POSLJEDICE POŽARA

U školama u Osijeku sutra nema nastave, preporuka je i da se djecu ne vodi u vrtiće

Odluka je donesena jer se Osijek našao na udaru povećane koncentracije lebdećih čestica zbog okretanja smjera vjetra

Požar u tvornici Drava International

 Vlado Kos/Cropix

U osnovnim i srednjim školama u Osijeku u ponedjeljak neće biti nastave zbog posljedica velikog požara u tvrtki Drava International. Odlučili su tako Stožeri Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, svaki u svom području djelovanja, županijski za srednje škole, a gradski za osnovne. Također, prema odluci županijskog stožera nastave neće biti ni u svim osnovnim i područnik školama u općinama Antunovac, Ernestinovo, Čepin, Vladislavci i Vuka.

- U školama će biti organizirano dežurstvo, gdje će se organizirati radionice, pa roditelji mogu poslati djecu koju nemaju kome drugome ostaviti u škole, rekla je Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ, a isto je za Grad Osijek kazao načelnik Stožera, dogradonačelnik Dragan Vulin.

- Što se tiče vrtića, oni će raditi normalno, ali je preporuka da se djecu ne dovodi, ako ih se može ostaviti kod kuće, kazao je Vulin. Odluka je donesena prvenstveno pod utjecajem subotnjeg dana u kojem se zbog okretanja smjera vjetra Osijek našao na udaru povećane koncentracije lebdećih čestica, zbog kojih je u dijelovima grada kvaliteta zraka bila loša.

image

Požar u tvornici Drava International

Vlado Kos/Cropix

- Danas je kvaliteta zraka bolja nego u subotu, danas je umjerena i prihvatljiva. Za poslijepodne se najavljuje sjeverac koji će dim nositi dalje od Osijeka, pa za grad i većinu prigradskih naselja očekujemo daljnje poboljšanje kvalitete zraka. No, preventive radi donijeli smo odluku da u ponedjeljak nema nastave, a za utorak ćemo odlučiti na sjednici Stožera koju ćemo imati u ponedjeljak, objasnio je Vulin. Što se tiče kvalitete zraka, Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osječko-baranjske županije, kazala je kako su rezultati mjerenja koje su obavili djelatnici ZZJZ Primorsko-goranske županije "pokazali da je povećan broj nadražujućih spojeva na području Osijeka zbog promjene smjera vjetra, što je moglo dovesti do kratkotrajnih respiratornih problema."

- Jedan od tih spojeva je i formaldehid, koji je vrlo brzo hlapljiv i ne zadržava se dugo u zraku. To je nadražujući plin kojeg smo svi mogli osjetiti, ali i te se koncentracije mijenjaju ovisno o smjeru i jačini vjetra. Štetan utjecaj je samo u slučaju dulje izloženosti, a ovo nije ta situacija, istaknula je Turić. S nestrpljenjem se, pak, očekuju i rezultati analize kvalitete tla, odnosno hrane. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a rekla je da će rezultate i preporuke objaviti čim ih dobiju.

image

Požar u tvornici Drava International

Vlado Kos/Cropix

- Ovo je tzv. nulto uzorkovanje. Analize određenih spojeva ne rade se u Hrvatskoj, pa su uzorci poslani u Austriju i Njemačku, a informaciju kada će analize biti gotove od Državnog inspektorata dobit ćemo početkom tjedna, rekla je Sokolić, dodavši kako sve preporuke o pranju i guljenju hrane i dalje stoje. U tom smislu zanimljivo će biti vidjeti i, kada dođu, rezultate IPA prekograničnog projekta kojeg su zajednički pokrenuli OBŽ i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

- Radi se o sanaciji i skeniranju mikroplastike i mikročestica koja se nalaze na tlu. Inače, već dugi niz godina radimo na pedološkim istraživanja tla i teških metala. Želimo napraviti istraživanje, ponuditi sanacije tla kako što prije sanirati da se mikroplastika i mikročestice ne pretvore u nanočestice, koja onda ulaze u poljoprivredne proizvode, a zatim i u prehranu, objasnio je Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a.

image

Požar u tvornici Drava International

Vlado Kos/Cropix

Na požarištu je stanje pod kontrolom. Zoran Pakšec, glavni zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice rekao je da ono što trenutno gori su "podzemni požari koje ne možemo dohvatiti s našim sredstvima, pa i dalje proizvode temperaturu koja izbija van."

- Imamo hladnu frontu oko tog požara. U popodnevnim satima očekujemo sjeverni vjetar, pa samo podigli dodatne snage da čuvaju ugašeni sektor, kako ne bi došlo do novog širenja, izvijestio je Pakšec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:01