PROBLEMI

U SJENI PROBLEMA S AGROKOROM, NA ISTOKU ZEMLJE PROPADA ČUVENI BREND OBUĆE Isplatili plaće i pali u blokadu zbog duga od milijun kuna

 HANZA MEDIA

Tek što su privremeno ugasili požar i nekako prikupili novac kako bi radnicima napokon isplatili plaće za veljaču, Uprava Borova već sutradan se našla u novim problemima. U utorak su radnicima isplatili plaće za koje su novac osigurali kratkoročnom pozajmicom, a u već u srijedu račun im je bio blokiran.

Blokadu je zbog duga od milijun kuna aktivirao jedan od brojnih vjerovnika. Na sreću, u međuvremenu se nekako uspjelo prikupiti potrebnih milijun kuna, pa je nakon podmirenja vjerovnika u četvrtak račun odblokiran, no pitanje je koliko će dugo takvo stanje potrajati te hoće li još danas ili možda već sljedeći tjedan nastupiti neka nova blokada. A radnicima, prema Pravilniku o radu, do 15. travnja trebaju biti isplaćene plaće za ožujak. Nisu uvjereni da će rok biti ispoštovan jer su i do sada zarađeni novac čekali do kraja mjeseca, no s obzirom na to da ulazimo u uskrsni tjedan, nadaju se da bi im minimalac, za koji radi njih 90 posto od ukupno 670 radnika, mogao sjesti na račune prije Uskrsa.

Borovo svaki mjesec za plaće mora osigurati četiri milijuna kuna, a trenutno se nalazi u jednoj od većih kriza u posljednjih nekoliko godina. Iz Uprave su izvijestili da rade "na ishođenju kredita od HBOR-a koji bi riješio tekuće poslovanje s obzirom na to da od prihoda koje trenutno ostvaruju ne mogu pokriti sve financijske zahtjeve". No, i s kreditom zapinje, a razloge nam je pojasnio Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva, a danas saborski zastupnik Mosta.

- Svi problemi Borova proistekli su iz katastrofalne predstečajne nagodbe u kojoj se nijedan vjerovnik nije odrekao ničega osim kamata i to je velik uteg sadašnjem radu tvrtke. Na to se vezuju brojni radni sporovi iz prošlosti, teški po nekoliko milijuna kuna, koji redovito stižu na naplatu. Kredit HBOR-a pomogao bi tvrtki u osiguravanju likvidnosti, no i to zapinje budući da Ministarstvo financija nije potpisalo predstečajnu nagodbu iz 2013. godine, jer su se žalili da im je procjena mala, što sada koči rješavanje kredita. Naime, objekt obućare koji bi mogao biti kolateral za kredit nije riješen i time su oni zaustavljeni. Tu je i problem potraživanja klirinškog duga iz razdoblja prije Domovinskog rata, koji nikada nije knjigovodstveno evidentiran u knjigama tvrtke, a stvarno joj pripada. Rusija je dio tog iznosa zatvorila gradnjom termoelekrane u Sisku, ali dio duga koji je Borovo imalo i koji potražuje ne može naplatiti. Političkim konsenzusom problem Borova može se riješiti, ali samo kratkoročno. Dugoročno, u Borovo mora doći strateški investitor koji će uložiti sredstva u modernizaciju postrojenja i unapriejditi proizvodnju jer tvrtka je ime, ima dobre brendove i trgovačke objekte - rekao je Panenić.

Radnici, pak, dok čekaju plaću za ožujak, odlaze u Caritas, koji im je osigurao pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama. Inače, Borovo je u 2016. godini ostvarilo rast prihoda od prodaje za 3 posto u odnosu na 2015. U isto vrijeme prihodi od prodaje vlastitih proizvoda porasli su za 14 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:10