STRAHOVLADA

U SDP-u SE OZBILJNO ZAKUHALO Progovorili o suradnji s Mostom, a za one koji ne glasaju protiv Marića ili ne dođu na glasovanje spremaju opaku kaznu!

 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ovi saborski zastupnici koji bi eventualno opstruirali glasanje o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću tim bi si činom potpisali izbacivanje iz SDP-a. Nedolazak u Sabor, suzdržanost pri glasanju, ili glas protiv opoziva Marića značio bi kršenje Poslovnika Kluba zastupnika SDP-a i za posljedicu bi imalo pokretanje postupka brisanja iz članstva stranke.

Potvrdio nam je to predsjendik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk navodeći kako je svim zastupnicima poslao obavijest o tome da je dolazak i glasanje obavezno, te da su mu svi potvrdili dolazak. U odnosu na Milanku Opačić je kazao da ima neke privatne probleme, ali da će stranka pomoći da ih riješi, te stvoriti preduvjete da i ona može glasati.

Koliko je ozbiljna situacija oko (ne)discipline među saborskim zastupnicima SDP-a govori i činjenica da je stranka u utorak na svome Facebook profilu objavila zaključke sa sjednice Kluba održane u utorak.

- 1. sutra je dolazak na raspravu kao i glasanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića obavezno; 2. opoziv predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova trenutno nije tema te će se odluka o podržavanju njegove smjene donijeti naknadno;

3. Klub zastupnika pokreće postupak prikupljanja potpisa za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić; 4. Klub zastupnika pokreće postupak opoziva trojice potpredsjednika Hrvatskog sabora;

5. Klub zastupnika neće sudjelovati u raspravi o predloženim Zakonima Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista dok se ne utvrdi tko čini većinu u Hrvatskom saboru i ima li je uopće - glase zaključci koje su donjeli SDP-ovci.

- Ako bi se dogodilo da netko ne dođe na sjednicu i ne glasa, kao predsjendik Kluba o tome bi obavjestio Predsjedništvo SDP koje bi razgovaralo o njegovom isključenju iz stranke - kazao je Bauk uz napomenu da su svi zaključci prihvaćeni jednoglasno, te dodao kako Klub zastupnika nije političko tijelo, već provodi političke odluke. Na pitanje hoće li biti jednaka stega oko opoziva Bože Petrova, odgovorio je da će o tome zauzeti stav kada ova točka dođe na dnevni red Sabora.

U vodstvu SDP-a su jako ljuti na opstrukcije dijela Kluba zastupnika SDP-a koji ne žele krajnju posljedicu opoziva ministra Marića, a to su prijevremeni izbori koji su potupno izvjesni ukoliko se u Saboru skupi većina koja že izglasati nepovjerenje članu Vlade. Smatraju da tu ne prednjače stari SDP-ovci, nego ministri u bivšoj Vladi Zorana Milanovića koji sa SDP-om, njegovom politikom i vrijednostima nemaju puno veze.

- Kako možete nazvati SDP-ovcem nekoga tko može potpisati inicijativu za ukidanjem Trga maršala Tita? - kaže nam sugovornik iz vrha stranke blizak predsjendiku SDP-a Davoru Bernardiću koji tvrdi da se iz SDP-a u javnost plasira puno spinova. Tako ističe da nije točna ni informacija da se pregovara o suradnji s Mostom.

- Nitko, ali baš nitko, ne kontatktira s Mostom službeno, ni neslužbeno - kaže naš sugovornik i pobija tvrdnje drugih SDP-ovaca.

Napominje kako se razgovara sa starim koalicijskim partnerima, s HNS-om, HSU-om, HSS-om i drugima. Pritom ne skriva kako su pregovori s HNS-om složeni jer se "Vrdoljak prema Bernardiću počeo ponašati po istom obrascu po kojemu se svojedobno Radimir Čačić ponašao prema Ivici Račanu kada je želio biti kandidat za premijera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:41