RASKOL

U Sisku se razišli. Je li to kraj koalicije HDZ - HSS?

Gotovo sve koalicije na lokalnoj razini uspjele su se održati od 2007. do danas. Tako bi trebalo biti i dalje, tvrde u HSS-u

SISAK - Prvo je šef HSS-a Josip Friščić najavio da će njegova stranka na parlamentarne izbore izaći samostalno , a onda je, niti tjedan dana nakon toga, u utorak navečer odlučeno da će HSS u Gradskom vijeću grada Siska raskinuti koaliciju s HDZ-om i početi djelovati samostalno.

Izvršili pritisak

Odlučeno je to na zajedničkoj sjednici Predsjedništava gradske i županijske organizacije HSS-a, a povod raskida je smjena dvojice HSS-ovih direktora: Mije Domitrovića iz Gradskih groblja i Marka Biondine iz Gradskih tržnica.

Stoga se nametnulo pitanje je li riječ o početku kraja vladajuće koalicije i može li se sličan scenarij uskoro očekivati i u drugim jedinicama lokalne samouprave?

U vrhu stranke tvrde da je riječ o izoliranom slučaju i da Predsjedništvo nije i ne planira donositi odluke o raskidu koalicije. Ipak, tvrdi dio naših sugovornika, dio struje u HSS-u zagovara prekid suradnje s HDZ-om.

- Gotovo sve koalicije na lokalnoj razini uspjele su se održati od 2007. pa do danas. Tako bi trebalo biti i dalje. Pitanje je, međutim, hoće li zagovornici raskida koalicije s HDZ-om uspjeti izvršiti pritisak na sam vrh stranke - kaže naš sugovornik.

Uspiju li u tome, slučaj u Sisku mogao bi biti samo početak.

Inače, u utorak navečer HSS je raskinuo koaliciju s HDZ-om Sisak plus, u kojoj su bili i HSU, SDA i HSLS.

- Učinili smo to nakon što su naši dužnosnici marginalizirani i odgurnuti u stranu - rekao nam je predsjednik sisačkog HSS-a Drago Martinac, koji obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika grada Siska.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:20