više rada na terenu, više suradnje, koordinacije i druženja.

- Sa mnom je mlađa ekipa i mislim da možemo privući mlađe i obrazovane ljude koji bi se aktivirali u lokalnoj organizaciji, ali ne vide prostor za sebe - kaže Braut.

Na pitanje ima li, ako u subotu pobjedi na izborima, mjesta za Ivicu Lukanovića i njegovu ekipu, Braut odgovara da su i prije surađivali, posebno u kampanji Marka Filipovića za gradonačelnika Rijeke.

Na isto pitanje, ima li mjesta za Vojka Brauta ako pobijedi u subotu, Ivica Lukanović je odgovorio da je pred Brautom gotovo četiri godine mandata zamjenika župana i ima priliku opravdati povjerenje građana koje je stekao na prošlim izborima.

- Sigurno nećemo ignorirati njegov kvalitetan rad koji ima priliku pokazati. U Filipovićevoj kampanji sam mu povjerio pravne poslove koje je dobro obavio, premda mu je bio protukandidat - kazao je Lukanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:30