NEGIRAJU CRVENO-CRNI PAKT

U Škorinom pokretu opovrgavaju koaliciju s SDP-om u Bjelovaru: ‘Kolegica se nespretno izrazila...‘

‘Naša predsjednica podružnice je u izjavi nespretno rekla i moglo se iščitati da naši glasači daju glas g. Damiru Bajsu‘
Miroslav Škoro
 Goran Mehkek/Cropix

Iz Domovinskog pokreta demantirali su postojanje crveno-crne koalicije, odnosno udruživanje sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u svrhu davanja podrške aktualnom županu Damiru Bajsu u drugom krugu lokalnih izbora, javlja N1 televizija.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je rekao da će njihov kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić pobijediti u drugom krugu lokalnih izbora zbog “crveno-crne koalicije” odnosno činjenice da su SDP i Domovinski pokret potpisali programsku koaliciju s Bajsom.

Organizacijski tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina rekao je da takve koalicije nema.

image
Darijo Žepina
Zeljko Puhovski/Cropix

- U svezi tobožnje koalicije DP-a sa SDP-om, opovrgavam takvu vrstu koalicije. Nijedna naša organizacija ni s kim neće u koaliciju dok ne završi drugi krug, neovisno o kojoj se drugoj strani radi. Naša predsjednica podružnice je u izjavi nespretno rekla i moglo se iščitati da naši glasači daju glas g. Bajsu. Pozivam glasače da glasuju prema savjesti, a vodeći računa da smo demokršćanska konzervativna stranka, ne bih više govorio - pojasnio je Žepina, a prenio N1.

Dodao je da je brzina kojom se razvila dezinformacija savršena.

- Partnere Domovinski pokret neće birati po obojenosti lijevo ili desno, nego samo programski - dodao je Žepina.

Marušić: 'Nakon prvog su mi kruga nudili trgovinu, ali sam je odbio'

Kandidat HDZ-a i HSLS-a za bjelovarsko-bilogorskog župana u drugom izbornom krugu Marko Marušić ranije je u srijedu navodnu koaliciju SDP-a i Domovinskog pokreta ocijenio najbesramnijom političkom trgovinom u više od 30 godina političkog života u Hrvatskoj.

"Crveno-crnom koalicijom između SDP-a i DP-a u budućoj Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije svjedočimo najbesramnijoj političkoj trgovini u više od 30 godina političkog života u Hrvatskoj. Ta besramna trgovina prije svega razotkriva svu slabost i strah Damira Bajsa za gubitkom izbora", ocijenio je Marušić.

Bajs je Marušićev protukandidat u drugom izbornom krugu. Za Bajsa je glas dalo 38,55 posto birača a za Marušića 36,63.

Kako je Marušić ocijenio u priopćenju koje je poslao ranije u srijedu, "prvi put u povijesti imamo crveno-crnu koaliciju Partije i krajnje desnice".

"SDP je time izgubio i ono malo političke vjerodostojnosti koju je imao, a Domovinski pokret je pokazao da je spreman prodati svoj svjetonazorski identitet za dvije pročelničke i direktorske fotelje. Bit će zanimljivo vidjeti što će na crveno-crnu koaliciju reći birači te dvije stranke na izborima 30. svibnja", stoji u priopćenju.

Marušić je istaknuo da je nakon prvog izbornog kruga imao ponude da trguje.

"U zamjenu za podrškom u drugom krugu, trebao sam, ako pobijedim u drugom krugu, pristati dati neka direktorska mjesta županijskih poduzeća. Naravno, odbio sam to s gnušanjem. Moj odgovor je jasan od prvoga dana, radije ću izgubiti izbore, nego se valjati u blatu političke trgovine", istaknuo je.

I na kraju, dodao je Marušić, još nešto o čemu za budućnost te županije treba voditi računa - nova Bajsova crveno-crna koalicija ni s tri vijećnika SDP-a i dva vijećnika DP-a nema većinu, a u toj koaliciji već je 13 stranaka.

"Kako bi, kad bi kojim slučajem i postao župan, Damir Bajs održavao tu skupštinsku većinu u kojoj je 13 stranaka da se ona ne raspadne pri svakom nesuglasju oko pojedine teme?" upitao je Marušić i zaključio: "Isključivo i samo potkupljivanjem tih stranaka foteljama i beskonačnom političkom trgovinom." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 20:25