BERNARDIĆ NA UDARU

U SJENI BERNARDIĆEVE ČESTITKE BUJANCU U SDP-u PLANULA AFERA VEĆIH RAZMJERA 'Neovlašteno uzeti kredit gore je od čestitke, zbog toga se ide u zatvor!'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić trenutno je pod dvije baražne vatre. Jedna je zbog čestitke Velimiru Bujancu na vjenčanju je bučnija i privlači više strijelaca, ali je paljba članova stranke zbog netransparentnog zaduživanja daleko opasnija i mogla bi imati visoku cijenu.

Riječ je o najnovijem kreditu koji je SDP relativno nedavno podigao u Erste banci, u iznosu od 800.000 eura, i pritom stavio pod hipoteku stranačke prostore od oko 400 metara četvornih u zagrebačkom Maksimiru i nekretninu u Poreču. Jutarnji je o tome izvještavao, a naši izvori iz SDP-a su tvrdili da je stranačko vodstvo zadužilo SDP bez znanja i odobrenja Predsjedništva i Glavnog odbora.

Premda mnogi SDP-ovci, i to vodeći članovi stranke, osuđuju ovakav postupak, ističu da će se suzdržati od javnog iznošenja stavova dok se stvar ne raspravi prvo na Predsjetništvu koje je sazvano za danas, a onda i drugim tijelima i ne utvrdi pitanje kršenja stranačkog Statuta.

Tko je potpisnik

- Ako Predsjedništvo naknadno ne potvrdi odluku o stavljanju imovine stranke pod hipoteku, ovo zaduživanje ima sve elemente kaznenog djela za koje se ide u zatvor i do pet godina - kaže jedan istaknuti SDP-ovac i naglašava da se za ovu stvar mora odgovarati. Na pitanje tko treba snositi odgovornost, kaže da treba odgovarati onaj tko je potpisao ugovor o kreditu, te onaj tko je za njega znao i odobrio ga, aludirajući na vertikalu: poslovni direktor, glavni tajnik, predsjednik stranke.

Dok se vodeći SDP-ovci još drže off the record forme, na svojoj stranici otvoreno je progovorila najvjerojatnija kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić. “Ukoliko su točne informacije da ugovor o hipotekarnom kreditu nije bio odobren od Predsjedništva SDP-a i Poslovnog odbora, radi se o jasnom kršenju čl. 60 Statuta SDP-a. Upravljanje financijama SDP-a neusporedivo je dublji i značajniji problem nego čestitka (koja je bila pogrešna i Bernardić se treba ispričati)”, kazala je Kolarić i podsjetila na bivšeg poslovnog direktora koji je uspio dvaput zaredom zakasniti s predajom financijskog izvješća pa je SDP platio 5 milijuna kuna kazne, ali bivše vodstvo nikada nije zatražilo da odgovara za štetu učinjenu stranci.

Podsjetila je i da su Zoran Milanović i bivše vodstvo ostavili SDP navodno s 12 milijuna kuna duga, ali da nikada nije podnesen iscrpan izvještaj na što su i kako potrošeni.

Krivnja glavnog tajnika

- Sada je počinjena velika greška, koja pokazuje ne toliko lošu namjeru (jer je o kreditu ranije raspravljano i na Glavnom odboru i na Predsjedništvu), koliko jasno ukazuje, uz cijeli niz dosadašnjih pokazatelja, na nesposobnost glavnog tajnika stranke koji rukovodi tim procesima. Situacija pokazuje i kontinuirano nesnalaženje predsjednika stranke - kaže Kolarić.

Dalje objašnjava kako postoji razlog zašto Statut izričito nalaže da se ugovori o opterećenju nekretnina moraju odobriti na Predsjedništvu.

- Ovo kršenje Statuta, nažalost, pokazuje da u organizaciji stranke na Ibleru ne štima puno toga. Promjena ne može započeti ako nismo u stanju promijeniti ponašanje. Smatram da se Glavni odbor mora sastati u najkraćem mogućem, a realnom roku, i da mu ova tema mora biti prva točka dnevnog reda - kaže Kolarić. Ona smatra i da Glavnom odboru SDP-a treba predočiti detaljne financijske izvještaje za protekle četiri godine, i to stavku po stavku.

Traže vanjsku reviziju

- Trebalo bi također angažirati vanjsku, nezavisnu reviziju kako bi se za to razdoblje prekontroliralo nenamjensko trošenje sredstava i utvrdilo stvarno stanje i iznos duga u SDP-u. Ako je informacija iz Jutarnjeg lista točna, u toj raspravi treba razmotriti i odgovornost glavnog tajnika zbog kršenja Statuta s ovim hipotekarnim kreditom. Organizacijski šlamperaj i amaterizam nisu počeli s njim. Bili su glavno obilježje rada prošlog glavnog tajnika. Ali je novi glavni tajnik osigurao kontinuitet nesposobnosti i šlamperaja - zaključila je Kolarić.

Naši sugovornici iz SDP-a kažu kako će Peđa Grbin kao član Predsjedništva danas inzistirati na tome da dobije odgovor o tome zašto i pod kojim uvjetima je SDP podigao kredit u Erste banci, te zašto se o stavljanju hipoteke na stranačku imovinu nije zatražilo odobrenje Predsjedništva stranke. Grbin je to pitanje već postavio na prošlom Predsjedništvu, ali od glavnog tajnika stranke Zvane Brumnića, kojemu je prvenstveno bilo upućeno, nije dobio nikakav odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:06