IZVANREDNE MJERE

U SISKU SVE SPREMNO ZA EVAKUACIJU Nakon mirne noći, stigao veliki vodeni val: Kod Vrbovca su kuće pod vodom!

Raste i vodostaj Neretve od Mostara do Metkovića
 Mate Piškor/CROPIX

NOVO 10:50 SISAK - Vrhunac vodenog vala rijekom Savom prošao je u srijedu prijepodne kroz Sisak, bez ikakvih posljedica. U 10 sati u srijedu 3. travnja izmjenren je vodostaj Save u Crncu od 763 centimetra. Na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a izvanredne, koje se proglašavaju kada Sava naraste na plus 770 centimetara, vjerojatno i neće biti proglašene, jer je vodostaj Save uzvodno od Siska u opadanju, a veliki vodeni val rijekom Kupom, osmi ove godine, do Siska će doći tek u srijedu navečer. Stanje je što se tiče velikih rijeka i njihovih vodotoka redovno, no problem i dalje predstavjaju procjedne i zaobalne vode koje su poplavile veliki broj naselja, gospodarskih objekata, kuća, oranica, a za sav su promet zatvorene brojne prometnice među kojima i državna cesta od Siska do autoceste, odnosno Popovače. Zbog poplava, zatvorene su ceste Hrastelnica-Palanjek, Žažina-Mala Gorica, Košutarica-Mlaka, Kraljeva Velika-Trebež, cesta u mjestu Skela, te prometnica Stružec- Potok.

Za rijeku Savu uzvodno od Siska, zatim u Sisku i nizvodno sve do ustave Trebež na snazi su redovne mjere obrane od poplave, dok su za područje Jasenovca na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. U 10 sati u srijedu 3. travnja, u Jasenovcu je izmjereno 858 centimetara, što je 58 centimetara više od granice kada se uvode izvanredne mjere, no, kako doznajemo u općini Jasenovac, stanje nije alarmatno i ne očekuju se veći problemi, osim što je prometnica prema Mlaki nizvodno od Jasenovca zatvorena zbog prelijevanja vode.

Što se tiče Kupe ona je u opadanju od Karlovca te na području Jamničke Kiselice, no vodostaj Kupe u naseljima uzvodno od Siska, u Starom Brodu, Letovaniću, Žažini, Vurotu, Staroj Drenčini i Starom Praćnu i u Sisku i dalje raste. U tim naseljima mnoge su kuće poplavljene, pod vodom je stotinjak vikendica, ali problem uglavnom predstavljaju zaobalne vode i vode od kiše koje veliki vodotoci više ne mogu primiti.

Tijekom noći sa utorak na srijedu zaprimljeno je preko 50 zahtjeva za intervenciju pumpanja vode iz kuća, podruma i dvorišta. Najviše intervencija bilo je u gradu Sisku i gradu Petrinji. U tehničkim intervencijama sudjelovali su vatrogasci JVP Sisak i JVP Petrinja, te dobrovoljnih vatrogasnih društava Odra Sisačka, Palanjek, Tišina Erdedska, Preloščica, Desno Trebarjevo, Sela, Stružec, Viduševac i Popovača.

----------------------------------------------------------

7:58 Visoki vodeni val stigao je na sisačko područje, a to potvrđuje dosad najviši vodostaj Save u obližnjem Crncu, javlja HRT.

Svih 50 tisuća vreća s pijeskom ugrađeno je u zečje nasipe na najugroženijim mjestima. U Sisku su obavljene sve pripreme za moguću evakuaciju i prihvat stanovnika s ugroženog područja.

U općini Dubrava nedaleko od Vrbovca, zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeke Česme, pod vodom se našlo desetak kuća u selu Kostanju. Jedina veza vlasnika tih kuća sa svijetom su čamci. Poplavljeno je 270 hektara tamošnjih ribnjaka pa je upitno koliko će ribe ostati u njima kad se voda povuče, javlja HRT.

Raste vodostaj Neretve od Mostara do Metkovića. U gornjem je toku razlog povećan dotok iz pritoka, a kod Metkovića se diže razina mora. Vodostaj rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji stagnira, a posljednji podaci govore i da lagano pada.

U Zagrebu se pak aktiviralo najmanje 15 novih klizišta.

Zatvorene dionice pruga Križevci-Koprivnica i Novi Marof-Varaždin

Zbog velikih količina padalina koje su uzrokovale stvaranje nekontroliranih bujica, odronio se dio kolosijeka između Križevaca i Lepavine na pruzi Dugo Selo-Botovo te između Novog Marofa i Turčina na pruzi Bedekovčina-Čakovec, izvijestili su jutros iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Zato su za željeznički promet zatvorene dionice Križevci – Koprivnica i Novi Marof – Varaždin. Do daljnjeg između Križevaca i Koprivnice te Novog Marofa i Varaždina putnici se prevoze autobusima pa su na tim relacijama zabilježena kašnjenja između 10 i 20 minuta.

Na relaciji Zagreb – Sisak zbog vožnje pomoćnim prijevoznim putem preko kolodvora Zagreb Resnik, a radi remonta pruge Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Klara, putnički vlakovi kasne do 15 minuta.

Također, vlakovi kasne između 10 i 20 minuta u unutarnjem daljinskom te regionalnom putničkom prijevozu na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Vinkovci. Gradsko-prigradski prijevoz grada Zagreba teče redovito. (Hina)

Prijeti i Neretva: Metković u strahu

METKOVIĆ - Dolina Neretve je u strahu od novih poplava. Vodostaj Neretve u srijedu ujutro iznosio je 344 centimetra, što je ispod kritične granice za proglašavanje izvanrednih mjera obrane od poplava ali je ipak dovoljno visok da ugrozi kuće i gospodarske zgrade izgrađene na nižim kotama na desnoj strani Metkovića. Neke obiteljske kuće u Zagrebačkoj ulici i na Glibuši su u vodenom okruženju, poplavile su garaže i pomoćne prostorije, a ako Neretva nastavi rasti do kraja dana mogli bi biti ugroženi i stambeni prostori u prizemljima.

Visok vodostaj Neretve uvjetuju ispuštanja vode iz hidroakumulacija uzvodno od Mostara koje su napunile višednevne kiše. Dodatni problem u Metkoviću predstavlja južina koja podiže razinu mora pa se Neretva „vraća“ u rječicu Norin, koji se zatim razlijeva desnim zaobaljem i ugrožava obiteljske kuće. (Stanislav Soldo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:39