PREPREKA

U SDP-u novo prebrojavanje. Ako Grbin neće imati većinu, raspustit će Klub i napraviti čistku

Iz kruga zastupnika nesklonih Grbinu kažu nam kako je odlučeno da svatko glasa po svojoj savjesti
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Klub SDP-a danas će se ponovo prebrojavati. Naime, Tajništvo Sabora nije prihvatilo obavijest da je novi predsjednik Kluba Peđa Grbin, da se mijenjaju i sva četiri potpredsjednika Kluba, a da se njihov Poslovnik stavlja izvan snage. Tu odluku donijelo je Predsjedništvo SDP-a, a u Tajništvu Sabora navode kako je po Poslovniku za njih ovlašten isključivo klub zastupnika, a ne političke stranke, te je ne može provesti.

Grbin ne namjerava odustati od svojih kadrovskih rješenja pa će danas, kažu nam SDP-ovci, ponovno staviti na glasanje prijedlog po kojemu bi on bio predsjednik Kluba, a umjesto Rajka Ostojića koji je zamrznuo mandat potpredsjednica Sabora bila bi Sabina Glasovac.

U paketu će se glasati i za to da se umjesto Nikše Vukasa (bivšeg glavnog tajnika stranke), na čelo saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenuje Siniša Hajdaš Dončić, na čelo Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku umjesto Renate Sabljar Dračevac kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Mirela Ahmetović, a umjesto Erika Fabijanića da Odbor za međuparlamentarnu suradnju preuzme Arsen Bauk.

Na prvoj sjednici Kluba taj je prijedlog nakon govora bivšeg predsjednika Davora Bernardića bio glatko odbijen.

- Nismo se ništa dogovarali o tome kako ćemo glasati. Nemam ništa protiv toga da Peđa bude predsjednik Kluba, a Sabina potpredsjednica Sabora, a za ostalo ćemo vidjeti - kaže osoba iz Kluba SDP-a nesklona novom vodstvu stranke. Iz razgovora s drugim SDP-ovcima proizlazi da je Grbin sa svima razgovarao, uključujući i one zastupnike koje treba smijeniti.

Navodno im je stavio do znanja kako ne odustaje od svojih kadrovskih rješenja. Iz kruga zastupnika nesklonih Grbinu kažu nam kako je odlučeno da svatko glasa po svojoj savjesti. SDP-ovci koji su u klanovskim podjelama ostali na neutralnim pozicijama kažu kako su uvjereni da će Grbinov prijedlog ovaj put proći, tim prije što je kao novi predsjednik stranke dobio veliku podršku na Glavnom odboru.

Njegovi su kadrovi prošli jednoglasno (s iznimkom glavnog tajnika Vedrana Babića za kojeg je od 103 člana jedan bio protiv, a jedan suzdržan), što govori da u stranačkoj bazi uživa veliku podršku. SDP-ovci kažu kako se ne žele dovoditi u situaciju da ponovno javnost zabavljaju unutarnjim sukobima, te eventualno dovedu do raspuštanja kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:35