SUFINANCIRANJE

U SDŽ-u ugovoreno oko 6,1 milijarda kuna projekta iz fondova Europske unije

‘Vodili smo račun o ravnomjernom razvoju Splitsko-dalmatinske županije koja ima 16 gradova i 39 općina‘
Blaženko Boban
 Vladimir Dugandžić/Cropix

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je ugovoreno projekata koji se s oko 6,1 milijardom kuna sufinanciraju sredstvima iz fondova Europske unije, od čega je realizirano oko 51 posto, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju razvojnih projekata te županije.

"Vodili smo račun o ravnomjernom razvoju Splitsko-dalmatinske županije koja ima 16 gradova i 39 općina," rekao je župan Blaženko Boban.

On je predstavio posebno izrađenu interaktivnu kartu razvojnih projekata Splitsko-dalmatinske županije koja će, kako je rekao, pomoći županijskim, gradskim i općinskim tijelima i poduzetnicama u orijentaciji o onome što je do sada napravljeno, kako bi se na temelju toga osmišljavali novi razvojni projekti.

"Interaktivna karta će se dorađivati novim razvojnim projektima koji će ubuduće biti realizirani," rekao je Boban.

Kao najvredniji projekt na području Splitsko-dalmatinske županije spomenuo je šest aglomeracija koje ukupno koštaju oko 4,6 milijardi kuna a čija realizacija je u tijeku. Riječ je o projektima obnove i izgradnje nove vodnokomunalne infrastrukture. To su aglomeracije: Split-Solin, Kaštela-Trogir, Trilj-Dicmo, Sinj, Imotski-Proložac te Jelsa-Vrboska, koje bi trebale biti završenw do kraj 2023. godine.

Na interaktivnoj karti, među ostalim, navedeno je kako je za obrazovanje na području Splitsko-dalmatinske županije izdvojeno oko 637 milijuna kuna, obnovu cestovne infrastrukture gotovo 600, a za lučku infrastrukturu i pomorsko dobro više od 600 milijuna kuna.

Za zdravstvo je pak dosad izdvojeno oko 376 milijuna kuna, dok je za demografski Program "Tu je tvoj dom" u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdvojeno više od 11 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:52