ENERGETIKA

U Slavonskom Brodu prva hrvatska samoposlužna punionica prirodnog plina

U Hrvatskoj je otvoreno tek pet CNG punionica, u Italiji radi njih 1400, a u Njemačkoj 900
Ilustracija
 Ronald Rampsch/Alamy/Alamy/Profimedia

Vozila na stlačeni prirodni plin (CNG) od danas se mogu opskrbiti plinom i u Slavonskome Brodu, gdje je u rad puštena prva hrvatska samoposlužna i samonaplatna punionica plina za vozila.

Punionicu vrijednu 3,5 milijuna kuna izgradio je gradski distributer prirodnog plina Brod-plin d.o.o., a svečano ju je otvorio slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

"Nalazimo se uz samu autocestu, gdje godišnje prođe preko 17 milijuna vozila. Veliki dio su kamioni koji imaju najviše razloga za korištenje prirodnog plina. Uz to, u pripremi smo natječaja za novog koncesionara gradskoga javnog prijevoza. Sigurno je da će određeni broj bodova dobiti onaj koji ponudi prijevoz na prirodni plin jer on manje zagađuje", rekao je Duspara.

Osim ekološkog obilježja novog energenta, direktor Brod-plina Dalibor Bukvić je istaknuo da su izgradnjom samoposlužne i samonaplatne postaje uz magistralni vod uspjeli osigurati i konkurentnu cijenu od jedan euro za kilogram, što je najniža cijena u Europi.

Voditelj projekta izgradnje punionice Krešimir Marjanović podsjetio je da je riječ o prirodnom plinu koji građani upotrebljavaju kao energent za grijanje.

"Ovaj plin (CNG) je energetski puno jači, pa je njime moguće prijeći i više kilometara. U odnosu na benzin ušteda je 40 posto, dizel 30, a u odnosu na LPG ušteda je 20 posto", rekao je Marjanović i dodao da u Brod-plinu malim gradskim osobnim automobilom prelaze oko 100 kilometara za 22 kune.

U Hrvatskoj je otvoreno tek pet CNG punionica, u Italiji radi njih 1400, a u Njemačkoj 900.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2023 09:12