SUKOB ZBOG NOVOG TRGA

U Slavoniji osmislili projekt koji je dobio najviše ocjene, iz EU stiglo je skoro dva milijuna eura, krenuli su i radovi, a onda je uslijedio - šok!

 

Trebala je to biti jedna lijepa priča, bez ikakvih “repova”, spoj ugodnog s korisnim i tradicijskim, što projekt kojim bi bećarac, od UNESCO-a proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom, dobio svoj trg i muzej.

Riječ je o projektu Grada Pleternice i Općine Tomislavgrad u BiH “Kulturna ruta bećarca i gange” vrijednom 2,3 milijuna eura, od čega je 1,9 milijuna eura osigurano iz europskih fondova. U Pleternici za gradnju Trga i Muzeja bećarca, a u Tomislavgradu Trga i Muzeja gange, za što je projekt dobio najviše ocjene. I sve je krenulo kako treba. Građevinski radovi u Pleternici počeli su prošle godine, a onda šok!

Proljetos je, naime, na stol Antonije Jozić, gradonačelnice Pleternice, stigao zahtjev lokalnih braniteljskih udruga kojim se traži da se novi trg nazove Trgom hrvatskih branitelja.

Počast

Pleterničke udruge, naime, već godinama od lokalne vlasti, odnosno HDZ-a, traže ovakvu počast braniteljima, a novi trg koji se gradi na prostoru nekadašnje zelene tržnice, uz rijeku Orljavu, učinio im se kao najbolje rješenje za to, pa su tražili prednost za branitelje u odnosu na bećarac. Gradonačelnica Jozić našla se u neočekivanoj i nezgodnoj situaciji u kojoj mora pronaći rješenje kako udovoljiti zahtjevu branitelja i ne uvrijediti ih, a u isto vrijeme financijski ne ugroziti projekt EU, što bi se prema mišljenju Agencije za regionalni razvoj RH dogodilo promjenom imena trga.

Ugovor

“Promjena imena Trga bećarca sukladno preuzetim ugovornim odredbama i programskim pravilima nije moguća u roku od pet godina od finalne isplate te bi mogla ugroziti ostvarenje projektnih i programskih indikatora, što bi potencijalno moglo ugroziti smanjenje programske alokacije, kao i ukupnu implementaciju Interreg IPA programa”, poručili su iz Agencije. Gradonačelnica Jozić pozvala je branitelje na sastanak, upoznala ih s potencijalnim problemima i predložila drugo rješenje, što je u javnosti ocijenjeno kao kompromis kojim će branitelji dobiti svoj trg nauštrb druge dvojice hrvatskih velikana - Zrinskog i Frankopana.

- Inicijativu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata uvažavam i oni to znaju. No, nakon dobivanja odgovora Agencije informirala sam ih o posljedicama izmjene tog projekta te predložila da dio Ulice Ivana Šveara te dio Trga Zrinskog i Frankopana preimenujemo u Trg hrvatskih branitelja. To ni u kojem slučaju nije kompromisno rješenje. To je najbolje rješenje jer na najbolji način iskazuje zahvalnost Pleternice prema hrvatskim braniteljima, onima koji su svoje živote utkali u našu slobodu i svima koji su branili domovinu.

Na budućem Trgu hrvatskih branitelja je i zgrada gradske, kao i budući Centar hrvatskih branitelja te bista prvoga hrvatskog predsjednika, a u neposrednoj blizini je i spomen-obilježje hrvatskim braniteljima. Oni su stvarali našu državu, nisu rušitelji i s pravom su inicirali ovakav prijedlog. Na sastanku svih braniteljskih udruga svi smo se usuglasili oko drugog prijedloga, koji će na najbolji način vrednovati hrvatske branitelje i Domovinski rat - rekla je Jozić i dodao i kako će Grad financirati troškove promjene dokumentacije građanima koji će to zbog promjena imena trga morati učiniti.

Kulturna ruta

Ideju za Muzej bećarca, inače, dao je njihov sugrađanin Vlado Štibrić koji je 2012. proglašen najboljim turističkim vodičem u Hrvatskoj. Jozić se nada da će “Trg bećarca i Muzej bećarca postati jedinstvena turistička infrastruktura koja će brendirati naš grad te ga pozicionirati na karti turističkih destinacija Europe i uvrstiti na popis kulturnih ruta Vijeća Europe”. Predstavnici braniteljskih udruga rekli su da će nam se o svemu očitovati pismenim putem, no do zaključenja ovoga teksta njihov odgovor nismo dobili pa ćemo ga objaviti naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:02