DRAMA U CENTRU

U Sisku se urušila zgrada koja je stradala u potresu: Objekt ničim nije bio zaštićen

U urušavanju nitko nije stradao, iako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini željezničkog i autobusnog kolodvora

Urušena zgrada u centru Siska

 Sisak Portal

U srijedu ujutro oko 5.15 sati u Sisku se iznenada urušila, od potresa oštećena, reprezentativna secesijska katnica u Frankopanskoj ulici.

U urušavanju nitko nije stradao, iako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini željezničkog i autobusnog kolodvora, a uz nju u to vrijeme prolaze mnogi putnici. Osim toga, objekt, koji je bio u vrlo lošem stanju, ničim nije bio zaštićen.

image

Urušena zgrada u centru Siska

Sisak Portal

Zgrada, čije su pročelje krasili brojni ukrasi, izgrađena je početkom 20. stoljeća, a osim u stambene, nekad je korištena i za ugostiteljske namjene. Imala je veliku ambijentalnu vrijednost i jedan je od rijetkih primjera tako oblikovane secesije u Sisku.

Nakon urušavanja na mjesto događaja, koje je odmah zaštićeno, ubrzo su stigle sve žurne službe, a dio Frankopanske ulice je zatvoren za promet.

image

Urušena zgrada u centru Siska

Sisak Portal

Na mjestu nesreće u ranim jutarnjim satima zatekao se i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je napomenuo kako je najvažnije da nitko nije stradao, te kako će sudbinu zgrade odrediti struka.

Na mjestu nesreće slijedi očevid, te odluka konzervatora hoće li se ostaci zgrada u cijelosti rušiti ili će se dio sačuvati i interpolirati u obnovljeni objekt.

image

Urušena zgrada u centru Siska

Sisak Portal

Fotografije preuzete sa Sisak Portala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2022 20:06