MILETIĆ vs FERIĆ

U SDP-u tvrde da se razlika smanjila na samo 13 glasova: ‘Pogledajte što je sve proglašeno nevažećim, nedopustivo!‘

Danas će predati prigovor DIP-u, a odgovor bi mogli znati do ponedjeljka
Boris Miletić i Danijel Ferić
 Cropix

Istarski SDP je na 12 izbornih mjesta našao 41 listić koji, po njima, ide njima u korist, te će tražiti prebrojavanje svih listića u Istri od Državnog izbornog povjerenstva. Danas će predati prigovor DIP-u, a odgovor bi mogli znati do ponedjeljka. Kažu da sumnjaju da postoji više od 13 takvih listića i da bi to htjeli utvrditi budući da je u konačnici razlika između IDS-ova Borisa Miletića i SDP-ova Danijela Ferića bila samo 54 glasa. To znači da je prema njima razlika u glasovima trenutno samo 13.

- Tražili smo uvide u pojedina izborna povjerenstva gdje smo dobili brojne dojave o nepravilnostima. Taj će prigovor biti upućen DIP-u kroz sat, sat i pol vremena. Sve smo to argumentirali, a neke smo vam dostavili na uvid. Nezadovoljni smo što nismo mogli na jednom mjestu kontrolirati sve 53 tisuće glasačkih listića te stoga nismo fizički mogli prekontrolirati sve listiće u Istri, kazao je Ferić.

image
Nevažeći listići
Jutarnji List
image
Nevažeći listići
Jutarnji List

Ističe da su najčešće nepravilnosti bile takve da je primjerice listić s njegovim zaokruženim imenom bio na hrpi Borisa Miletića ili da je listić bio zaokružen za njega, a uz ime Miletića glasači bi šarali ili nešto nadopisivali.

- Najčešće se radi o nepravilnostima da je glasački listić s mojim rednim brojem bio na hrpi Miletića. A druga velika nepravilnost je da biračka mjesta nisu poštovala odluku Ustavnog suda koja govori i upućuje na to da ako je na glasačkom listiću nedvojbena utvrđena jasna volja birača, da se radi o važećem listiću. Dakle, neovisno je li birač šarao po tom listiću. Imamo povjerenja u naš pravni sustav. Siguran sam da će uvažiti naše argumente, kazao je Ferić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

image
Nevažeći listići
Jutarnji List
image
Nevažeći listići
Jutarnji List

Veli da će bez stresa čekati konačnu odluku jer da za njega i SDP ovo nije pitanje biti ili ne biti.

- Ja nemam nikakvu stranačku funkciju, nikome ne polažem račune i ono što je najbitnije, sutra nastavljamo s poslom. Ako pobijedim nakon ovog prigovora ili ako se svi naši progovori usvoje, krećemo s radom. Ako ne, čestitat ću Miletiću i zaželjet mu da bude bolji župan nego što je bio gradonačelnik. A bio je loš gradonačelnik i s 3.500 glasova više pobijedio sam ga u Puli. Danas na konferenciji za novinare koju je sazvao IDS nije odgovorio na niti jedno pitanje, a među trojicom koja su danas tamo bila, dvojica će ga tražiti ostavku nakon završetka službenih rezultata, kazao je Ferić.

Dodao je i kako su Miletićeve prozivke da SDP i on vrše pritisak na DIP promašene.

image
Nevažeći listići
Jutarnji List
image
Nevažeći listići
Jutarnji List
image
Nevažeći listići
Jutarnji List

- Licemjerno je da me se proziva da vršim pritisak na izborno povjerenstvo jer koristim svoje pravo, a s druge strane i IDS je to isto zatražio u Umagu, Fažani i Puli. Miletić me pokušava blatiti gdje god stigne, kazao je Ferić.

Njegova kolegica Sanja Radolović istaknula je da ne može predsjednik biračkog odbora biti direktor komunalnog poduzeća u Poreču ili u rodbinskoj vezi s nekim u IDS-u kao u općini Kaštelir-Labinci gdje je predsjednica izbornog povjerenstva sestra tamošnjeg načelnika. Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese istaknuo je kako je bio velik problem pregledati 41 izborno mjesto što je nemoguće napraviti u 48 sati te se nada da će za četiri godine sav materijal biti na jednom mjestu.

- Mi ćemo zdravorazumski tražiti ispravnu volju birača. Sada ona ne postoji. Mi želimo župana s kredibilitetom, zaključio je Bassanese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:58