NASILJE U BIOGRADU

U školu stiže inspekcija, roditelji pretučenog petaša traže ostavku ravnatelja: ‘Ovo se neće zataškati‘

Roditelji su sve doznali nakon što se dječak sam požalio na bolove u petak poslijepodne i ispričao im što se dogodilo

Dječaka je, kaže majka, u školskom toaletu dočekalo desetak starijih učenika koji su ga udarali šakama, a kad je pao na pod, jedan mu je stao na glavu i ugazio lice

 CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) šalje inspekciju u Osnovnu školu Biograd, koja će ispitati sve pojedinosti premlaćivanja učenika petog razreda te škole od strane skupine učenika viših razreda, potvrđeno je Slobodnoj Dalmaciji u ponedjeljak u MZO-u.

Prema riječima njegove majke, dječaka je u petak u školskom toaletu dočekalo desetak starijih učenika koji su ga udarali šakama, a kad je pao na pod, jedan mu je stao na glavu i ugazio lice. Razdvojila ih je profesorica engleskoga jezika.

Dječaka su roditelji odvezli u Opću bolnicu Zadar, gdje su mu napravili rendgen i ultrazvuk, a uočene su dvije traume od udaraca u području trbuha, zbog čega je zadržan na promatranju.

Ravnatelj škole nije nikoga nazvao

Kako se doznaje u MZO-u, ravnatelj škole Joško Brtan o tome uopće nije službeno obavijestio Ministarstvo iako se sve dogodilo u školskim prostorijama za vrijeme maloga odmora.

- S obzirom na to da ravnatelj nije obavijestio Ministarstvo o događaju, pokrenut je inspekcijski postupak. Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja. Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti mjesto nulte stope tolerancije na nasilje, sigurna mjesta i mjesta gdje će učenici i studenti razvijati socijalne vještine i oblikovati stavove i vrijednosti kako bi od najranije dobi naučili prepoznati i spriječiti sve vrste nasilja - poručuju iz Ministarstva ministra Radovana Fuchsa.

Inspekcija će u školu biti upućena vrlo brzo, idućih dana, a dječakovi roditelji u ponedjeljak su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili kako će ustrajati u zaštiti svoga djeteta i sudskim putem.

image

Osnovna škola Biograd

Luka Gerlanc/CROPIX

- Odlučili smo ići oštro, ovo se neće zataškati. Nećemo to dopustiti. Tko je čiji sin i čiji je otac na funkciji, mene ne zanima, ali nema šanse da će ikad više to ići na štetu nekog djeteta kao što se to dogodilo u slučaju našega sina - rekla je u ponedjeljak majka 11-godišnjeg dječaka.

Iako protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkoga nasilja, kojega se škola mora pridržavati, jasno kaže kako je odgojno-obrazovna ustanova u slučaju bilo kakve spoznaje o nasilju nad učenikom dužna o tome obavijestiti roditelje, policiju i centar za socijalnu skrb, u biogradskoj školi to se nije dogodilo. Roditelji su sve doznali nakon što se dječak sam požalio na bolove u petak poslijepodne i ispričao im što se dogodilo. Iz škole ih nitko nije nazvao.

Majka: ‘Tražimo ostavku ravnatelja‘

- U rukama upravo držim papir iz kojega se vidi kako je prva prijava policiji stigla iz biogradske hitne, a potom od moga supruga koji ih je na svoju ruku zvao dok sam ja bila s malenim u bolnici u Zadru. Dakle, sve što se prijavilo vezano uz nasilje nad našim sinom, od policije do dječje psihologinje, poduzeli smo mi sami! Škola ga je poslala na nastavu kao da se ništa nije dogodilo.

I zato u ovom trenutku tražimo da ravnatelj odstupi sa svoje dužnosti jer očito nije sposoban obavljati taj posao. Zaista je nedopustivo da on javno izjavljuje kako mu tajnica mora pročitati protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima - kaže dječakova majka.

A taj protokol, službeni dokumet u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kaže kako je škola odmah nakon prijave nasilja dužna pozvati liječničku pomoć, o svemu obavijestiti roditelje djeteta te mu pružiti svu potrebnu podršku, uključujući i onu psihološku te o slučaju obavijestiti policiju i centar za socijalnu skrb kao nadležne institucije u ovakvim slučajevima. Zašto to nije napravljeno, ostaje nepoznato jer ravnatelj Osnovne škole Biograd Joško Brtan nije odgovarao na naše pozive.

Pretučeni dječak u ponedjeljak nije bio u školi, a do daljnjega će nastavu pratiti online.

- Tako će biti sve dok dječja psihologinja ne odluči da je spreman za povratak u školu i suočavanje s onime što ga čeka. U dogovoru s njegovom razrednicom, jedinom osobom iz škole s kojom smo imali normalnu komunikaciju sve ovo vrijeme, dogovorili smo da nastavu prati preko Teamsa - rekla je dječakova majka za Slobodnu Dalmaciju.

Policija: ‘Obavili smo potrebne radnje‘

Ravnatelj Osnovne škole Biograd Joško Brtan u nedjelju je izjavio kako će sudionici tučnjave biti kažnjeni u skladu s pravilnikom škole, nakon što se odredi kvalifikacija samoga djela. Zato je Slobodna Dalmacija pitala zadarsku policiju kako će kvalificirati ovaj slučaj.

- Kako se radi o djeci, sva daljnja postupanja, uključujući i sankcije, sad su na školi. Policija je obavila sve potrebne radnje i u posebnom izvješću o svemu obavijestila nadležno državno odvjetništvo, a uključit će se i druge nadležne institucije poput centra za socijalnu skrb - doznaje se od glasnogovornice PU zadarske Ivane Grbin.

Nije izolirani slučaj?

S obzirom na to da su se javili i drugi roditelji koji upozoravaju kako slučajevi nasilja u toj školi nisu novost te da traju dulje vrijeme, pitanje je hoće li inspekcija "češljati" i druge slične slučajeve u toj školi.

No u MZO-u o tome, kao ni o najnovijem izgredu, nisu željeli detaljnije govoriti te se pozivaju na tajnost u takvim slučajevima koju reguliraju odredbe članka 16. Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2022 17:13