CRNI TJEDAN

U sedam dana u Hrvatskoj od koronavirusa preminula 21 osoba, u bolnicama je 313 ljudi

U subotu je zabilježen 261 novi slučaj zaraze koronavirusom pa je tako broj aktivnih slučajeva u našoj zemlji sada 2429
Branko Kolarić (u okviru)
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Sedam preminulih od koronavirusa u 24 sata crna je bilanca prema kojoj je subota jedan od najgorih dana u dosadašnjem tijeku pandemije koronavirusa. Veći broj umrlih zabilježen je samo 18. travnja kada je od bolesti covid-19, prouzročene koronavirusom SARS-CoV-2, preminulo osam osoba. U subotu je zabilježen 261 novi slučaj zaraze koronavirusom pa je tako broj aktivnih slučajeva u našoj zemlji sada 2429. Među njima je 313 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su 24 na respiratoru.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.368 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 218 preminulo, a 10.721 se oporavila. Tako je trenutačno smrtnost (CFR) od covida-19 (omjer broja umrlih i potvrđenih slučajeva zaraze) u našoj zemlji 1,6 posto.

Vrh ljestvice

Ono što posebno zabrinjava jest da je Hrvatska posljednjih tjedana ne samo pri vrhu neslavne ljestvice zemalja s najvišom stopom zaraženih, nego i s najvišom stopom umrlih. Prema podacima koje je u subotu objavio Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Hrvatska bilježi 0,8 preminulih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Od nas su gore samo Rumunjska s 3,1 te Španjolska i Bugarska s 1,6 umrlih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Da broj umrlih u Hrvatskoj rapidno raste, pokazuju i apsolutne brojke u posljednjih 14 dana. Tako je 29. kolovoza u našoj zemlji bilo 183 preminulih od covida, a tjedan dana poslije, u subotu 5. rujna, 14 više, odnosno ukupno 197 umrlih. Od prošle subote do ove zabilježen je 21 smrtni slučaj, dakle 50 posto više nego tjedan prije. Iako broj zaraženih snažno raste diljem Europe, Hrvatska je nakon Španjolske, Francuske, Češke i Luksemburga zemlja s najvećim brojem zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

- Visoka smrtnost od covida-19 pokazatelj je da nemamo kontrolu nad epidemijom na način kako bismo željeli. Moglo se očekivati da će broj zaraženih u Hrvatskoj rasti tijekom ljeta zbog turizma i migracija ljudi, no jako je zabrinjavajuće što smo prema broju zaraženih i umrlih, naravno u odnosu na broj stanovnika, među vodećim zemljama u Europi. Ono što posebno zabrinjava jest da s velikim brojem zaraženih ulazimo u jesen, sezonu respiratornih infekcija poput prehlada i gripe. Zbog toga je velika opasnost od pritiska na javnozdravstveni sustav i mogu samo ponoviti: poštujte distancu, nosite maske i često perite ruke - upozorava epidemiolog dr. Branko Kolarić, član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kronični bolesnici

Prema broju zaraženih i umrlih od koronavirusa prednjače Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. U Splitsko-dalmatinskoj županiji dosad su ukupno zabilježena 3304 slučaja zaraze, od čega je 67 rezultiralo smrtnim ishodom, što znači da je CFR u toj županiji 2,0 posto.

U subotu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno 48 novih slučajeva zaraze, a prema izvješću KBC-a Split, od covida-19 preminule su četiri muške osobe. Tri su iz Splitsko-dalmatinske županije, u dobi od 87, 94 i 77 godina, te 77-godišnjak iz Brodsko-posavske županije. Preminule osobe bile su kronični bolesnici s brojnim komorbiditetima.

Grad Zagreb od početka pandemije bilježi 2940 slučaja zaraze, od kojih je fatalno završilo njih 35, što znači da je CFR 1,19. smrtnost u županijama U Zagrebu je u protekla 24 sata potvrđeno 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivno oboljelih 544, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Među novooboljelima, njih 13 zasad ima negativnu epidemiološku anamnezu, 24 osobe su kontakti otprije pozitivnih osoba, a kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku.

Treća po broju umrlih je Osječko-baranjska županija gdje je dosad zabilježeno 876 slučajeva zaraze, od kojih je 30 preminulo pa je CFR za tu županiju visokih 3,42 posto. No najviši CFR, čak 8,29, bilježi Koprivničko-križevačka županija gdje su dosad zabilježena 193 slučaja zaraze, od čega je preminulih 16, uglavnom iz domova za starije osobe. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2020 15:04